Τάγµα Αζόφ: Του Αδόλφου τα παιδιά στην Ουκρανία

Το ουκρανικό νεοναζιστικό Τάγµα Αζόφ είναι µια πραγµατική µηχανή πολέµου ενός αµαλγάµατος νεαρών εθνικιστών, νοσταλγών της χιτλερικής Γερµανίας

To Τάγµα Αζόφ δηµιουργήθηκε ως πολιτοφυλακή εθελοντών το 2014, στον απόηχο της βίαιης προσάρτησης της Κριµαίας από τον Πούτιν, µε την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, που ζητούσε εθελοντές για τη µάχη κατά των Ρώσων.

Και σε αυτό συναντήθηκαν µέλη άλλων ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων [από τον Πατριώτη της Ουκρανίας και την Εθνικο-κοινωνική Συνέλευση ώς τον παραστρατιωτικό Pravy Sector (∆εξιός Τοµέας) και το κόµµα Svoboda (Ελευθερία)] που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης του φιλορώσου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014, όπως αναλύει ο Καναδός δηµοσιογράφος Μάικλ Κόλµπορν, συγγραφέας του βιβλίου «Από τις φλόγες στον πόλεµο: το κίνηµα Αζόφ της Ουκρανίας και η διεθνής Ακροδεξιά».

Στενές σχέσεις µε την εξουσία και «ασυλία»

Με έµβληµά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύµβολο που χρησιµοποιήθηκε από διάφορες µονάδες των SS και έχει απαγορευτεί στη Γερµανία ως ναζιστικό σύµβολο, το Τάγµα Αζόφ έγινε διάσηµο στο πεδίο των µαχών ενάντια στους φιλορώσους αυτονοµιστές της ανατολικής Ουκρανίας και, παρά τις ωµότητές του, εντάχθηκε ως επίσηµη µονάδα της ουκρανικής Εθνοφρουράς.

Οι ηγέτες του χαίρουν ατιµωρησίας, όπως γράφει ο Κόλµπορν, χάρη στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, που θεωρείται «πάτρονας» του Τάγµατος Αζόφ. Ο Αβάκοφ έχει στενότατες σχέσεις µε τον πρώην βουλευτή Αντρέι Μπιλέτσκι, από τους πρώτους διοικητές του τάγµατος και πρώτος επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του Εθνικού Σώµατος, που ήδη από το 2010 δήλωνε πως εθνικός στόχος της Ουκρανίας είναι «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσµου σε µια τελική σταυροφορία κατά των Untermenschen («υπανθρώπων», κατά τη χιτλερική ορολογία), µε πρώτους τους Εβραίους.

Οµάδες κρούσης και… αγαθοεργίες

Το Τάγµα Αζόφ έχει επεκτείνει την επιρροή του ως ευρύτερο οµώνυµο κοινωνικό κίνηµα. Το 2016 ίδρυσε το κόµµα Εθνικό Σώµα, που στις βουλευτικές εκλογές του 2019 πήρε µετά βίας ένα 2%. ∆ηµιούργησε πολλές παραφυάδες: από τη Centuria – οµάδα κρούσης µαυροφορεµένων κουκουλοφόρων ώς την Druzhina – την Εθνική Πολιτοφυλακή, µια παραστρατιωτική δοµή που περιπολεί στους δρόµους.

Σύστησε ένα ακόµη «πολιτικό σώµα» για να συντρέχει τους φτωχούς και τους βετεράνους, καλύπτοντας τα κενά της κρατικής απουσίας, οργανώνει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες νεοναζί συγκροτηµάτων από όλη την Ευρώπη, λειτουργεί κατασκηνώσεις και επιδίδεται σε «αγαθοεργίες».

«Είναι ένας τρόπος να ξεπεραστεί η ψυχολογική αντίσταση στον εθνικισµό, στις ακροδεξιές ιδέες», έλεγε η γραµµατέας διεθνών σχέσεων του κινήµατος Αζόφ, Ολένα Σεµένγιακα, στην ισραηλινή εφηµερίδα «Haaretz», εξηγώντας πως στόχος είναι «να χτίσουµε ένα κράτος εν κράτει».

Μια τροµοκρατική οργάνωση

Έχει βαρύ ιστορικό επιθέσεων µίσους και βίας κατά αντιφασιστών, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, φεµινιστριών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μέλη της Druzhina θεωρούνται υπεύθυνα για τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον καταυλισµών Ροµά («γύφτοι αποβράσµατα» τους αποκαλούν) την άνοιξη του 2018.

Nazi 2

Πολλαπλά είναι και τα εγκλήµατά τους εναντίον των αυτονοµιστών της ανατολικής Ουκρανίας ή «υπόπτων» ως συµπαθούντων των τελευταίων, όπως καταγράφει και έκθεση του Ύπατου Αρµοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα το 2016, αναφέροντας ανάµεσα στα άλλα συλλήψεις στη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές µε βασανιστήρια, περιλαµβανοµένων ηλεκτροσόκ και βιασµού.

Το αµερικανικό Κογκρέσο το 2018 απαγόρευσε ρητά να λαµβάνει όπλα, εκπαίδευση ή άλλη βοήθεια από τις ΗΠΑ το Τάγµα Αζόφ, χαρακτηρίζοντάς το νεοναζιστική οργάνωση µίσους.

Το 2019, 40 βουλευτές, µε πρωτοβουλία του ∆ηµοκρατικού Μαξ Ρόουζ, σε επιστολή τους προς τον Αµερικανό τότε ΥΠΕΞ, Μάικ Ποµπέο, ζήτησαν να ενταχθεί το Τάγµα Αζόφ στη λίστα των ξένων τροµοκρατικών οργανώσεων, περιγράφοντάς το ως ένα «διεθνές τροµοκρατικό δίκτυο ανάλογο της Αλ Κάιντα που επιτίθεται κατά µουσουλµάνων, Εβραίων ή εγχρώµων».

Σε αυτό επισηµαινόταν πως ο δράστης των επιθέσεων σε τζαµιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 2019, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 άτοµα, έφερε το σύµβολο του Τάγµατος Αζόφ και στο µανιφέστο του έλεγε πως εκπαιδεύτηκε στην Ουκρανία.

∆ιεθνής ταξιαρχία ακροδεξιών

Το κίνηµα Αζόφ εδραίωσε ένα διεθνές πολιτικό και στρατιωτικό δίκτυο µε νεοναζιστικές οµάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Συµµετείχε στη «Σιδηρά Πορεία» (Iron March), ένα ψηφιακό φόρουµ νεοναζί, όπου µετείχε και η Χρυσή Αυγή.

Το φόρουµ λειτούργησε από το 2011 ώς το 2017 και, σύµφωνα µε την αµερικανική οργάνωση Νοµικό Κέντρο Νότιας Φτώχειας, τα µέλη του ενέχονταν σε κάπου 100 δολοφονίες µίσους.

Πρόσφατο άρθρο του «Newsweek» σχολίαζε πως «ένα χρόνο µετά την 6η Ιανουαρίου (και την επίθεση στο Καπιτώλιο), ο πόλεµος της Ουκρανίας έχει προσελκύσει την αµερικανική ακροδεξιά για να πολεµήσει κατά της Ρωσίας και να εκπαιδευτεί στη χρήση βίας στην πατρίδα µας».

Η δηµοσιογράφος Μαριάνα φον Σέλερ, που ερεύνησε αυτές τις σχέσεις, έλεγε στο περιοδικό ότι η οµάδα των υπέρµαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής Μεραρχία Atomwaffen (γνωστής σήµερα ως Εθνικοσοσιαλιστικό Τάγµα), έχει στείλει µέλη της να εκπαιδευτούν στην Ουκρανία, «όπου νεοναζιστικές πολιτοφυλακές έχουν στρατολογήσει οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής από όλο τον κόσµο για να µετάσχουν στη µάχη τους κατά της Ρωσίας και να προωθήσουν τη ρατσιστική τους ιδεολογία».

«Η αστάθεια στην Ουκρανία προσφέρει στους εξτρεµιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής τις ίδιες ευκαιρίες στρατιωτικής εκπαίδευσης που πρόσφερε το Αφγανιστάν ή η Συρία για τους τζιχαντιστές επί χρόνια», λέει στους «New York Times» ο Λιβανεζο-αµερικανός πρώην πράκτορας του FBI και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την τροµοκρατία, Αλί Σουφάν, επικεφαλής του Κέντρου Σουφάν (που ερευνά θέµατα διεθνούς ασφάλειας).

Οπλισµός διοχετεύεται αδιάκριτα σε ξένους πολεµιστές

Με τη διοχέτευση οπλισµού αδιάκριτα και την άφιξη ξένων πολεµιστών για την προάσπιση της Ουκρανίας, όλα αλλάζουν και αυτά τα όπλα θα µπορούσαν να καταλήξουν σε µια διεθνή της ένοπλης ακροδεξιάς.

Πόσω µάλλον µετά το διάταγµα που υπέγραψε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίµιρ Ζελένσκι, αίροντας την απαίτηση για βίζα σε όσους εθελοντές θέλουν να εισέλθουν στη χώρα για να πολεµήσουν ενάντια στις ρωσικές δυνάµεις.

Κι όπως γράφει η «Washington Post», κυβερνήσεις, η µία µετά την άλλη, ανταποκρίνονται: από τη Λετονία και τη ∆ανία ώς τη Βρετανία και τον Καναδά, είτε ανακοινώνουν πως επιτρέπουν είτε ενθαρρύνουν πολίτες τους να πάνε να πολεµήσουν στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έχει ένα σοβαρό πρόβληµα µε την ακροδεξιά και είναι ώρα να µιλήσουµε γι’ αυτό», έγραφε σε άρθρο του στο «Νew Statesman» o Μάικλ Κόλµπορν.

«Το να αντιδρούµε λες και οποιαδήποτε αναφορά του προβλήµατος (της άνθησης της ακροδεξιάς) να τροφοδοτεί την προπαγάνδα του Κρεµλίνου, απλώς κάνει τα πράγµατα χειρότερα.

Όταν, π.χ., οι πιο ακραίες παραφυάδες διατυπώνουν ανοιχτά ότι φτιάχνουν λίστες “εσωτερικών εχθρών” που θα σκοτώσουν εν µέσω του χάους των πρώτων ηµερών µιας ρωσικής εισβολής, δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή το να µη δώσουµε προσοχή. […]

Νοµίζω πως δεν είναι διόλου αντιφατικό να πούµε: ναι, η ακροδεξιά είναι ένα πρόβληµα στην Ουκρανία, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τις πράξεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντίµιρ Πούτιν».

Efsyn.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy