Τατάρ: Δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί για ένα κράτος στην Κύπρο

Δεν υπάρχουν οι φυσικοί μηχανισμοί που θα ενώσουν Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους για να ζήσουν σε ένα κράτος, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως η Κύπρος έχει τις δικές της πραγματικότητες, δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις όσον αφορά την «τδβκ», η οποία πρόκειται να γιορτάσει την 40η επέτειο από την ανακήρυξη της και όλος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί την «πραγματικότητα της τδβκ».

Λέγοντας ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κύπρο και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συμφωνία, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος για τη συμφωνία και τη συνεργασία περνάει μέσα από τα «δύο κυρίαρχα ίσα κράτη» και ότι το ένα μέρος της λύσης είναι οπωσδήποτε η «τδβκ», που αποτελεί το «κράτος των Τουρκοκυπρίων».

Υποστηρίζοντας ότι απέχουν από την πραγματικότητα οι εκκλήσεις για επανένωση που κάνει ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας και κυρίως τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν φυσικοί μηχανισμοί που θα μας ενώσουν με τους Ελληνοκύπριους, θα μας κάνουν να ζήσουμε εντός ενός κράτους, διότι η Κύπρος έχει πραγματικότητες ιδιαίτερες».

Εδώ και 60 χρόνια, υποστήριξε, έχει ο καθένας καθορίσει την θέση του. «Εγώ δεν ξέρω ελληνικά, εκείνος δεν ξέρει τουρκικά. Εγώ δεν τον αναγνωρίζω, εκείνος δεν με αναγνωρίζει. Ο επιχειρηματικός κόσμος στις δύο πλευρές είναι τελείως διαφορετικός. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη πουθενά με τις δηλώσεις για δικοινοτική ομοσπονδία», ισχυρίστηκε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρεται σε «ενωμένη Κύπρο» λόγω της στήριξης που λαμβάνει από την Εκκλησία και το ΕΛΑΜ, υποστήριξε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι μετά την εκλογή του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημιουργεί ένα προφίλ που υιοθετεί τη δικοινοτική ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη την διεθνή κοινότητα, όμως δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση του.

«Η συμφωνία της νότιας Κύπρου μαζί μας στη βάση των δύο κυριαρχικά ίσων κρατών θα διασφαλίσει οφέλη και στις δύο πλευρές. Είτε η έρευνα για τον πλούτο των υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου στις θάλασσες, είτε η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε η σύνδεση με διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό καλώδιο με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας που βρίσκεται μόνο 40 μίλια μακριά και η υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής εδώ, όλα αυτά μπορεί να γίνουν με τη στήριξη της Τουρκίας και είναι προτάσεις που θα εξασφαλίσουν όφελος και στις δύο πλευρές», ανέφερε.

Σε περίπτωση συμφωνίας και συνεργασίας, θα είναι εφικτό να μοιραστούν και με τις ελεύθερες περιοχές το νερό που μεταφέρεται με αγωγό από την Τουρκία, είπε ο κ. Τατάρ και χαρακτήρισε «αγαθό» το νερό από την Τουρκία σε μια περίοδο ξηρασίας και ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Αν υπάρξει μια συμφωνία, συνέχισε, θα φέρει οφέλη και στις δύο πλευρές, θα ανοίξουν τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας για τους Ελληνοκύπριους, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες στο νησί και όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ανέφερε, το ψευδοκράτος προχωρά στον δικό του δρόμο ούτως ή άλλως και συνεχίζει τις προσπάθειές για αναγνώριση προς τους φίλους της Τουρκίας, τις ισλαμικές χώρες και τα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

«Θα έρθει η μέρα που θα γίνουμε πλήρες μέλος του ΟΤΚ»

Θα έρθει η ώρα που το ψευδοκράτος θα γίνει πλήρες μέλος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από μέλος – παρατηρητής που είναι σήμερα, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλοτλου στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ με το «συνταγματικό» του όνομα, είναι ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός. «Γνωρίζουμε ότι εντείνονται οι προσπάθειες ειδικά της κοινότητας [σσ: ΕΕ] που υποστηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν υιοθετεί αυτή την ιδιότητα μέλους, να τερματίσει αυτή την ιδιότητα μέλους, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Αυτή η ιδιότητα μέλους έχει υλοποιηθεί, θα συνεχιστεί και όταν έρθει η μέρα, θα υπάρξει μετάβαση από την ιδιότητα του παρατηρητή στην ιδιότητα του πλήρους μέλους».

Αναφερόμενος στις ειδήσεις στον κυπριακό Τύπο μετά τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο κορυφής του ΟΤΚ, είπε ότι αυτό δεν είναι έκπληξη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τόσες πολλές χώρες μέλη, «μόνο από την Ουγγαρία ζητήθηκαν εξηγήσεις. Θα ήθελα να πω αυτό πρώτα: οι Ελληνοκύπριοι αισθάνονται άβολα με την παρουσία μας».

Στο μεταξύ, ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου, που ήταν στη Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στο Μπαχρέιν, σχολιάζοντας την επιστολή διαμαρτυρίας της Προέδρου της Βουλής για την ανύψωση της σημαίας του ψευδοκράτους, είπε ότι ο δρόμος τους είναι μακρύς αλλά όχι ανέφικτος. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε καθημερινά την ορατότητα του κράτους μας και θα πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στη διεθνή κοινότητα».

Λέγοντας ότι το ψευδοκράτος εκπροσωπήθηκε με τη «σημαία» του τόσο στο Μπαχρέιν όσο και σε δύο συνόδους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), ο κ. Χασίπογλου είπε ότι τόσο οι «βουλευτές» τους όσο και ο «πρόεδρος» και ο «υπουργός εξωτερικών» τους απευθύνθηκαν στη σύνοδο της IPU και στις συνόδους του ΟΤΚ και έφεραν στην ατζέντα το θέμα της από κοινού επούλωσης των πληγών από τον σεισμό και των «άδικων περιορισμών που επιβάλλονται».

«Πλέον νιώθουμε μεγάλη ευτυχία και τιμή να βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο μαζί με όλα τα τουρκικά κράτη, όχι μόνο με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους, ο κ. Χασίπογλου διερωτήθηκε πόσο νόμιμο είναι να εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο αφού τους «πέταξαν» – κατά την έκφρασή του – έξω από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963. «Τι θα λείψει από την ζωή του γείτονά μας στον νότο αν αρχίσουν απευθείας πτήσεις που είναι το πιο απλό δικαίωμα ζωής, αν οι ομάδες μας μπορούν να παίζουν με ομάδες της νότιας Κύπρου και άλλων χωρών, αν ξένα φολκλορικά ή μουσικά συγκροτήματα έρχονται στην χώρα μας να χορέψουν, να τραγουδήσουν; Φοβάστε ότι θα αναγνωριστεί μια μέρα η τδβκ αν γίνουν όλα αυτά; Και γιατί προσπαθούν να παραγνωρίσουν και να κρατήσουν κάτω από εμπάργκο τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος είπε ναι σε όλα τα σχέδια;»

Για την επιστολή της Προέδρου της Βουλής, ο Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι «σήμερα υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στο νησί μας χάρη στον τουρκικό στρατό που ήρθε από τη μητέρα πατρίδα. Αν θα γίνει αναφορά σε κάποια κατοχή και παρανομία, η ουσιαστική παρανομία είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία επωφελείται από το υφιστάμενο στάτους κβο, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες και εκδιώκοντας με τη βία των όπλων από το κράτος τους, τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι είναι ίσοι ιδρυτικοί εταίροι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy