Τατάρ σε Νούλαντ: Αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες

Την θέση του ότι για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, επανέλαβε στην Βικτόρια Νούλαντ ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο κ. Τατάρ είπε ότι αρχικά είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και μετά μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως ανέφερε. «Εάν υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να αναγνωριστεί σίγουρα η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ίσο καθεστώς του τ/κ λαού που αγώνες, έχει παρελθόν και θυσίες σε αυτό το νησί και τώρα ως τδβκ».

Επανέλαβε επίσης ότι τα δικαιώματα των Τ/κ απορρέουν από τις συμφωνίες του 1960 και προσπάθησε, όπως είπε, να εξηγήσει στην κ. Νούλαντ το νέο όραμα του, το οποίο παρουσίασε και στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

«Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, η ύπαρξη Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δομή και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη». Επειδή, υποστήριξε, από την εμπειρία τους στο παρελθόν, κάποιοι κύκλοι στην «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί.

Εάν, συνέχισε, υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία όχι, υπάρξουν μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα κι ακυρωθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και υπάρξει μια αλλαγή με μηχανισμούς ασφάλειας της ΕΕ, «τότε αυτό μπορεί να αξιολογηθεί ως πολύ αρνητική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, οι Τ/κ δεν θέλουν να γυρίσουν στην κατάσταση πριν από το 1974. «Κι αυτό της το ανέλυσα σε λεπτομέρεια και με επιχειρήματα».

ΜΟΕ

Ανέφερε επίσης στην Αμερικανή αξιωματούχο, συνέχισε, ότι πάντοτε βλέπουν ζεστά τις επαφές, τον διάλογο και την συνεργασία σε διάφορα θέματα στο νησί. «Αλλά βεβαίως όταν το θέμα έρχεται σε ΜΟΕ, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε προτάσεις που επιδιώκουν την εξάπλωση της κυριαρχίας της νότιας Κύπρου και στον βορρά.  Επειδή η ουσία του κυπριακού είναι το θέμα της κυριαρχίας». Γι’ αυτό, είπε, τέτοια μέτρα δεν πρέπει να βλάπτουν την εξουσία και την κυριαρχία των πλευρών, έτσι θα πρέπει να δημιουργηθούν και να προωθηθούν.

Ουκρανία

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι συμφώνησε με την άποψη για την περαιτέρω ενσωμάτωση των δημοκρατικών αξιών, λέγοντας ότι παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και στην Κύπρο, «αλλά ο κόσμος και τα ΗΕ, έμειναν θεατές σε αυτά». Όμως, συνέχισε, το 1974 ήρθε στο όνομα των Τ/κ η Τουρκική Δημοκρατία και πλέον εδώ υπάρχει μια νέα δομή  (ΣΣ: εννοεί το ψευδοκράτος) και από τότε στο νησί υπάρχει ειρήνη, όπως είπε.

Ενέργεια

Οι διεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη συνέχιση της τουρκο-ελληνικής ισορροπίας τόσο στη διαμόρφωση των σχέσεων των δύο «λαών» – κατά την έκφρασή του για τους Ε/κ και Τ/κ –  όσο και στη σταθερότητα των περιφερειακών ισορροπιών. Επανέλαβε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς που υποβλήθηκε το 2019 για εξόρυξη και συνεκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων γύρω από το νησί, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. «Από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πιο σωστή διαχείριση και με αυτό τον τρόπο πρέπει να γίνει», είπε.

Υποστήριξε δε ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ που εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο προς την Τουρκία κι από εκεί προς την Ευρώπη  και οι Τ/κ θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο νησί, συνέχισε, είναι το ενεργειακό, ιδιαίτερα τώρα λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, πράγμα από το οποίο θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες μέσω του ενοποιημένου ηλεκτρικού συστήματος. Η διασύνδεση μέσω καλωδίου από την Τουρκία με το σύστημα ενέργειας της ΕΕ, θα οδηγήσει – πρόσθεσε – και τις δύο πλευρές σε υψηλής ποιότητας, βιώσιμη και ευρεία χρήση της ηλιακής και φωτοβολταϊκής ενέργειας. Το να προβούν οι ΗΠΑ σε μια αξιολόγηση γι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό, είπε στην κ. Νούλαντ ο κ. Τατάρ.

Να σημειωθεί ότι ο τ/κ σύνδεσμος «Ομόσπονδη Κύπρος» περίμενε την Αμερικανή αξιωματούχο μετά την μετάβασή της στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, με πανό υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης και της ειρήνης στην Κύπρο.

Νούλαντ: «Iσχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα μέλλον ως μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία»

Την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ «για ένα μέλλον ως μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπου ολόκληρο το νησί μπορεί να ευημερεί και να είναι ασφαλές» δήλωσε ότι υπογράμμισε στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικές επιθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση μιάμισης ώρας με τον κ. Τατάρ στα κατεχόμενα, η κ. Νούλαντ  ανέφερε ότι μίλησαν επίσης «για την επίδραση του βάναυσου πολέμου του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και τη σημασία των δημοκρατιών να παραμείνουν ισχυρές μαζί απέναντι σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχικής και εδαφικής ακεραιότητας».

Είχαν, συνέχισε, την ευκαιρία να μιλήσουν για μερικά από τα δικοινοτικά έργα που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και την σημασία της συνέχισης αυτού του έργου, ιδιαίτερα για την επόμενη γενιά.

Eκτιμώ πολύ, συνέχισε, «να ακούσω την προοπτική εδώ στο βόρειο τμήμα του νησιού» και να πάρει πίσω στην Ουάσιγκτον τις απόψεις τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy