Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου

Τελέστηκαν την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου, από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Το Μνημείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηφαίστου και Ελευθερίου Βενιζέλου..

Σε ανακοίνωση ο Δήμος Αθηένου αναφέρει πως πρόκειται για ένα συλλογικό μνημείο που απεικονίζει τις ανάγλυφες μορφές των εννέα πεσόντων και των τριών αγνοουμένων της Αθηένου κατά την περίοδο από το 1955 ως το 1974.

Πριν την έναρξη της τελετής έγινε παρέλαση μπάντας και αποσπασμάτων με πορεία από το Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο προς το Μνημείο ενώ ομιλία απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς και ο κ. Νουρής. Σύντομη ομιλία έγινε και από την εκπρόσωπο των οικογενειών των συγγενών των πεσόντων και των αγνοουμένων Αθηένου Πανίτσα Ματσούκα.

Στη ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε ότι το Μνημείο «αποτίει τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλληκάρια μας, που δολοφονήθηκαν στους διάφορους αγώνες του μικρού νησιού μας, βάζοντας πάνω απ΄ όλα το ιερό καθήκον προς την πατρίδα τους».

Το Μνημείο απεικονίζει τους πεσόντες Αρτέμο Φραντζέσκου, Τουμάζο Τουμάζου, Χριστάκη Βύζακο, Μιχαήλ Ταππή, Ανδρέα Λουκά, Παναγιώτη Ματσούκα, Θεόδωρο Νίκου Σταύρου (Φώττηρο), Κώστα Τούμπα και Κώστα Παπαπαύλου, καθώς και τους αγνοούμενους Βάσο Χειμώνα, Γεώργιο Πίκη και Ευάγγελο Λύτρα. Φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Φίλιππο Γιαπάνη μετά από επιτυχία σε ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος και αξιολόγηση της πρότασης από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή. Τον σχεδιασμό έκανε το συνεργαζόμενο Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Άγγελου Σαββίδη.

Το συνολικό κόστος του Έργου ανήλθε σε €100.000. Ποσό 10.000 παραχωρήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών και ποσό €8.000 από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Όλο το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τον Δήμο Αθηένου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.