Τα υψηλά επιτόκια πνίγουν την ανάπτυξη

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Το υψηλό κόστος του χρήματος είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο, το οποίο βρίσκουν μπροστά τους οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να μείνουν όρθιες σε περιόδους κρίσης και να συνεχίσουν να βλέπουν προς το μέλλον. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν μεγάλα αποθεματικά ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, το κόστος του χρήματος είναι συνυφασμένο με την ίδια την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος έχει τα πιο υψηλά επιτόκια, μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Τον Ιανουάριο, το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έφτασε στο 5,06%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,63%. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν πλέον 40% πιο ψηλά επιτόκια, σε σχέση με την ευρωζώνη. Ενδεικτικά, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν 10.120 ευρώ το χρόνο μόνο σε τόκους, ενώ το αντίστοιχο ποσό στην ευρωζώνη είναι 7.260 ευρώ. Δηλαδή, οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν καπέλο 2.860 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος του χρήματος αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό στην Κύπρο. Ενδεικτικά τον Δεκέμβριο του 2022 ο μέσος όρος στα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ήταν 3,85%, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 εκτοξεύτηκε στο 5,06%. Δηλαδή, σε ένα μήνα αυξήθηκε κατά 121 μονάδες βάσης.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα μαντάτα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγούν σε σενάρια τρόμου για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε χθες νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%. Σημειώνεται επίσης ότι ερωτηθείσα αν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η κύρια ανησυχία μου είναι ο πληθωρισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την οικονομία. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει πλαφόν ή να ρυθμίσει τα επιτόκια. Μπορεί όμως να προωθήσει μέτρα πολιτικής, όπως η επιδότηση των επιτοκίων ή ακόμη και η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Πρόκειται για μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με την Εποπτική Αρχή. Εξάλλου, αν μελετήσει κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών θα διαπιστώσει ότι καταγράφουν υπερκέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των τραπεζών και γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα από μέσα, προφανώς είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να προωθήσει μέτρα για προστασία της οικονομίας και της δυνατότητας για ανάπτυξή της. Και θα κριθεί γι’ αυτό στην πορεία. Μαζί του βέβαια θα κριθεί και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy