Τατάρ: Πρέπει να μην υπάρξει κρούσμα για 14 μέρες για να ανοίξουν οδοφράγματα

Η Kıbrıs (01.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση» επειδή διαχειρίστηκε καλά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην KIBRIS TV, ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποιούνται γεγονότα που ονειρεύτηκε και πρόσθεσε:

«Η ΤΔΒΚ διαχειρίστηκε πολύ καλά τον κορωνοϊό σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν νέους προορισμούς για να απομακρυνθούν από τις μητροπόλεις. Και το μέρος αυτό είναι η ΤΔΒΚ. Συνεχίζεται η πώληση κατοικιών. Παλιά κάθε αλλοδαπός μπορούσε να αγοράσει μία κατοικία, τώρα μπορεί να αγοράσει τέσσερις. Με νέα ρύθμιση τώρα μπορούν να αγοράσουν και κατάστημα».

Αναφερόμενος στην οικονομία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι έστω και αν υπήρξε πρόβλημα λόγω του κορωνοϊού, στις τράπεζες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σημειώνοντας ότι ανέμενε την υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου» με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αν υπάρξει επιπρόσθετη ανάγκη πάνω σε αυτή την στέρεα βάση που δημιουργήθηκε, μπορούμε να δανειστούμε σε πολύ καλύτερες συνθήκες», διότι «τα πόδια μας πατούν γερά στην γη». «Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υπολογίζεται», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι λόγω της βοήθειας από την Τουρκία, θα μπορεί να γίνεται δανεισμός σε «πιο υγιείς συνθήκες».

Ερωτηθείς κατά πόσον αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι τα κατεχόμενα δεν έχουν το δικό τους νόμισμα, ο Τατάρ απάντησε το εξής: «Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το Ευρώ όχι το δικό τους νόμισμα. […] Και εμείς είμαστε ενοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά με την Τουρκία. Το εμπόριό μας είναι σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία και έχουμε μια νομισματική ένωση με την Τουρκία, όπως εκείνη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σε μια τέτοια κατάσταση όταν χρησιμοποιείτε το νόμισμα μιας άλλης χώρας εκτός της Τουρκίας δεν έχετε πλεονέκτημα λόγω της διαφοράς στην τιμή συναλλάγματος. Είναι εύστοχο το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ίδια νομισματική μονάδα».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο εταίρος του στην «κυβέρνηση» συμμετείχε στην διαδικασία που αφορά την πρόσφατη οικονομική «συμφωνία» που υπέγραψε με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η «συμφωνία» συζητείτο για μήνες και κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι «υφυπουργοί» συζήτησαν τις λεπτομέρειές της και κατάληξαν σε αποτέλεσμα. «Και εντός της κυβέρνησης φυσικά συζητούσαμε από την αρχή ανάμεσά μας τα γεγονότα και μιλήσαμε γι’ αυτή την συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Περιμέναμε και ήμασταν περίεργοι για το πότε θα γίνει. Συνεχίζαμε τις αναζητήσεις για δανεισμό. Έγινε αυτή η συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα του μπαϊραμιού. Μια τέτοια συμφωνία παρέχει διευκόλυνση στον δανεισμό και πλεονέκτημα. […]»

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Κουτρέτ Όζερσαϊ κατά την υπογραφή της «συμφωνίας», ο Τατάρ είπε ότι ενημέρωσε τον Όζερσαϊ για την «συμφωνία» και ότι ο ίδιος ως «πρωθυπουργός» υπογράφει τις «συμφωνίες». «Δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε.

Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ προς τα μέλη της και ερωτηθείς κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από την βοήθεια που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ ανέφερε: «Εξ όσων βλέπουμε, εμείς δεν υπάρχουμε γι’ αυτούς. Άλλωστε υπάρχουν μεγάλοι καβγάδες εντός της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανακάμψει από τον κορωνοϊό πιο γρήγορα από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε: «Τα κρούσματα συνεχίζονται στην νότια Κύπρο. Δεν ξέρω πότε θα τελειώσουν. Ήρθε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου. Αλλά για εμάς πρέπει να μην υπάρξουν κρούσματα για 14 ημέρες. Η οικονομίας τους είναι μεγαλύτερη από τη δική μας. Έρχονταν πέραν των 5 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Δεν θα μπορούν να φτάσουν στους μισούς».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy