Τατάρ σε Πρέσβειρα των ΗΠΑ: «Η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα μίλησε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Τατάρ

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση του με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι μεταβίβασε στην Αμερικανίδα διπλωμάτισσα τη δική του οπτική γωνία για το ιστορικό υπόβαθρο του Κυπριακού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οπτική γωνία της ηγεσίας του για το Κυπριακό προσθέτοντας ότι «αναφέρθηκα στη νέα μας πολιτική, την κυρίαρχη ισότητα, το ισότιμο διεθνές καθεστώς και τόνισα ότι μόνο με την καταγραφή και την αποδοχή αυτών μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, διότι με τον εξοπλισμό της άλλης πλευράς έχει αυξηθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι «μέσω τεχνικών επιτροπών και διαφόρων διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας, είμαστε ανοιχτοί σε μια σειρά από νέα έργα και νέες ιδέες σε αυτό το νησί μέσω αυτού που ονομάζουμε εποικοδομητική συνεργασία, δηλαδή τη θεσμική συνεργασία των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι η εξερεύνηση του φυσικού πλούτου».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, οι δυο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν σε σειρά ζητημάτων με την προϋπόθεση ότι «η άλλη πλευρά αποδεχθεί την τδβκ ως συνομιλητή μέσω του ΟΗΕ». «Πιστεύουμε ότι το θέμα της παραγωγής ενέργειας τόσο του βορρά όσο και του νότου θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη σύνδεση την ΕΕ μέσω των γραμμών μεταφοράς της Τουρκίας. Έτσι, θα αναπτυχθούν εποικοδομητικές σχέσεις με τη θεσμική συνεργασία των δύο πλευρών», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Τατάρ, με αναφορά τις επαφές του με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η ηγεσία του επιμένει στην «ίση κυριαρχία και ίσο καθεστώς». Σύμφωνα με τον ίδιον, δεν υπάρχει νόημα για συζήτηση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, παρόλο που τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υφίστανται ακόμα». Και αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τατάρ, «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ανήκουν στο παρελθόν και είναι ξεπερασμένα».

Ο κ. Τατάρ διαφώνησε επίσης, και με την πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στη προσπάθεια λύσης, προβάλλοντας την άποψη ότι «όταν πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ΕΕ δεν έχει θέση σε αυτό το τραπέζι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy