Η τεχνητή νοημοσύνη ως απειλή για την εργασία

Έχουν ήδη κάνει την εµφάνισή τους πολλές ιστοσελίδες οι οποίες παίρνουν φωτογραφίες ή βίντεο και τα κάνουν upgrade ή δηµιουργούν καλλιτεχνικές εικόνες και βίντεο

  • Γιώργος ∆ανός: Υπάρχει µια ευθύνη στους δικούς µας κυβερνώντες -εντός της Ευρώπης- να ρυθµίσουν το πλαίσιο αυτό ώστε να µην υπάρξει κατάρρευση της κοινωνίας όταν η τεχνητή νοηµοσύνη αυξηθεί ακόµη περισσότερο… και θα αυξηθεί, είναι βέβαιο. Αυτή τη στιγµή µιλάµε για ειδικά σηµεία που έχει φτάσει να είναι εντυπωσιακή…

Του Κυριάκου Λοΐζου

Οι µεγάλες οικονοµίες -και όχι µόνο- είναι αντιµέτωπες µε µια «επάνασταση στην τεχνητή νοηµοσύνη» που θα µπορούσε να προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας σε ειδικευµένα επαγγέλµατα όπως η Νοµική, η Ιατρική και τα Οικονοµικά, σύµφωνα µε πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ σηµειώνει ότι τα επαγγέλµατα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αυτοµατοποίηση βάσει της τεχνητής νοηµοσύνης είναι οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που αντιπροσώπευαν περίπου 27% των θέσεων εργασίας στις 38 χώρες-µέλη του.

Ο Οργανισµός υποστηρίζει ότι είναι «σαφές ότι η δυνατότητα υποκατάστασης παραµένει σηµαντική, εγείροντας φόβους για µείωση µισθών και απώλεια θέσεων εργασίας». Ωστόσο, προσθέτει, προς το παρόν η τεχνητή νοηµοσύνη επιφέρει αλλαγές στον τρόπο εργασίας παρά υποκαθιστά θέσεις εργασίας.

ΟΟΣΑ: Μεγαλύτερη η απειλή για επαγγέλµατα υψηλής ειδίκευσης

«Επαγγέλµατα στα Οικονοµικά, την Ιατρική και τις νοµικές δραστηριότητες που απαιτούν συχνά πολλά χρόνια εκπαίδευσης και των οποίων οι βασικές λειτουργίες βασίζονται στη συσσωρευµένη εµπειρία για τη λήψη αποφάσεων, µπορεί ξαφνικά να βρεθούν σε κίνδυνο να αυτοµατοποιηθούν µε την τεχνητή νοηµοσύνη», υπογραµµίζει ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει η Guardian, o ΟΟΣΑ επισηµαίνει επίσης ότι τα επαγγέλµατα υψηλής ειδίκευσης είναι περισσότερο εκτεθειµένα στον αυτοµατοποίηση που βασίζεται στην τεχνητή νοηµοσύνη, όπως στους τοµείς του Δικαίου, του Πολιτισµού, της Επιστήµης, της Μηχανικής και των Επιχειρήσεων.

Οι καινοτοµίες της τεχνητής νοηµοσύνης έχουν ως αποτέλεσµα περιπτώσεις όπου το περιεχόµενο που παράγεται από εργαλεία τεχνητής νοηµοσύνης -όπως το ChatGPT- δεν είναι διακριτό από αυτό που παράγουν άνθρωποι. Ως αποτέλεσµα, οι µεγάλες οικονοµίες µπορεί να βρεθούν σε οριακό σηµείο, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

«Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις, σε συνδυασµό µε το µειωµένο κόστος παραγωγής και υιοθέτησης αυτών των νέων τεχνολογιών, υποδηλώνουν ότι οι οικονοµίες του ΟΟΣΑ µπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι µιας επανάστασης στην τεχνητή νοηµοσύνη που θα µπορούσε να αλλάξει θεµελιωδώς τον εργασιακό χώρο», αναφέρει ο Οργανισµός σε έκθεση για τις προοπτικές της απασχόλησης για το 2023, η οποία κάνει λόγο σε µια «επείγουσα ανάγκη δράσης» για την τεχνητή νοηµοσύνη.

Οι εξελίξεις, το Χόλιγουντ και ο κίνδυνος στην εργασία

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισµού Εξερεύνησης ∆ιαστήµατος, Γιώργος ∆ανός, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι πέραν από το εργασιακό κοµµάτι, τους τελευταίους µήνες υπήρξαν διάφορες εξελίξεις µετά το «σεισµό» από τις εφαρµογές τύπου ChatGPT.

«Η Microsoft, η οποία βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ενώ υπήρχε µία τεράστια εγγραφή συνδροµητών για την υπηρεσία, ξεκίνησε να ανασυντάσσεται λόγω του ότι ο κόσµος άρχισε να “κρυώνει” ή να βαριέται και πολλές εταιρείες που πίστευαν ότι µπορούν να ηγηθούν του παιχνιδιού, ξαφνικά βρίσκονται ένα βήµα πριν από το κλείσιµο», είπε ο κ. ∆ανός. Ωστόσο, όπως υπέδειξε, κάνουν την εµφάνισή τους πολλές ιστοσελίδες οι οποίες παίρνουν φωτογραφίες ή βίντεο και τα κάνουν upgrade ή δηµιουργούν καλλιτεχνικές εικόνες και βίντεο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισµού Εξερεύνησης ∆ιαστήµατος υπογράµµισε πως µπορεί να έχουν µπει κάποιοι κανονισµοί και περιορισµοί, ωστόσο µας πάει ακόµα ένα βήµα παραπέρα σε κάτι που µονοπώλησε την παγκόσµια καλλιτεχνική επικαιρότητα το τελευταίο διάστηµα.

«Στο Χόλιγουντ ήδη βρίσκονται σε µία µεγάλη κινητοποίηση συγγραφείς, σεναριογράφοι κ.ά. υπό το φόβο να “χαθεί” ο ρόλος τους, αφού ίσως να µη χρειάζονται καθόλου προκειµένου να “γραφτεί” ένα σενάριο ταινίας, σειράς κ.λπ.», είπε ο Γιώργος ∆ανός, κάνοντας λόγο µάλιστα για τη γνωστή σειρά Black Mirror η οποία προβάλλεται στην πλατφόρµα Netflix.

«Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου κάποια γυναίκα που δούλευε σε µια εταιρεία έβλεπε τη ζωή της να γίνεται ταινία σχεδόν παράλληλα µε τη ζωή της εξαιτίας της τεχνητής νοηµοσύνης. Χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια ηθοποιών -χρησιµοποιούσαν εικόνα γνωστών ηθοποιών µετά από έγκριση των ίδιων- γυριζόταν η ταινία µέσα σε 2-3 ώρες. Ό,τι έκανε κατά τη διάρκεια της µέρας, προβαλλόταν το βράδυ· και αυτή είναι µια πιθανή πραγµατικότητα σε ένα κοντινό µέλλον», τόνισε.

Η ΤΝ θα διευκολύνει γενικά, ωστόσο πρέπει να ρυθµιστεί

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτηµα της εργασίας και της πιθανής απώλειας εκατοµµυρίων θέσεων εργασίας, ο επιστήµονας υποστήριξε πως γενικά η ΤΝ είναι ένα γιγαντιαίο πρόβληµα, ίσως το µεγαλύτερο που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Στο θέµα της εργασίας πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθµίσεις, διότι αν δεν υπάρχει το µίνιµουµ εγγυηµένο εισόδηµα, είτε εργάζεται κανείς είτε όχι, τότε εκατοµµύρια άνθρωποι θα βρεθούν ξαφνικά σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της απώλειας των θέσεων εργασίας. Παγκοσµίως, βγήκαν στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί και είπαν ότι µέσω της ΤΝ είναι δυνατόν να βελτιστοποιήσεις την παραγωγή προϊόντων και διαδικασιών, κάτι που θα διευκολύνει γενικά… ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίζει αγαθά και πόρους για όλους», τόνισε ο καθηγητής, ενώ, όπως επεσήµανε, το ζήτηµα είναι να αξιοποιηθούν σωστά και να µη «νικήσει» η απληστία των λίγων.

Ένα υπερ-όπλο στα χέρια των λίγων;

Πάντως, η αδηφαγία του κεφαλαίου και των λίγων που κατέχουν ένα τεράστιο µέρος του παγκόσµιου πλούτου είναι πιθανόν να εκµεταλλευτούν και αυτό το υπερ-όπλο.

Όπως εξήγησε ο κ. ∆ανός, «αν δεν υπάρξουν µέτρα, το πρόβληµα θα είναι µεγάλο. Η Ευρώπη ήρθε πριν από λίγο καιρό και προσπάθησε να βάλει περιορισµούς σε ό,τι αφορά το περιβάλλον µε τη χρήση κοινού φορτιστή. Παρόµοιους περιορισµούς µπορεί να επιβάλει και για την τεχνητή νοηµοσύνη. Άρα υπάρχει µια ευθύνη στους δικούς µας κυβερνώντες -εντός της Ευρώπης- να ρυθµίσουν το πλαίσιο αυτό ώστε να µην υπάρξει κατάρρευση της κοινωνίας όταν η ΤΝ εξαπλωθεί ακόµη περισσότερο…και θα εξαπλωθεί, είναι βέβαιο. Αυτή τη στιγµή µιλάµε για ειδικά σηµεία που έχει φτάσει να είναι εντυπωσιακή», είπε ο κ. ∆ανός, υπογραµµίζοντας καταληκτικά πως «όταν γίνει γενικής χρήσης η τεχνητή νοηµοσύνη -να της µιλάς και να σου απαντά για οποιοδήποτε ζήτηµα, ιδίως όταν γίνει super intelligence- τότε τα πράγµατα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα».

Επίθεση στη δηµιουργικότητα

Το Σωµατείο Ηθοποιών Αµερικής (Screen Actors Guild SAG-AFTRA) προειδοποιεί ότι «η ΤΝ αποτελεί απειλή για τα δηµιουργικά επαγγέλµατα». Η Equity, η αντίστοιχη συντεχνία των εργαζοµένων στις παραστατικές τέχνες στη Βρετανία, προσπαθεί ήδη να εκπαιδεύσει τα µέλη της σχετικά µε την κατανόηση των δικαιωµάτων τους σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόµενο κόσµο.

«Η τεχνολογία θα πρέπει να λύνει ένα πρόβληµα. ∆εν έχουµε όµως έλλειψη σεναριογράφων, ηθοποιών ή σκηνοθετών, έτσι δεν χρειαζόµαστε την τεχνητή νοηµοσύνη», είπε ο Τζάστιν Μπέιτµαν, σεναριογράφος και παραγωγός.

Οι αντιδράσεις των εργαζοµένων στη βιοµηχανία του θεάµατος γίνονται ίσως πιο εύκολα κατανοητές επειδή αγγίζουν κάτι τόσο θεµελιωδώς ανθρώπινο, που είναι η δηµιουργικότητα. Αλλά η χρήση της τεχνητής νοηµοσύνης αγγίζει ήδη πολλούς άλλους τοµείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy