Ταφόπλακα για το Κυπριακό αν χαθεί η Αμμόχωστος

«Να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας», η επείγουσα έκκληση του Δήμου Αμμοχώστου

Ταφόπλακα για το Κυπριακό θα αποτελέσει ενδεχόμενη απώλεια της Αμμοχώστου, διαμήνυσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης.  Μιλώντας στη χθεσινοβραδινή μεγάλη εκδήλωση «Είμαστε Αμμόχωστος» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στη Δερύνεια ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν και των ανακοινώσεων για την περίκλειστη πόλη, ο Σίμος Ιωάννου έστειλε δραματικό σήμα κινδύνου. «Φτάσαμε σήμερα στην πιο δύσκολη στιγμή όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Διότι αν χαθεί ό,τι μας απέμεινε από την πόλη μας, θα είναι η ταφόπλακα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», προειδοποίησε, προϊδεάζοντας για πιθανή αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής από στρατιωτική σε πολιτική από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η πρόσκληση στους νόμιμους ιδιοκτήτες της περίκλειστης περιοχής για επιστροφή κάτω από τη διοίκηση του ψευδοκράτους προκαλεί προβληματισμό και φέρνει τους Αμμοχωστιανούς ενώπιον μεγάλων και τραγικών διλημμάτων.  Προειδοποίησε όμως ότι με αυτές τις ευκαιρίες η Τουρκία θα επιχειρήσει να βάλει οριστικό τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να οδηγηθούμε σε λύση δύο κρατών. «Η επιστροφή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται μια σταθερή και νομικά κατοχυρωμένη αποκατάσταση των περιουσιών. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε πως όλοι πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος όλες τις παραμέτρους, να δούμε όλα τα δεδομένα και μετά από ώριμη σκέψη να καταλήξουμε στις όποιες αποφάσεις», διαμήνυσε ο δήμαρχος Αμμοχώστου, ο οποίος κάλεσε σε ενότητα και προσήλωση στο στόχο της επιστροφής στην πόλη και της επανένωσης.


Ο κ. Ιωάννου κάλεσε το κράτος να εξασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα της αποκατάστασης στα σπίτια και τις περιουσίες, αλλά όσο αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρήσει στην εισαγωγή σχεδίου για τη σταδιακή κάλυψη της απώλειας χρήσης των περιουσιών στα κατεχόμενα. Αναφέρθηκε και στις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και στους μεγάλους της γης, όπως τους χαρακτήρισε, όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να πιέσουν έντονα την Τουρκία.

«Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ε.Ε. και στα Η.Ε. δεν είναι δυνατόν να υφίστανται όταν είναι εμπλεκόμενη η Τουρκία. Τα ψηφίσματα 550 και 789 από ποια χώρα παραβιάζονται; Φυσικά όχι από τη χώρα μας. Κι όμως η καταδίκη της Τουρκίας ουδέποτε ήταν ξεκάθαρη», παρατήρησε.

Επανέλαβε επίσης ότι η επιστροφή και το άνοιγμα της Αμμοχώστου κάτω από την αιγίδα των Η.Ε. είναι επωφελή για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους. «Θα γίνει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη συνεργασία και συμβίωση των δύο κοινοτήτων», σχολίασε.


Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Αμμοχώστου ήχησε «συναγερμό» καλώντας την κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και τα κόμματα και τα οργανωμένα σύνολα σε άμεση αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. «Είμαστε στο και πέντε και δεν χωρούν παλινωδίες. Διότι πλέον θα είναι πολύ αργά. Δεν θα υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο ηττημένοι», προειδοποίησε.

Τάσος Περδίος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.