Ταλιμπάν: «Ο ακρωτηριασμός των χεριών είναι πολύ απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια»

Ταλιμπάν: Επιστρέφουν οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί

 

Ένας από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν επιμένει ότι οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν θα ξεκινήσουν ξανά τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς, ίσως όμως όχι δημόσια. Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο επικεφαλής της σκληρής ερμηνείας του Ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν για τελευταία φορά στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, ο μουλά Nooruddin Turabi, προειδοποίησε τον κόσμο να μην παρεμβαίνει στους νέους ηγεμόνες του Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα θέσουμε τους νόμους μας με βάση το Κοράνι», δήλωσε ο Turabi από την Καμπούλ.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου και πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο της χώρας ξανά, οι Αφγανοί και ο κόσμος παρακολουθούν για να δουν αν θα ξαναδημιουργήσουν τη σκληρή τους κυριαρχία που είχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα σχόλια του Turabi δείχνουν πως οι ηγέτες της ομάδας παραμένουν εδραιωμένοι σε μια βαθιά συντηρητική, σκληρή κοσμοθεωρία, ακόμα κι αν υιοθετούν τεχνολογικές αλλαγές, όπως βίντεο και κινητά τηλέφωνα.

Ο Turabi ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του λεγόμενου Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης τότε. Ουσιαστικά δηλαδή, της θρησκευτικής αστυνομίας κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν. Τότε ο κόσμος καταδίκασε τις τιμωρίες των Ταλιμπάν που έλαβαν χώρα στο αθλητικό στάδιο της Καμπούλ ή στο έδαφος του τζαμιού Eid Gah, όπου συχνά παρευρέθηκαν εκατοντάδες Αφγανοί άνδρες.

Οι εκτελέσεις καταδικασμένων δολοφόνων ήταν συνήθως με ένα μόνο πυροβολισμό στο κεφάλι, που πραγματοποιούνταν από την οικογένεια του θύματος, η οποία είχε την εναλλακτική να δεχτεί χρήματα και να επιτρέψει στον ένοχο να ζήσει. Για τους καταδικασμένους κλέφτες η τιμωρία ήταν ο ακρωτηριασμός του ενός χεριού. Για όσους καταδικαζόταν για ληστεία στο δρόμο, η τιμωρία όριζε τον ακρωτηριασμό στο ένα χέρι και ένα πόδι.

Οι δίκες και οι καταδίκες σπάνια ήταν δημόσιες και η δικαστική εξουσία σταθμίστηκε υπέρ των ισλαμικών κληρικών, των οποίων η νομική γνώση περιοριζόταν στην τήρηση θρησκευτικών μέτρων.

Ο Turabi είπε ότι αυτή τη φορά οι δικαστές -συμπεριλαμβανομένων των γυναικών- θα εκδικάζουν υποθέσεις, αλλά το θεμέλιο των νόμων του Αφγανιστάν θα είναι το Κοράνι. Επεσήμανε ότι θα αναβιώσουν οι ίδιες ποινές. «Ο ακρωτηριασμός των χεριών είναι πολύ απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια», είπε, λέγοντας ότι είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε δε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μελετά αν θα επιβάλει τις ποινές δημόσια.

Τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ οι μαχητές των Ταλιμπάν αναβίωσαν μια τιμωρία που χρησιμοποιούσαν συνήθως στο παρελθόν με το δημόσιο εξευτελισμό των ανδρών που κατηγορούνται για μικροκλοπές.

Ο Turabi τόνισε ότι εάν οι τιμωρίες επιβληθούν δημόσια, τότε μπορεί να επιτραπεί στους ανθρώπους να βιντεοσκοπήσουν ή να τραβήξουν φωτογραφίες για να διαδώσουν το αποτρεπτικό αποτέλεσμά τους.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την απειλή της απομόνωσης -και την οικονομική ζημιά που θα προκύψει από αυτήν- προκειμένου να πιέσουν τους Ταλιμπάν να μετριάσουν την κυριαρχία τους και να δώσουν σε άλλες παρατάξεις, μειονότητες και γυναίκες μια θέση στην εξουσία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.