Ταλάτ στον Astra92.8: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για λύση δύο κρατών (Ηχητικό)

Μικρή αλλαγή στη στάση και ρητορική της Άγκυρας αναφορικά με την αξίωση της για λύση δύο κρατών, βλέπει ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

Συνέντευξη στον Θανάση Αθανασίου

  • Μικρή αλλαγή στη στάση και ρητορική της Άγκυρας αναφορικά με την αξίωση της για λύση δύο κρατών, βλέπει ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων
  • Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι εννοούν όταν αξιώνουν λύση δύο κρατών: Ο Τατάρ επιμένει αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τι εννοεί και τι είναι θέλει
  • Να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις των συνομιλιών και το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων

 

Μη σοβαρή χαρακτηρίζει σε συνέντευξη του στον ΑΣΤΡΑ92,8, την αξίωση της τουρκικής πλευράς και της υφιστάμενης τ/κ ηγεσίας, για λύση δύο κρατών στο κυπριακό, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος βλέπει την ίδια ώρα μια μικρή αλλαγή στη στάση και ρητορική της Άγκυρας αναφορικά με την αξίωση της για λύση δύο κρατών.

Μάλιστα, ο πρώην Τ/κ ηγέτης εκφράζει αμφιβολίες αν και οι ίδιοι που προκρίνουν τη λύση δύο κρατών, ξέρουν τι θέλουν.

Την ίδια ώρα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης του κεκτημένου των συνομιλιών, διαμηνύοντας ότι όλες οι συμφωνίες και οι συγκλήσεις των διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει απλά να ληφθούν υπόψη, αλλά πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

 

 

  • Βλέπετε αλλαγή στη ρητορική της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό και ιδιαίτερα σε σχέση με την αξίωση για λύση δύο κρατών;

 

Ναι, κατ’ ακρίβεια διακρίνω μια μικρή αλλαγή στη ρητορική της Άγκυρας σε αυτό το θέμα, αλλά είναι μια πολύ μικρή αναδίπλωση. Συνεπώς είναι νωρίς για να αντιληφθούμε αν αυτή η αλλαγή στη στάση της Τουρκίας θα ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Πρώτα-πρώτα η πρόταση για «λύση δύο κρατών» δεν είναι μια δομημένη και λεπτομερής πρόταση. Δεν υπάρχει επιχειρηματολογία που να στηρίζει αυτή την πρόταση και δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης. Επίσης, έχω αμφιβολίες αν και οι ίδιοι (σσ. στην τουρκική και τ/κ πλευρά που προκρίνουν λύση δύο κρατών) ξέρουν τι είναι αυτό που θέλουν, όταν τάσσονται υπέρ μιας «λύσης» δύο κρατών. Για μένα, η πρόταση για λύση δύο κρατών δεν είναι σοβαρή πρόταση. Ωστόσο αναμένουμε κάποιες αλλαγές στη στάση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας σε σχέση με την εισήγηση για λύση δύο κρατών.

 

  • Επιμένει όμως ο Τ/κ ηγέτης υπέρ της θέσης του για λύση δύο κρατών

 

Έχετε δίκαιο, επιμένει, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τι εννοεί και τι είναι αυτό που θέλει. Αυτό είναι το θέμα. Ο συνταξιοδοτηθείς διαπραγματευτής του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν είχε πει σε μια συζήτηση ότι δεν ζητεί από την ε/κ πλευρά να αναγνωρίσει πρώτα το «τ/κ κράτος» ως προϋπόθεση για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Συνεπώς, ποιο είναι το νόημα όλων αυτών των θέσεων για δύο κράτη; Να θέλουν λύση δύο κρατών, αλλά να μην ζητούν αναγνώριση της «τδβκ». Υπάρχουν πολλές ασάφειες σε αυτή την πρόταση για δύο κράτη.

 

  • Τι εννοεί η τουρκική πλευρά, με τη φράση «πραγματικότητες»

 

Πραγματικότητες εννοούν την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί, ανεξάρτητων. Το τ/κ κράτος έχει τις δικές του «δομές», «υπηρεσίες», «δικαστήρια», «υπουργεία», μηχανισμούς διοίκησης κλπ. Εννοούν ότι αυτές οι πραγματικότητες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα για να φτάσουμε σε λύση. Αυτή δεν είναι μια θέση που εκφράστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά είναι μια θέση που είχε τεθεί πολλές φορές, πριν από πολλά χρόνια, από τον Ραούφ Ντενκτάς.

 

  • Τι πρέπει να γίνει αυτή την ώρα, κατά την άποψη σας, για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες;

 

Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τον υπόλοιπο πλανήτη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να βελτιωθούν και αυτό θα μπορούσε να δώσει κάποια ώθηση στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Αν η διαχείριση του θέματος αφεθεί στον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ή άλλους με ανάλογη προσέγγιση, τότε είναι απίθανο να επαναρχίσουν συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση. Για αρκετό καιρό δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη, και σύμφωνα με την τουρκική πλευρά και την υφιστάμενη τ/κ ηγεσία , η επανέναρξη των συνομιλιών, προϋποθέτει αποδοχή λύσης δύο κρατών. Οι Ε/κ δεν πρόκειται να αποδεχτούν κάτι τέτοιο. Συνεπώς η επανέναρξη των συνομιλιών άμεσα είναι δύσκολο εγχείρημα.

 

 

 

  • Πρέπει να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις των συνομιλιών και το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένου του πλαισίου Γκουτέρες, μέχρι το Κραν Μοντάνα;

 

Για να πετύχουμε λύση του κυπριακού, αυτό που λέτε αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Χωρίς αποδοχή του κεκτημένου των συνομιλιών θα είναι αδύνατη ακόμα και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Συνεπώς όλες οι συμφωνίες και οι συγκλήσεις, δεν πρέπει απλά να ληφθούν υπόψη αλλά πρέπει να γίνουν αποδεκτές ώστε να πετύχουμε επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του κυπριακού.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον Θανάση Αθανασίου και στον Άστρα 92,8:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy