Τατάρ: Συνεργασία «μεταξύ των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα»

«Αν βρούμε μια λύση, θα ανοίξουμε τον δρόμο όλων των Κυπρίων»

 

Μήνυμα προς τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη απηύθυνε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι υπέρ της λύσης στην Κύπρο και επιθυμεί μια λύση βασισμένη στη συνεργασία «μεταξύ των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα» και επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι μια λύση δύο κρατών «θα αυξήσει το επίπεδο ευημερίας στο νησί.» Τα «δύο κυρίαρχα κράτη» στο νησί, είπε ο κ. Τατάρ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η γεωργία, οι υδάτινοι πόροι και η ενέργεια και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να προβούν σε διαμοιρασμό του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία και του ηλεκτρισμού που προγραμματίζεται να μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Τατάρ είπε: «αν βρούμε μια λύση, θα ανοίξουμε τον δρόμο όλων των Κυπρίων». Υπάρχουν, ανέφερε, κάποια ενεργειακά έργα γύρω από το νησί, όμως υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση αυτών των έργων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας. Γι’ αυτό τον λόγο, υποστήριξε, πρέπει να υπάρξει μια «διεθνής λύση» στην Κύπρο για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συνέχισε, υπήρξαν νέες εξελίξεις και αναπτύχθηκαν νέες ιδέες κι εξέφρασε την ελπίδα ότι «όταν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, η “τδβκ” θα αναγνωριστεί ή τουλάχιστον θα τύχει περισσότερης αποδοχής», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Ο Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι αναμένουν πολύ περισσότερα από τη βρετανική κυβέρνηση, διότι αυτή γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε ένα το παρελθόν του Κυπριακού. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της εγγυήτριας -όπως τόνισε- Βρετανίας να αποδεχτεί την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι μια λύση στην Κύπρο είναι εφικτή με δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι τα δύο κράτη θα διασφαλίσουν βιώσιμη λύση στην Κύπρο και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy