Ταλαιπωρούν καρκινοπαθείς – Τους αναγκάζουν να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις για τα φάρμακα τους (ηχητικό)

Καρκινοπαθείς αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη για να πάρουν τα φάρμακά τους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ασθενών Μάριος Κουλούμας. Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ έκανε λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία, λέγοντας ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Σημείωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ έλαβε διαβεβαίωση ότι το συντομότερο δυνατό θα επιλυθεί το θέμα με 10 συγκεκριμένα φάρμακα για καρκινοπαθείς.

Από την πλευρά της η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτου ανέφερε ότι η νομοθεσία υποχρεώνει όλα τα νοσηλευτήρια- είτε δημόσια είτε ιδιωτικά- με πάνω από 30 κλίνες να έχουν νοσοκομειακό φαρμακείο για εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Σημείωσε ότι ο ΟΚΥΠΥ έχει λύσει το πρόβλημα, έχει εξασφαλίσει προϋπολογισμό και από αρχές Οκτωβρίου θα μπορεί να αγοράζει και να χορηγεί αυτά τα φάρμακα από τα νοσοκομειακά του φαρμακεία.

Επίσης η Γνώσια Αχνιώτου είπε ότι νοσοκομεία με κάτω από 30 κλίνες είναι υποχρεωμένα να έχουν φαρμακοποιό για τις ημερήσιες νοσηλείες. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή οι γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓΕΣΥ στέλνουν τους ασθενείς τους με χειρόγραφη συνταγή στα φαρμακεία του ΟΚΥΠΥ, παίρνουν τα φάρμακα στους γιατρούς τους και γίνονται οι θεραπείες στο χώρων των γιατρών. Σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου ογκολογικές, ρευματολογικές και νευρολογικές θα πρέπει να γίνονται σε περιβάλλον νοσοκομείου, αλλιώς γιατροί δε θα μπορούν να βρίσκουν τα φάρμακα και να κάνουν τις θεραπείες στους ασθενείς τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy