Ταξίδια: Σταδιακή ανάκαμψη σ’ ένα διαφορετικό τουριστικό χάρτη

  • Ποιες νέες τάσεις δείχνουν τα στοιχεία που συνέλλεξε η Hermes από την πλατφόρμα Cyprus Flight Pass
  • ∆ηµιουργείται ένα τουριστικό ρεύµα µε διαφορετικό δηµογραφικό προφίλ και χώρες προέλευσης και µε τάση για πιο οικονοµικά καταλύµατα

 

 Διαφορετικός ταξιδιωτικός χάρτης

Σταδιακή ανάκαµψη της ταξιδιωτικής βιοµηχανίας µετά το περσινό φοβερό σοκ της πανδηµίας δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε η Hermes Airports µε την παρέλευση του Αυγούστου και την κορύφωση της σεζόν. Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδροµίων Λάρνακας και Πάφου έδωσε στις 2 Σεπτεµβρίου στη δηµοσιότητα στοιχεία για το πρώτο οκτάµηνο της χρονιάς, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο τοµέας επανέρχεται µετά το καταστροφικό «διάλειµµα» του 2020.

Εκείνο που ξεχωρίζει είναι ότι η πανδηµία αφήνει πίσω της ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό και τουριστικό χάρτη. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρµας Cyprus Flight Pass, η οποία, αν και συνδεδεµένη µε την πανδηµία, αναδεικνύεται σ’ ένα χρησιµότατο εργαλείο σε ό,τι αφορά στην ανίχνευση των τάσεων στην ταξιδιωτική βιοµηχανία. Παρά τη συνεχιζόµενη διστακτικότητα σηµαντικής µερίδας του πληθυσµού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες, σε σχέση µε πριν, διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόµια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραµµές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα µας και τους χειµερινούς µήνες.

 

Του Τάσου Περδίου

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδροµίων Hermes, οι πρώτοι 8 µήνες του 2021, που περιλαµβάνουν το βασικό τµήµα της τουριστικής σεζόν, έκλεισαν µε την επιβατική κίνηση να φθάνει τα 2.511.239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 για την ίδια περίοδο.

Το ποσοστό από µόνο του δείχνει πως έχουµε ακόµα πολύ δρόµο να διανύσουµε για να φτάσουµε στα προ πανδηµίας επίπεδα, όπως ανέφερε η Hermes. Εντούτοις, τα αποτελέσµατα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού µόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867.104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαµε 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα. Ενδεικτικά, τον περσινό Αύγουστο η επιβατική κίνηση δεν ξεπέρασε τις 296.266 (Αεροδρόµιο Λάρνακας: 221.791/ Αεροδρόµιο Πάφου: 74.475).

Εξαιρετικά χρήσιµο εργαλείο αποδεικνύεται η πλατφόρµα Cyprus Flight Pass, στην οποία συµπληρώνονται τα στοιχεία όλων όσοι ταξιδεύουν προς την Κύπρο για σκοπούς παρακολούθησης της πανδηµίας. Αυτή η επεξεργασία, σύµφωνα πάντα µε τη διαχειρίστρια εταιρεία, έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρουσες τάσεις. Ήδη έχει προκύψει µια ακτινογραφία ως αποτέλεσµα ποιοτικών αναλύσεων µε πραγµατικούς αριθµούς, κάτι που στο παρελθόν αναγκαστικά γινόταν µόνο σε δειγµατοληπτικό επίπεδο.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Cyprus Flight Pass για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, η Hermes επεξεργάστηκε πέραν του ενός εκατοµµυρίου µοναδικών στοιχείων από την πλατφόρµα στην οποία δόθηκε πρόσβαση από το Υπουργείο Μεταφορών. Το αποτέλεσµα είναι µια εικόνα τού πώς συµπεριφέρθηκαν τόσο οι εισερχόµενοι όσο και οι εξερχόµενοι επιβάτες τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, συσχετίζοντας παραµέτρους όπως οι χώρες προέλευσης, οι αεροπορικές εταιρείες, οι πόλεις και τα καταλύµατα.

Οι µισοί τουρίστες στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου

Τα ταξίδια των µόνιµα διαµενόντων στην Κύπρο εµφανίζονται µειωµένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής κίνησης, συγκριτικά µε περίπου 30% που ήταν τα προηγούµενα χρόνια. Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν µόνιµη διαµονή στην Κύπρο. Το 82% των µη µόνιµα διαµενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκε συγγενείς και φίλους, ενώ το 3% ήρθε για επαγγελµατικούς λόγους. Σχεδόν οι µισοί ταξιδιώτες (ποσοστό 47%) επέλεξαν ως περιοχή διαµονής τους την ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου, ενώ ακολουθούν η Πάφος (27%), η Λεµεσός, η Λάρνακα (12%) και η Λευκωσία (1%).

Στην πλειονότητά τους οι Ρώσοι επιβάτες επέλεξαν την επαρχία Αµµοχώστου µε ιδιαίτερη προτίµηση τις ξενοδοχειακές µονάδες. Αµέσως επόµενη επιλογή τους ήταν η Πάφος, η Λεµεσός και τελευταία ήταν η Λάρνακα. Οι Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν στην πλειοψηφία τους την Πάφο και κυρίως 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία. Το 29% των Άγγλων έµεινε στην επαρχία Αµµοχώστου, το 9% στη Λεµεσό και αντίστοιχο ποσοστό στη Λάρνακα, ενώ γύρω στο 3% δήλωσε διαµονή στα κατεχόµενα. Οι επισκέπτες από την Πολωνία ήταν φέτος η τρίτη µεγαλύτερη οµάδα τουριστών που επέλεξαν τη χώρα µας, καταγράφοντας αύξηση στο µερίδιο αγοράς σε σχέση µε το 2019 όπου αποτελούσαν µόνο το 2%, ενώ τώρα είναι στο 8%. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η συνδεσιµότητα µε την Πολωνία µε πέραν των 10 διαφορετικών δροµολογίων. Οι πλείστοι Πολωνοί επέλεξαν την Πάφο (50%) και έπειτα µε σειρά προτίµησης είναι οι επαρχίες Αµµοχώστου, Λάρνακας και Λεµεσού. Το 48% των τουριστών από την Ουκρανία επέλεξε την επαρχία Αµµοχώστου, το 20% την Πάφο και 16% τη Λάρνακα και τη Λεµεσό. Οι Γερµανοί τουρίστες µοιράστηκαν εξίσου µεταξύ Αµµοχώστου και Πάφου, ενώ σηµαντικό ποσοστό έχει µείνει και στη Λάρνακα.

Μια από τις σηµαντικές διαφοροποιήσεις προς το θετικότερο στον τουριστικό χάρτη είναι το άνοιγµα προς τις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύµφωνα µε την Hermes, τη φετινή χρονιά είχαµε για πρώτη φορά ουσιαστική αύξηση στις πτήσεις από και προς Ιταλία, κάτι που δηµιούργησε τουριστικό ρεύµα, το οποίο, όπως φαίνεται από τις διαµονές, έχει διαφορετικό δηµογραφικό προφίλ µε τάση για πιο οικονοµικά καταλύµατα. Εντούτοις, λόγω της ύπαρξης των πτήσεων δηµιουργήθηκε ενδιαφέρον για τουρισµό από την Ιταλία και δίνεται η ευκαιρία να κτίσουµε για το µέλλον, αφού υπάρξει µια περαιτέρω ανάλυση των τουριστικών απαιτήσεων της συγκεκριµένης αγοράς. Οι αφίξεις από τη Γαλλία συνιστούσαν µια διαχρονική πρόκληση για τον κυπριακό τουρισµό. Φέτος, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδηµία, υπάρχουν µετά από αρκετά χρόνια απευθείας πτήσεις τόσο προς Λάρνακα όσο και προς Πάφο από γαλλικά αεροδρόµια, µε το 42% των τουριστών από τη χώρα να επιλέγουν την επαρχία Πάφου, το 30% την επαρχία Αµµοχώστου, το 17% τη Λάρνακα, το 8% τη Λεµεσό, το 2% τη Λευκωσία και το 1% τις κατεχόµενες περιοχές. Και εδώ παρατηρείται διαφορετικό προφίλ όσον αφορά τις επιλογές διαµονής, αφού οι πλείστοι προτιµούν πιο οικονοµικά καταλύµατα. Ισχύουν οι ίδιες προκλήσεις και ευκαιρίες µε την Ιταλία. Αναλύοντας τον χρόνο διαµονής, καταγράφεται ότι οι περισσότεροι τουρίστες έµειναν για 7 ηµέρες (33%), ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 11% έµεινε για 14 ηµέρες. Αξιοσηµείωτο είναι επίσης ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έµεινε µέχρι 6 ηµέρες, που επίσης µπορεί να παραπέµπει σε µια τάση για µικρές αποδράσεις.

Σε ό,τι αφορά στις προτιµήσεις των Κυπρίων ως προς τα ταξίδια εξωτερικού, η Ελλάδα παραµένει νούµερο ένα προορισµός, ενώ υπάρχει µικρή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στις προτιµήσεις των µόνιµα διαµενόντων µη Κύπριων. Σχετικά µε τις αερογραµµές, οι περισσότεροι µόνιµα διαµένοντες στην Κύπρο επέλεξαν τη Ryanair (26%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Aegean Airlines (19%), Wizz Air (18%), Rossiya (7%), Easyjet (6%), British Airways (5%), TUI Airways (5%), Sky Express (5%), Aeroflot (5%) και Lufthansa (4%).

H παραπάνω αναφορά διαφοροποιείται ελαφρώς σε ό,τι αφορά στους Κύπριους επιβάτες που επέλεξαν πρώτη την Aegean Airlines (29%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Ryanair (26%), Wizz Air (13%), Sky Express (9%), Cyprus Airways (4%), British Airways (3%), Austrian (2%), Lufthansa (2%)  Easyjet (1%) και Emirates (1%).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy