Ταμεία Προνοίας: Ο ΔΗΣΥ στη ίδια γραμμή με τους εργοδότεςΣτη γραμμή της ΟΕΒ για τα Ταμεία Προνοίας

Ο ΔΗΣΥ υιοθετεί τη γραμμή των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σε σχέση με το νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα Ταμεία Συντάξεως και Προνοίας. Μάλιστα ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, προανήγγειλε χθες με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την προώθηση αλλαγών επί του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος αφού η περίοδος για την εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ έληξε από τον περασμένο Ιανουάριο και η ΕΕ προειδοποίησε ήδη την Κύπρο με βαρύ πρόστιμο ύψους εκατομμυρίων ευρώ, επιφέρει τις τρεις σημαντικές αλλαγές: Συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Ταμείο Προνοίας στην κάθε επιχείρηση στην οποία προσφέρεται ταμείο, απαγόρευση της διάλυσης των Ταμείων ενόσω υφίσταται η χρηματοδοτούσα επιχείρηση και απαγόρευση της μεταφοράς του Ταμείου Προνοίας ή/και μελών του σε σχέδια που προσφέρονται από ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ισχυρίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές από την οδηγία της ΕΕ, θέση την οποία υιοθέτησε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μάλιστα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν μπορεί κάποιοι να καθυστερούν να φέρουν εναρμονιστικά νομοσχέδια (στη Βουλή) και την τελευταία στιγμή να βάζουν από το παράθυρο πρόνοιες που δεν προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ανέφερε επίσης ότι πρέπει «να ψηφίσουμε για να είμαστε συνεπείς προς την Ευρώπη αυτό που είναι και υποχρέωσή μας, την εναρμόνισή μας όσον αφορά τα Ταμεία Προνοίας, όμως χωρίς καμία άλλη προσθήκη η οποία, αν υπάρχουν θέματα πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι ως ΔΗΣΥ να τα συζητήσουμε και με την κυβέρνηση και με τα Υπουργεία και με τους κοινωνικούς εταίρους».

Χαρακτήρισε επίσης «παίγνια που τα έζησα πολλές φορές στη δεκαετή παρουσία μου στα κοινά» να μπαίνουν «από το παράθυρο πρόνοιες που δεν προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων τάχθηκαν υπέρ της θεσμικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στο Ταμείο Προνοίας για όλους τους εργαζομένους.

Σημειώνεται επίσης ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, αφού το θέμα θεωρείται εξαιρετικά επείγον, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής βαρύτατου προστίμου από την ΕΕ.