Τελεσίγραφο Βουλευτών σε εργολάβο για νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας

Τελεσίγραφο δόθηκε σήμερα από τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής στον εργολάβο, που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου της ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακα, ή να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα ή να τερματιστεί το συμβόλαιο του και να υποστεί όλες τις συνέπειες, που προβλέπονται από το νόμο.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών, μετά από τη συζήτηση των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην εκτέλεση του έργου και τα προβλήματα που δημιουργούνται ένεκα αυτής, για τελευταία φορά αποφασίστηκε, παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και Υγείας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για συμμόρφωσή του, και αν όχι, θα εξεταστεί νομικά πως φράσσεται ο δρόμος σε τέτοιους «αναξιόπιστους εργολάβους», όπως ειπώθηκε.

Το έργο οδεύει προς νέα αναβολή, αφού έπρεπε να παραδοθεί στις 30 του προσεχούς μηνός, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Τα κατασκευαστικά έργα έχουν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης 36 μηνών. Ωστόσο, εξαιτίας των οικονομικών διαφορών του αρμόδιου Υπουργείου και του εργολάβου, δόθηκε παράταση στην παράδοση του έργου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2017, για να ξαναπάρει νέα αναβολή μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και κατόπιν τον Απρίλιο του 2019.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, έκανε λόγο για «μια απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζει», προσθέτοντας ότι δυστυχώς η Βουλή και το κράτος έχει να κάνει «με έναν καθαρά αδίστακτο εκβιαστή εργολάβο».

Εξήγησε πως το έργο έπρεπε να παραδοθεί από τον Απρίλιο του 2016, προσθέτοντας όμως ότι έχει πάρει τρεις νέες παρατάσεις, με την τελευταία να ήταν τέλος αυτού του μήνα.

«Δυστυχώς εκβίαζε και τις προηγούμενες φορές . Γιατί εκβίαζε; Γιατί του χρωστούσε το κράτος, έλεγε, από άλλα έργα τα οποία είχε κάνει. Όπως το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας από το 2005, από το Δικαστήριο Λευκωσίας, από κάποιο έργο της Πάφου, ενώ από το έργο της Λάρνακας ήταν πληρωμένος πέραν του κανονικού. Κρατούσε όμηρο τη νέα πτέρυγα το νοσοκομείου Λάρνακας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «το ποσό που είχε διαφορά με το κράτος λύθηκε, λαμβάνοντας 5 εκατομμύρια, για να συνεχίσει το έργο».

Συνέχισε λέγοντας πως «δυστυχώς εδώ και λίγους μήνες σταμάτησε και πάλι τις εργασίες του έργου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να παραδώσει το έργο στις 30 Απριλίου του 2019».

«Ο ίδιος προφασίζεται δικαιολογίες, που ο ίδιος δεν ξέρει και να επικαλείται τεχνικούς λόγους. Τελικά παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και Υγείας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων είπαμε ότι είναι η τελευταία φορά. Αν δεν υπακούσει και εφαρμόσει αυτά που πρέπει, τότε αμέσως πρέπει αυτός ο εργολάβος να βγει έξω από το έργο. Να του πάρουν το έργο και να αποκλειστεί από αυτό και να υποστεί όλες τις συνέπειες που ο νόμος προβλέπει», είπε.

Ο κ. Προκοπίου είπε ότι η Βουλή πρέπει πλέον να καταστήσει σαφές ότι όσοι εργολάβοι δεν μπορούν πλέον να φέρουν εις πέρας κάποια έργα ή εκμεταλλεύονται το κράτος και τους νόμους των συμβάσεων, θα νομοθετήσουν ώστε να μη δικαιούνται οι συγκεκριμένοι να παίρνουν άλλα έργα στο δημόσιο.

Για τους επιτόπου ελέγχους που έγιναν και τι κατέδειξαν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών είπε ότι «υπό κανονικές συνθήκες το έργο δουλεύει κανονικά και παρουσιάζει αυτά που πρέπει να παρουσιάσει σε σχέση με την ποιότητα, απλά οι λόγοι είναι καθαρά λόγοι καθυστέρησης».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, έκανε λόγο για «εμπαιγμό και κοροϊδία» της Βουλής, του Κράτους και των πολιτών Λάρνακας, αναφορικά με την ολοκλήρωση της ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου, η οποία πρέπει να σταματήσει.

«‘Η εφαρμόζει ο εργολάβος τα συμφωνηθέντα ή τερματίζεται το συμβόλαιο και να δούμε νομικά πως φράσσουμε το δρόμο σε τέτοιους αναξιόπιστους εργολάβους. Δεν νοείται να πηγαίνουμε από ημερομηνία σε ημερομηνία και ο εργολάβος να εκβιάζει μια ολόκληρη πόλη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κράτος, για ένα έργο που ξεκίνησε το 2013», είπε.

Ανέφερε ότι «είμαστε στο 2019 και ακόμα το έργο θα ολοκληρωθεί», για να προσθέσει ότι «αναμένουμε για τελευταία φορά τη συμφωνία με την Επιτροπή Αποκλεισμού για την ολοκλήρωση του έργου και τονίζουμε το τελευταία φορά, διαφορετικά θα ληφθούν άλλα μέτρα».

Όπως σημείωσε «δίδεται ακόμα μια ευκαιρία, νοουμένου ότι θα συμμορφωθεί και αν όχι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλέον».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, είπε ότι επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά δυστυχώς, εκφράζοντας τη μεγάλη του λύπη.

«Δυστυχώς τα αρμόδια Υπουργεία νίπτουν τας χείρας τους. Ουσιαστικά καμιά παρέμβαση στον εργολάβο, η οποία θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την αδικία, που γίνεται για τη Λάρνακα. Δυστυχώς τα Υπουργεία απλά ακούνε, μεταφέρουν και ανακοινώνουν ημερομηνίες. Δυστυχώς αυτά μεταφέρουν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αφού του αναφέρουν οι Υπουργοί του ημερομηνίες, θεωρεί πως αυτές είναι οι καταληκτικές. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι και τον αφήνουν εκτεθειμένο», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.