Κάτω από τον τίτλο «Κόκκινη γραμμή του Τατάρ… ‘Η Μόρφου δεν δίνεται’», ο αρθρογράφος της Kıbrıs (27.02.20) Χασάν Χάστουρέρ γράφει ότι χθες είχε συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, λεγόμενο πρωθυπουργό και υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», με τον οποίο συνομίλησε επί μία ώρα. Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας τους, ο Χάστουρερ αναφέρει ότι απαντώντας σε ερώτησή του για την συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα DailyExpress, ο Τατάρ του είπε τα εξής:

«Η στάση μας ως UBP στο εδαφικό είναι ξεκάθαρη. Οι δικές μου απόψεις δεν μπορεί να είναι αντίθετες με τις απόψεις του κόμματός μου. Ως πρόεδρος του UBP, πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας, είναι πολύ ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές μου πάνω σε αυτά τα θέματα. Αν θα υπάρξει μια λύση στην βάση των δύο κρατών, μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις συνόρων υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μαζική μετακίνηση. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να συζητείται ποσοστό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει την Μόρφου ως μια περιοχή που στο τέλος θα της δοθεί. Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η Μόρφου δεν μπορεί ποτέ να δοθεί και δεν θα δοθεί. Σε περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος της δημοκρατίας, δεν θα συζητήσω καν το να δοθεί η Μόρφου.

Θέλησα να πληροφορηθώ σε σχέση με τον χάρτη που δόθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντάνα. Η απάντηση που πήρα ήταν η εξής: Είχα σημαντικές συνομιλίες στην βόρεια Κύπρο και στην Άγκυρα. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν συνάντησα κάποιον που είδε τον χάρτη ο οποίος υποβλήθηκε εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς […]».

Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει τις κόκκινες γραμμές του, ο Τατάρ απάντησε ότι ουδέποτε είπε και ούτε και πρόκειται να πει πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει και πρόσθεσε ότι βάση της λύσης θα είναι η πολιτική ισότητα και δύο κυρίαρχα κράτη που θα υπάρχουν δίπλα-δίπλα.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα συνεχίσει από το σημείο που έμειναν οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, ο Τατάρ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα συνεχίσουμε από το σημείο που έμειναν στο Βερολίνο. Πιστεύω ειλικρινά ότι το κείμενο Γκουτέρρες μας αναγκάζει να χάσουμε πολλά. Η άρση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης στις εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ένα πλήγμα στο πνεύμα των εγγυήσεων και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό εκ μέρους μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τατάρ είπε: «Υποστηρίζω την πρόταση για κοινή επιτροπή που υπέβαλε ο πρόεδρος Ακιντζί στο θέμα των υδρογονανθράκων. Μέσα στην διαδικασία θα συνεχίσει η επιμονή μας σε σχέση με την σύσταση κοινής επιτροπής. Ουσιαστικά, το θέμα των υδρογονανθράκων είναι σαν χάρτης ηλιοτροπίου. Με την κοινή επιτροπή θα μπορέσουμε να δούμε αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να διαχειριζόμαστε από κοινού και να έχουμε μαζί τον πλούτο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ενεργά τα δικαιώματά μας μαζί με την Τουρκία. Τέλειωσε η περίοδος που οι Ελληνοκύπριοι έκαναν και εμείς παραπονούμασταν».