Ευεργετικές είναι για τον τόπο μας οι βροχές, καθώς η πληρότητα σχεδόν όλων των φραγμάτων εξασφαλίζει τις ανάγκες μας για τα επόμενα χρόνια, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να επικεντρωθεί σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΤΑΥ, Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», τα αυξημένα επίπεδα βροχόπτωσης σε επίπεδα ρεκόρ έχουν δώσει τη λύση στο υδατικό μας πρόβλημα για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η σωστή διαχείριση.

Πρόσθεσε ότι με τις υπερχειλίσεις των φραγμάτων έχουν βελτιωθεί τα υπόγεια στρώματα, τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε αρκετά άσχημη κατάσταση.

Επομένως θα μειωθεί σημαντικά η παραγωγή νερού από τις αφαλατώσεις, κάτι που θα φέρει σημαντικές εξοικονομήσεις σε λεφτά.

 

Βαρύτητα στη συντήρηση υποδομών

Η βροχόπτωση που σημειώνεται κατά το παρόν υδρολογικό έτος (από την 1 Οκτωβρίου) βοήθησε στην επίτευξη ρεκόρ σε ό,τι αφορά την πληρότητα φραγμάτων. Οπότε δίνεται η ευκαιρία στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να εστιάσει την προσοχή του σε εργασίες για τις οποίες αντικειμενικά δεν μπορούσε να δοθεί η απαιτούμενη σημασία τα προηγούμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπάκκος, δίνεται περισσότερη ευκαιρία ώστε να ολοκληρωθούν έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για την επόμενη περίοδο ανομβρίας, όπως συντήρηση αντλιοστασίων και συστημάτων ύδρευσης και άρδευσης. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε προγραμματίζεται δημιουργία νέου φράγματος.

Από τεχνικής άποψης χαρακτήρισε σημαντική τη συντήρηση του εξοπλισμού, ο οποίος χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.

Επίσης σημαντικό και μεγαλεπήβολο έργο αποτελεί η διασύνδεση και αλληλοϋποστήριξη των υδρευτικών συστημάτων σε όλη την Κύπρο.

Όπως εξήγησε, όταν σήμερα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης σε μια επαρχία, τότε δεν μπορεί να υδροδοτηθεί από άλλη επαρχία. Έφερε ως παράδειγμα το σύστημα παροχής ηλεκτρισμού, όπου όταν μια περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα ή όταν ένας σταθμός αντιμετωπίζει πρόβλημα, το σύστημα είναι ενιαίο, οπότε καλύπτονται οι προσωρινές ανάγκες.

 

Ενίσχυση της παράκτιας αλιείας

Από την πλευρά τους οι αγρότες θεωρούν ευεργετικές τις βροχές, με τον ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα να σημειώνει στα θετικά εκτός από τον εμπλουτισμό των υπόγειων στρωμάτων και την ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.

Όπως εξήγησε, είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή των ποταμών που καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς εμπλουτίζουν τα νερά και τροφοδοτούν τα ψάρια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Πανίκος Χάμπας, δεν αποφεύχθηκαν οι μεγάλες πληγές, αφού τις τελευταίες μέρες τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη καταστροφή των πατατοκαλλιεργιών, για τις οποίες ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων το συντομότερο.

 

Γιάννης Κακαρής