Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης: Βάση του η ανύπαρκτη «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών

Σημαντική ήταν και η συζήτηση για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης. Η ρίζα της συγκεκριμένης συζήτησης μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο 2017 όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε την ανάγκη να ακολουθήσει μια αποφασιστική πολιτική σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση και το προσφυγικό. Η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ως αναφερόμενο στόχο τη μείωση των θυμάτων που προκύπτουν από την προσπάθεια για είσοδο σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., μέσω μιας συντονισμένης στρατηγικής μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

Στη βάση αυτής της πολιτικής έγκειται και η ιδέα για δημιουργία ενός ταμείου που θα υποστηρίζει τις λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με το άσυλο και τη μετανάστευση, καθώς τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης, που εμφανίζονται από το 2013 και έπειτα, έδειξαν σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα ασύλου που εφαρμόζει η Ένωση. Η εφαρμογή του Ταμείου θα αφορά την περίοδο 2021-2027 και θα πρέπει να θεωρηθεί ως συμπληρωματική του ήδη υπάρχοντος πλαισίου που ακολουθεί η Ε.Ε.

Στην έκθεση που κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κυριότερα σημεία που θα σημειώναμε είναι η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός αποτελεσματικότερου καταμερισμού των αιτούντων ασύλου, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και η προσπάθεια για αντικατάσταση των παράτυπων και μη ασφαλών διαδρομών, που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την άφιξή τους σε έδαφος της Ε.Ε., με ασφαλείς και ελεγχόμενες οδούς διέλευσης και σημείων υποδοχής ασύλου και μετέπειτα ένταξής τους ώστε να μειωθεί αισθητά η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η Ομάδα της Αριστεράς με παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή πέτυχε την ενσωμάτωση της παροχής κατάλληλης βοήθειας και υπηρεσίας κατά την άφιξη των προσφύγων και μεταναστών. Διασφάλισε επίσης ότι το Ταμείο θα υποστηρίζει οικονομικά και λειτουργικά την παροχή νομικής βοήθειας, ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης αλλά και διερμηνείας, όπου αυτή είναι απαραίτητη. Ακόμη, τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτροπή διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνικής και κοινωνικής προέλευσης.

Την ίδια ώρα όμως, η έκθεση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για σύναψη επίσημων συμφωνιών μεταξύ Τρίτων Χωρών και των κρατών-μελών της Ε.Ε. για επιστροφή μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο θα χρηματοδοτεί μέχρι και 5% του συνολικού του κονδυλίου στις Τρίτες Χώρες.

Το κονδύλι που θα διαθέσει το Ταμείο κατά την επταετία (2021-2027) θα ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια. Η αρχική χρηματική κατανομή ανά κράτος-μέλος θα ανέρχεται περίπου στα 8 εκατομμύρια. Στη συνέχεια, η κατανομή πόρων θα γίνεται ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κάθε κράτος.

Προνοείται επίσης η παροχή έκτακτης βοήθειας, είτε λειτουργική είτε οικονομική, σε περίπτωση απρόβλεπτης ή δυσανάλογης εισροής σε κράτος-μέλος Πέραν της αρχικής χρηματικής κατανομής το κράτος-μέλος θα λαμβάνει 10.000 ευρώ ανά διετία για κάθε αιτητή διεθνούς προστασίας.

Στα αρνητικά της έκθεσης είναι οι υπερεξουσίες που δίνονται στην Κομισιόν, το γεγονός ότι ενσωματώνει την ανάληψη δράσεων σε Τρίτες Χώρες, η διατήρηση των κέντρων κράτησης και η σημαντική θέση που διατηρούν στις πρακτικές οι επιστροφές. Τέλος, η κατανομή των ανθρώπων αυτών στην ΕΕ θα στηρίζεται στην «αλληλεγγύη» που δυστυχώς στην ουσία μεταφράζεται σε εθελοντική βάση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η εισηγήτρια της έκθεσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ασφαλή σύνορα, ούτως ώστε να μπορέσει να ισχύσει ο χώρος Σένγκεν, αλλά και στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι επιστροφές.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πρέπει να γίνει ηγέτιδα σε θέματα επανεγκατάστασης προσθέτοντας την ανάγκη για ψηφιακό εκσυγχρονισμό, υπογραμμίζοντας και αυτή τη σημασία των επιστροφών.

Οι περισσότερες ομάδες επανέλαβαν τα πιο πάνω, προσθέτοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης και τη δημιουργία νόμιμων οδών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» αναφέρθηκε σε μαζική μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή και Αφρική που απειλεί με αλλοίωση του χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν παρέλειψαν να σπείρουν το φόβο, απομονώνοντας μεμονωμένα περιστατικά και κατηγορώντας τους κατατρεγμένους της γης για δήθεν τρομοκρατία, φόνους και εγκληματικότητα.

 

Εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς ο ευρωβουλευτής Miguel Urbán Crespo ανάφερε ότι το Ταμείο αυτό είναι ένα βασικό εργαλείο για τη στήριξη του ασύλου και της ένταξης και ότι θα έπρεπε σε αυτό να είχαν εύκολη πρόσβαση τα Δημοτικά Συμβούλια και οι κοινότητες.

Υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει θετικά ζητήματα, όπως η υποστήριξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και η ανθρωπιστική επανεγκατάσταση, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το Ταμείο» και αυτό γιατί παρότι αφορά το άσυλο, μαζί με μια σειρά από άλλα αρνητικά, περιλαμβάνει χρηματοδότηση για εξωτερική ανάθεση συνόρων σε Τρίτες Χώρες και χρηματοδότηση επιστροφών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy