
Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (22.03.23, kibrispostasi.com), με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Julie D. Fisher συναντήθηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η Αμερικανίδα διπλωμάτης ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση με τον Τατάρ πήγε καλά κι ήταν εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι μετέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Τατάρ από την πλευρά του δήλωσε ότι ζήτησε από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ να υποστηρίξει τις «νέες πολιτικές» της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στην Πρέσβειρα Fisher ότι «η κυριαρχική ισότητα και η κατοχύρωση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος είναι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων».
Υποστήριξε επίσης «ότι η άρση του εμπάργκο όπλων και ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «είναι μια αρνητική εξέλιξη που θα αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν.
Ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι ανοιχτοί σε νέα έργα μέσω των Τεχνικών Επιτροπών με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο εποικοδομητικής θεσμικής συνεργασίας και ότι ανέφεραν στην Fisher ότι ένα από αυτά είναι η συνεργασία για την εξερεύνηση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί.
Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι εκφράζουν συνεχώς τη θέση τους για κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς στους αξιωματούχους του ΟΗΕ που συναντούν στο πλαίσιο της αποστολής καλής θέλησης του ΟΗΕ στο νησί, και είπε στην Fisher ότι οι ΗΠΑ, ως το ισχυρότερο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπρεπε να διαχειριστούν και να κατευθύνουν αυτά τα θέματα.
«Ζητήσαμε να μεταφέρει στον ΟΗΕ τη σημασία της πολιτικής της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια βιώσιμη ειρήνη και να επαναξιολογήσει την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανήκουν στο παρελθόν και ότι από τότε έχουν συμβεί πολλά και πρόσθεσε ότι το είπε στη Fisher. Υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν δεν τηρήθηκάν και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε δεκτή στην ΕΕ χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει, ότι η ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και η στάση της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας έχουν μεγάλη σημασία υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων ισορροπιών και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Fisher να στηρίξει τις νέες του πολιτικές.
Καταληκτικά, ο Τατάρ ανέφερε ότι μετέφερε στη Fisher την άποψη ότι δεν δέχονται να είναι μέρος η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Πηγή: Γ.Τ.Π.
