• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Mε αφορμή/ Ορίζοντας

Τατιάνα Τσέτη:  Mε τη μουσική γεφυρώνουμε διαχωρισμούς 

Με αφορμή… τη συναυλία των Choral Crossroads που αποτελούν ένα θεσμό της Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογή και με την οποία αρχίζει στις 17 Ιουλίου 2022 το 17th Cyprus Rialto World Music Festival, αλλά και τα τριαντάχρονα της Κίνησης η πρόεδρος του ΔΣ της Επιλογής Τατιάνα Τσέτη μιλάει στον Ορίζοντα:
 Τα “Choral Crossroads” επιστρέφουν. Πείτε μας λίγα για την ιστορία αυτών των μουσικών συναντήσεων;

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης ήταν η έμπνευση για την ονομασία αυτού του θεσμού. Βασική επιδίωξη  μας να αξιοποιηθεί η δύναμη της μουσικής να γεφυρώνει κοινωνικούς, γεωγραφικούς και πολιτιστικούς διαχωρισμούς, δημιουργώντας συνθήκες για διαπολιτισμικό διάλογο, αποδοχή και ειρηνική συνύπαρξη.

Το πρώτο Ευρω-Μεσογειακό χορωδιακό φεστιβάλ “CHORAL CROSSROADS ”έγινε το 2011 με Νεανικές Χορωδίες από Κύπρο, Εσθονία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Σερβία, Ιορδανία, Λίβανο και Ουγγαρία με τη συμμετοχή 400 χορωδών.  Το Φεστιβάλ συνέχισε το 2013 αποσκοπώντας στη διερεύνηση της χορωδιακής μουσικής ως μέσο καλλιέργειας ειρήνης και Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας.

Το 2018 το φεστιβάλ εμπλέκει πιο πολλές χορωδίες από τη Κύπρο και είναι αφιερωμένο στον Ευρω-Αραβικό και Μεσογειακό διάλογο, στη φιλία, συνεργασία και την Ειρήνη. Το 2019 σε συνεργασία με νεαρούς Χορωδούς και Μαέστρους από Ευρώπη, Αραβικό κόσμο και Κύπρο διοργανώνεται η χορωδιακή συνάντηση με στόχο να δημιουργηθεί μια μεγάλη πολυπολιτισμική χορωδία και να προβάλει τη μουσική παράδοση Ανατολής και Δύσης. Το 2021,εν μέσω πανδημίας, 42 χορωδοί κάθε ηλικίας από 6 διαφορετικές Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες (Ιορδανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Λίβανο, Γαλλία και Κύπρο)  συνδέονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώνουν τις φωνές τους, ερμηνεύοντας το γνωστό κυπριακό τραγούδι “Η Μηλιά”.

Η φετινή διοργάνωση διατηρεί τη φιλοσοφία της πολιτιστικής δημιουργίας μέσα από τη συλλογική προσπάθεια ανθρώπων  από διαφορετικούς πολιτισμούς. Με όχημα μια διαπολιτισμική χορωδία, 50 χορωδοί ενώνουν τη φωνή τους και παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα  που συνδέει τις μουσικές των  χωρών που συμμετέχουν

Οι τέχνες δε μπορεί παρά να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο  στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες  της εποχής μας.

Ποιος ο σκοπός τέτοιων συναντήσεων;

Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η επαφή, η ανταλλαγή εμπειριών και η από κοινού δημιουργία. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μουσικής γεφυρώνονται  κοινωνικοί, γεωγραφικοί και πολιτιστικοί διαχωρισμοί. Οι τέχνες δε μπορεί παρά να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο  στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες  της εποχής μας. Αποτελούν τη βάση κάθε κοινωνίας και προάγουν αξίες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός.

Τι ακριβώς είναι αυτές οι συναντήσεις;

Χορωδοί και Μαέστροι συναντιούνται για τέσσερεις ημέρες. Μέσα από εντατικά εργαστήρια και πρόβες ολοκληρώνεται ένα κοινό πρόγραμμα με χορωδιακά τραγούδια. Τα τραγούδια επιλέγονται στη βάση της θεματικής και της μουσικής παράδοσης των χωρών που συμμετέχουν. Οι χορωδοί μαθαίνουν να τραγουδούν σε διαφορετικές γλώσσες, ρυθμό και τόνο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ενιαίο και συμπαγές αποδεικνύοντας ότι η συλλογική προσπάθεια φέρνει πιο δυναμικό και σίγουρα πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Θα καταλήξουν σε κάποια συναυλία;

Το τελικό αποτέλεσμα των εντατικών εργαστηρίων είναι μια συναυλία η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 17ου Cyprus Rialto World Music Festival. στις 17 Ιουλίου, Κυριακή, η ώρα 9 και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Η γενική πρόβα της συναυλίας θα γίνει στο χωρίο Άρσος, συμβάλλοντας στη πολιτιστική αποκέντρωση και δίνοντας την ευκαιρία στους χορωδούς να  αλληλοεπιδράσουν με τη κοινότητα.

Ποιες χορωδίες παίρνουν μέρος φέτος; 

Θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και να συνεργαστούμε με χορωδούς και Μαέστρους από Λίβανο Ιορδανία, Σερβία, Ελλάδα και Κύπρο.  Οι χορωδοί της Επιλογής θα τραγουδήσουν με χορωδούς από τη χορωδία ΝΑΙ της Ιορδανίας, χορωδούς από το πανεπιστήμιο Αγίου Ιωσήφ Λιβάνου, από τη χορωδία Μεθόδιου και Κύριλλου Θεσσαλονίκης και από το μουσικό κολλέγιο Βελιγραδίου, Σερβίας.  Στην ομάδα συμμετέχει  η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου από την Ελλάδα, η Τουρκοκύπρια Μαέστρος  Hare Yakula και η Diana Talhami Μαέστρος από την Ιορδανία.

Τη καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Μαέστρος της Επιλογής Μιχάλης Γρηγορίου.

Αναζητήθηκαν εκείνοι οι στίχοι, η  μουσική και οι φωνές,  που σπάνε την τυποποίηση, διευρύνουν ορίζοντες και αποκαλύπτουν τη  θέση της γυναίκας  στην εποχή μας.

Γνωρίζετε αν οι χορωδοί που συναντιούνται σε αυτές τις εκδηλώσεις συνεχίζουν να κρατούν επαφές μεταξύ τους;

Ναι, αυτές οι επαφές, όχι μόνο κρατούν στον χρόνο, αλλά και εξελίσσονται. Παράδειγμα, πέρσι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διεθνής μας συνάντηση έγινε διαδικτυακά με την παραγωγή του κυπριακού τραγουδιού «Η μηλιά». Η διατήρηση της επαφής αυτών των γνωριμιών, είχε ως αποτέλεσμα κάποια από τα άτομα που συμμετείχαν στη «Μηλιά» να έχουν ενεργό ρόλο στη φετινή διοργάνωση. Είναι συγκινητικό που θα ανταμώσουμε κι από κοντά.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν όταν συμμετέχοντες του 2011 -που ήταν τότε παιδιά- συναντήθηκαν τον Νοέμβριο σε άλλη διοργάνωση –ενήλικες πια- και αγκαλιάστηκαν, προκαλώντας σε όλους πολύ όμορφα συναισθήματα. Κι αυτό δείχνει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα από τον θεσμό Choral Crossroads.

Τα 30χρονα της Επιλογής είναι 30 χρόνια τρόπου ζωής εκατοντάδων ανθρώπων που πορεύτηκαν με  το σωματείο

Το φετινό πρόγραμμα έχει κάποια ιδιαίτερη θεματική ενότητα;  

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και θα ακουστούν τραγούδια από ανατολή και δύση,  που φωτίζουν τους ρόλους και τη  φιγούρα της, με όσα αυτή συμβολίζει και πρεσβεύει . Αναζητήθηκαν εκείνοι οι στίχοι, η  μουσική και οι φωνές,  που σπάνε την τυποποίηση, διευρύνουν ορίζοντες και αποκαλύπτουν τη  θέση της γυναίκας  στην εποχή μας.

Choral Chrossroads

Πόσο εύκολο είναι να διοργανώνονται τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις από ένα Σωματείο που λειτουργεί σε εθελοντική βάση;   

Για να διοργανωθεί  μια τέτοια εκδήλωση  χρειάζεται  πίστη, αφοσίωση και σκληρή δουλειά από όλους. Παρ’ όλο το δύσκολο γραφειοκρατικό και οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν όλα τα σωματεία στις μέρες μας,  η Επιλογή το παλεύει με νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθει. Αντλεί δύναμη από τους χορωδούς, τους μαέστρους, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους φίλους του σωματείου. Αυτή η δύναμη προκύπτει και από τις αρχές που θέλει η Επιλογή να περάσει μέσα από τις τέχνες και που είναι συλλογική πεποίθηση. Και σε αυτή τη περίπτωση αποδεικνύεται πάλι ότι η συλλογικότητα μετακινεί βουνά.

Είναι μια από τις πολλές Δράσεις της Επιλογής που κλείνει φέτος 30 χρόνια δράσης και δημιουργίας.  Πως βρίσκει την Επιλογή αυτή η επέτειος;

Τα 30χρονα της Επιλογής είναι 30 χρόνια τρόπου ζωής εκατοντάδων ανθρώπων που πορεύτηκαν με  το σωματείο .  Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις τονίζουν και προβάλλουν τους στόχους και σκοπούς που  είχε θέσει από την  ίδρυση  της η Επιλογή. Να συμβάλει στην πνευματική καλλιέργεια και στη βελτίωση του επίπεδου του πολιτισμού στον  τόπο μας.  Ξεκάθαρος στόχος είναι το σωματείο να προσφέρει στα μέλη του (μικρούς και μεγάλους)  μουσικές εμπειρίες και δράσεις που  διαμορφώνουν προσωπικότητες με πανανθρώπινες αξίες, ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν και να διορθώνουν στρεβλώσεις που προκύπτουν από το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε.

Παρ’ όλο το δύσκολο γραφειοκρατικό και οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν όλα τα σωματεία στις μέρες μας,  η Επιλογή το παλεύει με νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθει.

Πως θα «σηματοδοτήσετε» αυτή την επέτειο, θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση;

Η ιδιαιτερότητα αυτής της χρονιάς, είναι η προσπάθεια ψηφιοποίησης του  αρχείου της Επιλογής. Καταγράφονται εκατοντάδες εκδηλώσεων, και αυτό οδηγεί και εμάς σε μια αναδρομή μέσα από την οποία συνειδητοποιούμε πόσοι άνθρωποι με ευαισθησίες και ανησυχίες για τον πολιτισμό και τον κοινωνικό του ρόλο, υπήρξαν κομμάτι της ιστορίας της «Επιλογής».  Η χρονιά φέτος ξεχωρίζει με πιο πολλές δράσεις και εκδηλώσεις που είναι όλες αφιερωμένες στα 30χρονα της Επιλογής.

Στην πανηγυρική Γενική Συνέλευση του σωματείου, που θα γίνει τον Νοέμβριο 2022 θα τιμηθούν πολλοί άνθρωποι της «Επιλογής» οι οποίοι αποτέλεσαν αναπόσπαστα μέλη της. Κάποιοι από αυτούς από την απαρχή της, κάποιοι δεν είναι ανάμεσα μας πια και κάποιοι των οποίων η συνδρομή είχε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του σωματείου

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 στις 21:00

Πλατεία, Άρσος Λεμεσού

 

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022,  στις 21:00

@Πάρκινγκ ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο)

Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45 www.rialtο

Choral2022 00336702 Scaled

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.