Tατάρ: «Το 2022 ήταν χρονιά της ανόδου του κύρους της ΤΔΒΚ»

Ο παράνομος Bayrak (7.12.22 brtk.net) μεταδίδει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος υποστήριξε ότι «το 2022 ήταν η χρονιά ανόδου της θέσης της ΤΔΒΚ».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε  ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι με την παρουσία των του κατοχικού στρατού στο νησί ως αποτρεπτική δύναμη υπό την εγγύηση της Τουρκίας. «Διότι η ασφάλειά μας εδώ», πρόσθεσε, «θα είναι εγγυημένη μόνο με την παρουσία του τουρκικού στρατού σε αυτό το νησί».

Σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, τους υδρογονάνθρακες, την ενέργεια και άλλους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει την πολιτική και στρατηγική αξία του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή, ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της κυριαρχίας της «χώρας» στον εναέριο χώρο και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι εργασίες για τη δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου και ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη περιοχή Τρικώμου – Αμμοχώστου  συνεχίζονται. «Το Λευκόνοικο», ισχυρίστηκε, «δόθηκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  για την ανάπτυξη UAV. […] Γνωρίζετε ότι υπάρχουν επίσης κάποιες μελέτες για τη ναυτική βάση. Αυτά αξιολογούνται στο υψηλότερο επίπεδο».

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «με το σχέδιο βάσης UAV και ναυτικής Ββάσης, δίνεται το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, ότι η Τουρκία είναι η πατρίδα μας και ότι είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη χώρα σε αυτή την περιοχή». Υποστήριξε επίσης  ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, να διατηρηθούν τα δικαιώματα στη «γαλάζια πατρίδα» και η ελληνοτουρκική ισορροπία στην περιοχή.

Ο Τατάρ τόνισε ότι τα UAV και τα UCAV και η κυριαρχία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ τους δίνουν δύναμη.

Ο Τατάρ, ο οποίος αξιολόγησε τον προϋπολογισμό που διέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία για εξοπλιστικά προγράμματα κατά την πρόσφατη περίοδο και την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ κατά των Ελλήνων, δήλωσε ότι παρακολούθησαν στενά και υπομονετικά και τις δύο καταστάσεις. Ισχυρίστηκε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξοπλίζεται εδώ και χρόνια και ότι αυτή η κατάσταση αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και είπε: «Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα οπλιστεί ακόμη περισσότερο». Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δαπανήσει 500 εκατομμύρια ευρώ για όπλα τα τελευταία 3 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι «μια τέτοια δαπάνη για τους Τουρκοκύπριους μπορεί να είναι υπερβολική, αλλά αυτές οι προσπάθειες εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι μάταιες»

Ο Τατάρ δήλωσε ότι από το 2020, όταν εξελέγη πρόεδρος, η ΤΔΒΚ προσανατολίστηκε προς μια νέα πολιτική, με αυτή την έννοια, αντί για ένα κράτος ομοσπονδιακής βάσης, υιοθετήθηκε η αρχή των δύο κυρίαρχων κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς.

«Με τον καιρό, η αποδοχή, η αναγνώριση και ο σεβασμός για την ΤΔΒΚ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο»

Αναφέροντας ότι η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην 77η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ότι το κατοχικό καθεστώς θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα και η αποδοχή των κατεχομένων ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με τη συνταγματική της ονομασία καθιστούν το έτος 2022 σημαντικό για την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ δήλωσε: «Το 2022 είναι το έτος της ανόδου του κύρους της ΤΔΒΚ σε πραγματικούς όρους».

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC), τα μέλη του ΟΤΚ και οι αφρικανικές χώρες έχουν πρόσφατα δείξει συμπάθεια προς το κατοχικό καθεστώς όσον αφορά την αναγνώριση και είπε: «Μου είναι δύσκολο να πω ποιος θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ αυτή τη στιγμή, αλλά ξαφνικά ήρθε ο αντιπρόεδρος της Γκάμπια. Μας ενημέρωσαν ότι ήθελαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την ΤΔΒΚ. Νομίζω ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας, τέτοιες σχέσεις θα αναπτυχθούν και με άλλες χώρες. Με τον καιρό, η αποδοχή, η αναγνώριση και ο σεβασμός για την ΤΔΒΚ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.