Ένα ταξίδι πριν την πολιτογράφηση του χαρεμιού και δεύτερο ως «φιλική χειρονομία του Σαουδάραβα»

«Δύο ταξίδια στις Σεϋχέλλες με αεροσκάφος του Σαουδάραβα» - Ηθικά αλλά και πιθανά ποινικά αδικήματα εντοπίζουν τα κόμματα από τα δύο ταξίδια στις Σεϋχέλλες

Ηθικά αλλά και ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα του Νίκου Αναστασιάδη, εντοπίζουν τα κόμματα σε σχέση με τα ταξίδια του στις Σεϋχέλλες με αεροσκάφη της εταιρείας του Σαουδάραβα σεΐχη, ο οποίος πήρε 42 «χρυσά» διαβατήρια για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του.

Ο Ν. Αναστασιάδης, υπό το βάρος των στοιχείων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, έστειλε χθες επιστολή η οποία κατατέθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου και στην οποία παραδέχθηκε ότι, πραγματοποίησε δύο ταξίδια στις Σεϋχέλλες με αεροσκάφη του Σαουδάραβα.

Ένα το 2015, λίγους μήνες μετά την  παραχώρηση της πρώτης φουρνιάς «χρυσών» διαβατηρίων και λίγες μέρες πριν την πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου, και ένα το 2018.

Παρά ταύτα απέφυγε να καταθέσει τα στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν από την Επιτροπή, σε σχέση με το κόστος του πρώτου ταξιδιού και το βάρος των βαλιτσών. Αντί αυτού ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε για το πρώτο ταξίδι σε «τιμές που ήσαν ανάλογες των χρεώσεων προς το κράτος».

Επίσης ο διευθυντής του γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου, είπε ότι το δεύτερο ταξίδι «δεν ήταν δωρεάν αλλά φιλική χειρονομία του Σαουδάραβα», ενώ για το βάρος των βαλιτσών είπε ότι «δεν ζύγιζαν 1,6 τόνους όσα τα 300 εκατ. ευρώ όπως γράφτηκε από κάποιους».

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Ν. Αναστασιάδης επιχείρησε να δικαιολογήσει την παραχώρηση του «χρυσού» διαβατηρίου στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα, η οποία ελέγχεται καθώς οι νομοθεσίες της Κύπρου δεν προνοούν πολυγαμία, λέγοντας ότι «η εγκυρότητα ή μη ενός γάμου ρυθμίζεται από το δίκαιο της χώρας καταγωγής και μονίμου παραμονής» του αιτητή.

Επιχείρησε να φρενάρει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Εν τω μεταξύ ο Ν. Αναστασιάδης επιχείρησε να φρενάρει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι «είναι ενάντια κάθε κοινοβουλευτικής πρακτικής, αλλά και των προνοιών του Συντάγματος, των νόμων και κανονισμών της Βουλής, να μετατρέπεται η Επιτροπή σε “δικαστήριο”, όχι για να ελέγξει τυχόν διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή κατάχρηση δημόσιων δαπανών αλλά για να παρέμβει στην προσωπική ή ιδιωτική ζωή ενός πολιτειακού αξιωματούχου ή των μελών της οικογένειάς του με στόχο το διασυρμό τους».

Βέβαια τα κόμματα απέρριψαν την προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη. Μάλιστα η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι ο κώδικας δεοντολογίας που πέρασε η Βουλή δεν επιτρέπει χαριστική μεταχείριση και δώρα, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν το αεροπλάνο δόθηκε με χαμηλή τιμή προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ αν δόθηκε δωρεάν ενδεχομένως να προκύπτει και το ποινικό αδίκημα της ψευδορκίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy