Τάξεις «μια σταλιά» στο δημόσιο νηπιαγωγείο Ψευδά


Δεν είναι μια οφθαλμαπάτη… Ούτε «ευχάριστος χώρος μάθησης» η σύνθετη εγκατάσταση λυομένων για το δημόσιο νηπιαγωγείο Ψευδά. Ούτε μπορεί να ισχυριστεί το Υπουργείο Παιδείας ότι η φωτογραφία μας δεν αποδίδει την πραγματικότητα, όπως ισχυρίστηκε για τη λυόμενη αίθουσα που χρησιμοποιείται ως Ειδική Μονάδα για τη φοίτηση παιδιών σε Δημοτικό Σχολείο της επαρχίας Λάρνακας, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το δημόσιο νηπιαγωγείο Ψευδά στεγάζεται ακριβώς σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Δίπλα από το δημοτικό σχολείο Ψευδά.

Δύο τάξεις με σύνολο τουλάχιστον 30 παιδιά και ένα τρίτο «κουτί» στη μέση των δύο -ως γραφείο διευθυντή, αποθήκη, κουζίνα μαζίμια άλλη καμαρούλα διαστάσεων 2Χ2 μέτρων…

Για κάθε παιδί, πάντως, δεν αναλογεί χώρος δύο τετραγωνικών μέτρων στις δύο τάξεις, όπως προνοούν οι Κανονισμοί. Πρόκειται για τάξεις «μια σταλιά»… Τίποτε παραπάνω.

Μια σύνθετη εγκατάσταση λυόμενων κουτιών που χρειάστηκε να συντηρηθεί αρκετές φορές εδώ και οκτώ χρόνια για να είναι υποφερτή.

Sholeiopsevda2

Η κοινότητα Ψευδά εμπαίζεται ακριβώς εδώ και οκτώ χρόνια από το αρμόδιο Υπουργείο ότι «τον επόμενο χρόνο θα μεταστεγαστεί σε καινούργιο κτίριο». Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας είπε ο κοινοτάρχης Ψευδά, ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου με τους οποίους επικοινώνησε πρόσφατα το γραφείο του, ούτε καν είχαν υπόψιν τους γραπτή αναφορά ότι το νηπιαγωγείο θα μεταστεγαστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 σε νέο κτίριο.

Η «Χαραυγή» συνοδευόμενη από τον κοινοτάρχη Ψευδά, κ. Φρίξο Μιχαήλ, έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων στο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο στενάχωρες οι τάξεις. Τα προβλήματα ασφάλειας των παιδιών ξεκινούν από το γεγονός ότι είναι πολύ μικροί οι χώροι και δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση…

Αντίθετα είναι υποχρεωμένα να κινούνται σαν να είναι καμωμένα από γυαλί που δεν πρέπει να σπάσει… Πολλά πράγματα φυλάγονται σε κουτιά το ένα πάνω στο άλλο. Και άλλα τόσα σε ερμάρια.

Κι αν χρειάζεται ο δάσκαλος να πάρει ένα κουτί από τη βάση, τότε πρέπει να μετακινηθούν όλα τα άλλα… Δεν υπάρχει είσοδος και έξοδος σε περίπτωση που χρειάζεται να τρέξουν και να διαφύγουν από κάποιο κίνδυνο.

Το χειμώνα στάζουν, παρ’ όλο ότι δύο φορές έγινε μόνωση της οροφής.
Ο κοινοτάρχης αναγνωρίζει ότι είναι «άθλος» για τους εκπαιδευτικούς που μπορούν και εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες και εργάζονται με παιδιά που μόλις έχουν αποχωριστεί τους γονείς …

Sholeiopsevda3

Πολυπαιχνίδια απαγορευτικά για τα παιδιά!

Και κερασάκι στην τούρτα της… χλιδάτης υποδομής του νηπιαγωγείου τα πολυπαιχνίδια τα οποία είναι απαγορευτικά -ναι καλά διαβάσατε- για τα παιδιά γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δάπεδα!

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη το αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας απαντήθηκε με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, του Υπουργείου «οι αποφάσεις της Σχολικής Εφορείας να ληφθούν λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι το νηπιαγωγείο θα μεταστεγαστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 σε νέο κτίριο, για το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν νέες αγορές και επομένως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο παρόν στάδιο αλόγιστες, ενδεχομένως, σπατάλες».

Και αν ακόμα μεταστεγαστεί σε ένα χρόνο, που είναι πράγμα απίθανο σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, τα παιδιά θα δικαιούνται μόνο να βλέπουν αυτό το πολυπαιχνίδι και να μην το αγγίζουν…

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.