Τελέστηκαν τη Δευτέρα στο ΥΠΠΑΝ τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, τέλεσε τη Δευτέρα, στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτον χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της τελετής αποκαλυπτηρίων, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τελώντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, το Υπουργείο Παιδείας αποδίδει τα δέοντα στη μεγάλη αυτή πνευματική μορφή του 20ου αιώνα της Κύπρου. Προσωπικά, θεωρώ τιμή μου ότι σήμερα εδώ, στο κατώφλι του Υπουργείου Παιδείας, θα αποκαλύψουμε την προτομή του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι. Στο εξής, όποιος διαβαίνει το κατώφλι αυτού του Υπουργείου θα μπορεί να θυμάται τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1965, αλλά πολύ περισσότερο τον άνθρωπο που ουσιαστικά -όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, περίπου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την ανεξαρτησία μέχρι τη δεκαετία του 1970- ηγήθηκε και καθοδήγησε όχι απλώς την εκπαίδευση, αλλά και τα πνευματικά πράγματα του τόπου», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ιδρυτής της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του αρχαιότερου πνευματικού σωματείου της Κύπρου, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, της ΟΕΛΜΕΚ, όπως επίσης και του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον προσανατολισμό και την κατεύθυνση του ελληνικού σχολείου στην Κύπρο, αλλά ακόμα περισσότερο στα ιστορικοφιλολογικά θεμέλια της ίδιας της πολιτιστικής συνείδησης του σύγχρονου Κυπριακού Ελληνισμού.

«Θέλω να ευχαριστήσω και τον Ανδρέα Σπυριδάκι που είναι σήμερα μαζί μας. Προχωρώντας στην αποκάλυψη της προτομής, θέλω να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια από τις εκδηλώσεις, που είχαμε αποφασίσει να γίνουν στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 60χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ολοκληρώθηκε το 2020, γίνεται τώρα, είναι όμως μια πράξη μέσα από την οποία τιμούμε τα ίδια τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί ως γνωστόν ένα Κράτος, μια Πολιτεία, εκτός των άλλων, εδράζεται και στην παιδεία και στην εκπαίδευση και τα θεμέλια αυτής της παιδείας και της εκπαίδευσης οφείλονται σε σημαντικό βαθμό σ’ ένα άνθρωπο, όπως ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της οικογένειας Σπυριδάκι, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανδρέας Σπυριδάκις, υιός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος για την απόφαση της Κυβέρνησης, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, και την ουσιαστική συμβολή του Υπουργού Παιδείας, για τοποθέτηση της προτομής του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι στο Υπουργείο Παιδείας.

Όπως επισήμανε, όλη η ζωή του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι ήταν αφιερωμένη στην Παιδεία, στον Πολιτισμού και στην Έρευνα με ελληνικό προσανατολισμό.

Πρόσθεσε ότι τιμώντας τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκι ως τον πρώτο Υπουργό Παιδείας, τιμάται η διαχρονική προσφορά του εκπαιδευτικού κόσμου στον τόπο.

Εξέφρασε, τέλος, τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Υπουργό Παιδείας, τις οποίες τον παρακάλεσε να διαβιβάσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.