Τάσος Γιασεμίδης: Υπάρχει μείγμα κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία

Σε αγώνα για εντοπισμό του κατάλληλου ποσοστού των επιτοκίων επιδίδονται οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Τάσο Γιασεμίδη.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ, τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μείγμα κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις συγκρουόμενους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Όπως εξήγησε, ο πρώτος στόχος αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο δεύτερος είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ο τρίτος στόχος είναι η διατήρηση των θεμιτών ρυθμών ανάπτυξης.

Σημείωσε πως οι κεντρικές τράπεζες ψάχνουν να βρουν το ποσοστό του επιτοκίου που θα αποτελεί ισοζύγιο, για τους τρεις αυτούς στόχους, που συνήθως κινούνται αντίθετα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε πως αναμένουν αυτή την εβδομάδα τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας και της Αμερικής και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Επίσης ανέφερε πως οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις θα πρέπει να κρατούν τους αρμόδιους φορείς σε εγρήγορση. Ακόμα σημείωσε πως τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να αξιολογούν τα χαρτοφυλάκιά τους, λέγοντας την ίδια ώρα ότι μετά το 2013 η Κύπρος εφαρμόζει ευρωπαϊκές οδηγίες.

Για την Credit Suisse, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε πως ήταν αναμενόμενη η πτώση στην αξία της μετοχής της ελβετικής τράπεζας.

Σημείωσε πως το τελευταίο τρίμηνο του περσινού χρόνου η ελβετική τράπεζα είχε απωλέσει γύρω στο 30% των καταθέσεων και πελατών της, λέγοντας πωςη τράπεζα είχε σοβαρά ζητήματα κυρίως στο επενδυτικό της κομμάτι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy