Τελεσίγραφο του Δήμου Λάρνακας στον ΟΚΥπΥ για το παλιό νοσοκομείο

Τελεσίγραφο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας απέστειλε ο δήμαρχος Λάρνακας προειδοποιώντας με επιπτώσεις σε περίπτωση που ο ΟΚΥπΥ δεν εκκενώσει το παλιό νοσοκομείο της πόλης μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Ο Ανδρέας Βύρας απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ με την οποία τον προειδοποιεί ότι εάν δεν τηρηθεί το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο Οργανισμός έχει θέσει, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ξεκινούν ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου. Ο ΟΚΥπΥ βρέθηκε εκτεθειμένος με δημόσιες καταγγελίες του Ανδρέα Βύρα ότι κωλυσιεργεί σχετικά με τη μετακόμιση των υπηρεσιών του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ώστε να εκκενωθεί το διατηρητέο και να παραληφθεί από το δήμο για να διαμορφωθεί σε καινούργιο δημοτικό μέγαρο. Μετά τις καταγγελίες Βύρα, ο ΟΚΥπΥ απάντησε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προς τον Δήμο Λάρνακας στις 22 Μαΐου με το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα εκκενώσει το παλιό νοσοκομείο τον Μάρτιο του 2024.

Κατόπιν τούτου, στην επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή, ο δήμαρχος καθιστά σαφές ότι ο Μάρτιος του 2024 είναι τελεσίγραφο από τον Δήμο Λάρνακας που δεν πρόκειται να ανεχθεί περισσότερη καθυστέρηση. Ήδη, οι σχεδιασμοί του Δήμου Λάρνακας έχουν ανατραπεί με ευθύνη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού η δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να προκηρύξει διαγωνισμό για τα έργα αναπαλαίωσης του διατηρητέου. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο δήμος φρόντισε να συμπεριλάβει και κονδύλι ύψους 1.210.000 ευρώ στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του 2023, το οποίο όμως δυστυχώς θα μείνει αναξιοποίητο.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ δεν έκανε οτιδήποτε για να εκπληρώσει την υποχρέωσή του να μεταφερθεί στη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου από τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν λήφθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα ότι ενώ ο Δήμος Λάρνακας ήταν έτοιμος να προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2023 με προκήρυξη προσφορών για την εκτέλεση του έργου μεταστέγασης των δημοτικών του υπηρεσιών στο Παλαιό Νοσοκομείο, έργο που με ανυπομονησία ανέμεναν οι δημότες, λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου από τον Οργανισμό σας, η υλοποίηση του έργου δεν μπορεί να προχωρήσει. Πέραν των άλλων συνεπειών, αυτό έχει ήδη επιφέρει αύξηση των τιμών του έργου. Σημειώνεται ότι κάθε μέρα καθυστέρησης της παράδοσης του χώρου ισοδυναμεί με περαιτέρω αύξηση του εκτιμώμενου κόστους του έργου», σημειώνει ο Ανδρέας Βύρας. Σε ό,τι αφορά δε το κόστος, υπολογίζεται ότι ήδη έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ λόγω της καθυστέρησης, κόστος που θα επιβαρύνει τα ταμεία του Δήμου Λάρνακας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει και θα υλοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο του παλιού νοσοκομείου την ερχόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα. Ο δήμαρχος, όμως, προειδοποιεί την ηγεσία του ΟΚΥπΥ ότι η εκδήλωση αυτή θα είναι μόνο η αρχή, εάν δεν τηρηθούν όσα έχουν μεταφερθεί γραπτώς στον Δήμο Λάρνακας.

«Ως Δήμος Λάρνακας, αυτό το διάστημα, δείξαμε σοβαρότητα και σεβασμό στις διαδικασίες του ΟΚΥπΥ, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς εις βάρος των συμφερόντων των δημοτών μας και για αυτό κάνουμε μία ύστατη έκκληση όπως τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματά σας υλοποιηθούν», καταλήγει στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ ο Ανδρέας Βύρας.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και είναι έτοιμος να προκηρύξει κατασκευαστικό διαγωνισμό για τις εργασίες διαμόρφωσης του παλιού νοσοκομείο στη βάση μελέτης από τον ιδιωτικό τομέα. Τα σχέδια προβλέπουν αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών και έργα στις υφιστάμενες οικοδομές που δεν είναι διατηρητέες, ούτως ώστε στο σύνολό του το συγκρότημα να μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας.

Επίσης, η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση της αυλής (χώροι στάθμευσης, χώρος πρασίνου κ.α.), σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες επιστημονικά και νομοθετικά μεθόδους και κανονισμούς.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy