«Ταξίδι» στο Αρχαίο Κίτιο στο καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον “ταξίδι” στην αρχαία ιστορία της Λάρνακας, αλλά μέσα από έναν ολοκαίνουργιο χώρο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε μερικές εβδομάδες οι λάτρεις της ιστορίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό με εκπληκτικά εκθέματα από την ιστορία της πόλης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα δυτική πτέρυγα στην οποία θα εκτίθενται ανυπολόγιστης αξίας ευρήματα από το Βασίλειο του Αρχαίου Κιτίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Εφόρου Αρχαιοτήτων, Δρος Δέσπως Πηλείδου, στο χειμερινό ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, θα αποκαλυφθεί και η καινούργια αίθουσα στην οποία θα εκτίθενται σπάνιες σαρκοφάγοι που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Λάρνακα και χρονολογούνται στη Φοινικική και στην Κλασική περίοδο.

Στο ίδιο δελτίο υπάρχουν επίσης δηλώσεις του Εφόρου Αρχαιοτήτων Δρος Γιώργου Φιλοθέου σχετικά με το σπουδαίο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους Άθλους του Ηρακλή, το οποίο βρέθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου κατά τις εκσκαφές για τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Φιλοθέου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης της εγκαταλελειμμένης κατοικίας, κάτω από την οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται θαμμένο ένα σημαντικό μέρος του εν λόγω ψηφιδωτού. Μόλις εξασφαλιστεί η άδεια απαλλοτρίωσης, η οικία θα κατεδαφιστεί για να επεκταθούν οι ανασκαφές.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν εντός του 2018 και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του σπουδαίου μωσαϊκού, η ιδανική επιλογή είναι να δημιουργηθεί ειδικός εκθεσιακός χώρος επιτόπου. Ωστόσο, επί τούτου, τελική απόφαση θα ληφθεί με την ολοκλήρωση της ανασκαφής.

 

Τρέχουν οι διαδικασίες και για το αρχαίο λιμάνι

Ταυτόχρονα με την επικείμενη ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου, τρέχουν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, το οποίο βρίσκεται πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο Δρ Φιλοθέου ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων μαζί με τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα τις ανασκαφές για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού μόλις ολοκληρωθεί η μετακίνηση των γηπέδων τένις.

Το έργο της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη εργασιών. Όπως πληροφορούμαστε, ήδη έχει κατακυρωθεί η προσφορά και αναμένεται η υπογραφή του συμβολαίου από τον επιτυχόντα προσφοροδότη ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Τα νέα γήπεδα θα κατασκευαστούν δίπλα στο Κοινοτικό Κέντρο και το έργο χρειάζεται 12-14 μήνες για να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να μετακομίσει ο Όμιλος Αντισφαίρισης. Με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης θα ανοίξει ο δρόμος για ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου λιμανιού από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή και θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου, στη βάση της μελέτης και προσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και τον Δήμο Λάρνακας.

Το κονδύλι των νέων γηπέδων τένις το οποίο καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού υπολογίζεται στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός βασίστηκε στα αρχικά σχέδια του 2012 τα οποία προέβλεπαν 11 γήπεδα, 6 για προπονήσεις και 5 για αγώνες καθώς και καφετέρια, γυμναστήριο, ιατρείο, βοηθητικούς χώρους και υπαίθρια καφετέρια.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.