Τατάρ: Tο άνοιγμα του Βαρωσιού απέφερε πολλά στην «τδβκ»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του είπε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού πολλοί Ελληνοκύπριοι και ξένοι πολίτες μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη και πρόσθεσε ότι πρόσφατα επισκέφτηκαν την περιοχή και «κάποιοι βουλευτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά» και είδαν επί τόπου τις εξελίξεις που διαδραματίζονται.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε δηλώσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, ο κ. Τατάρ είπε ότι «σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για να μείνει κλειστό το μέρος αυτό για ακόμα 46 χρόνια. Είχε έρθει στην ατζέντα αυτό κατά την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η πολιτική μου άλλωστε. Είμαι άτομο που τα έλεγε αυτά και πριν γίνω πρωθυπουργός», ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι είναι έδαφος που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, στα ιδρύματα Λαλά Μουσταφά Πασά και Μπιλάλ Αγά, ο Τατάρ ανέφερε ότι με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες των βακουφιών, ότι εκείνη την περίοδο η Κύπρος γενικά ήταν γη του ΕΒΚΑΦ και τα έσοδα από αυτές τις περιουσίες είτε δίδονταν σε άτομα που τα είχαν ανάγκη είτε χρησιμοποιούνταν για κρατικές υποθέσεις.

Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα φέρει ζωντάνια και στην περιοχή της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι η Αμμόχωστος θα αποκτήσει πολύ περισσότερη αξία και θα γίνει πόλος έλξης.

Ο Τατάρ σημείωσε ότι πέραν των 230 χιλιάδων ντόπιων και ξένων τουριστών επισκέφτηκαν τα ανοικτά τμήματα του Βαρωσιού και ότι όταν δεν υπήρχε η πανδημία, περίπου 1,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τα κατεχόμενα.

Ένας χρόνος από το άνοιγμα του Βαρωσιού, γράφει η «Γενί Ντουζέν»

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει σήμερα ότι ένας χρόνος πέρασε από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Αναφέρει ακόμα ότι ακόμα δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση για διενέργεια απογραφής στην περίκλειστη πόλη και δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος η απόφαση για αποχαρακτηρισμό του 3,5 % του Βαρωσιού από στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν το 1974 στο Βαρώσι υπήρχαν 45 ξενοδοχεία και 60 ξενοδοχειακά διαμερίσματα με πέραν των 10 χιλιάδων τουριστικών κλινών, ενώ τώρα βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και άρχισαν επισκέψεις στην περιοχή στο πλαίσιο του «τουρισμού της θλίψης».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την θερινή περίοδο άνοιξαν δύο παραλίες προς χρήση, «αφαιρέθηκαν τα ονόματα κάποιων κτιρίων», δημιουργήθηκε ένας «Κήπος για Τσάι» και ανακοινώθηκε ότι άνοιξε για προσευχή το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά στις 20 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), 240 χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν το Βαρώσι μέσα σε έναν χρόνο.

Η Τουρκία και οι «αρχές» του ψευδοκράτους απευθύνουν έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο Βαρώσι να αποταθούν στην «επιτροπή ακίνητων περιουσιών», όμως δεν εξετάζονται οι αιτήσεις στην «Επιτροπή», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στην «Επιτροπή» υπάρχουν 338 φάκελοι αιτήσεων από άτομα και εταιρείες για το περίκλειστο Βαρώσι, όμως «κανένας από αυτούς τους φακέλους δεν άνοιξε ακόμα».

Οι αιτήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν 2.438 στρέμματα, δηλαδή πέραν του μισού της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, η οποία ανέρχεται στις 4.638 στρέμματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει επισημαίνοντας ότι μετά τις νέες ενέργειες στο Βαρώσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των 550 του 1984 και 789 του 1992, στα οποία αναφέρεται ότι το Βαρώσι δεν μπορεί να ανοίξει για εγκατάσταση κανενός άλλου εκτός από τους νόμιμους κατοίκους του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.