Τελέστηκε η κηδεία του Αμερίκου ΑργυρίουΣε μια κατάμεστη από κόσμο εκκλησία, τελέστηκε σήμερα η κηδεία του παιδίατρου, ιδρυτή του Ιδρύματος “Θεοτόκος” και του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, Δρ. Αμερίκου Αργυρίου, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 95 χρόνων.

Η εξόδιος ακολουθία, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Λεμεσού, ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη, του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, εκπροσώπων κομμάτων, των τοπικών αρχών, του ιατρικού κόσμου και πλήθος πολιτών.

Τον επικήδειο λόγο είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος “Θεοτόκος”, Αλέκος Ορουντιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση για μετονομασία του σε Ίδρυμα “Θεοτόκος – Αμερίκος Αργυρίου”. Ο κ.Ορουντιώτης μίλησε για το έργο του Αμερίκου Αργυρίου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των ατόμων με νοητική αναπηρία, όπως και ο Δρ.Νίκος Σκορδής, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

Το τελευταίο αντίο απηύθυνε, εκ μέρους των εγγονιών του Αμερίκου Αργυρίου, η εγγονή του Γιόλα Σταυράκη, ενώ ο γιος του, Δρ. Αργύρης Αργυρίου, Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, είπε πως ο πατέρας του δεν κράτησε την υπόσχεση του, να παρευρίσκεται, σε δυο χρόνια, στην τελετή αποφοίτησης του εγγονού του από την ιατρική.

Το 2017, ο Αμερίκος Αργυρίου είχε τιμηθεί με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το 2016 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απένειμε το μετάλλιο “Εξαίρετης Προσφοράς”. Το 2014 τιμήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Παιδιατρική Εταιρεία τον είχε αναδείξει Επίτιμο Πρόεδρο της.