Ο μνημονευόμενος σήμερα και αείμνηστος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, υπερασπιζόμενος το «τιμιώτερον πάντων», αποχώρησε τω όντι ενδοξότερος από την Προεδρία της Δημοκρατίας καθ’ ότι «αρχή άνδρα δείκνυσι». Αναχωρώντας όμως από τη ζωή αυτή, ανήχθη στο μέγιστο: Θάνατος άνδρα δείκνυσι!, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Θεόδωρος Κυπριανού, στο έκτο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Δρ. Κυπριανού είπε ότι το 6ο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τελείται φέτος σε εξαιρετικά δύσκολες τοπικές, εθνικές και διεθνείς συγκυρίες για την κυπριακή πολιτεία και το ελληνικό έθνος και έτσι λοιπόν ο καθιερωμένος επιμνημόσυνος λόγος καθίσταται όλως ιδιαιτέρως απαιτητικός, τόσο καθ’ ότι ούτως ή άλλως τα έργα του μνημονευόμενου σήμερα Έλληνα υπέρ της καθ’ ημάς πολιτείας και του Έθνους ήσαν μεγάλα και αξιομνημόνευτα, όσο και γιατί έχουμε καθήκον, όπως μας δίδαξε ο μέγας Περικλής στον περίφημο επιτάφιό του λόγο,1 με έργα και όχι με λόγους να τιμούμε τους μεγάλους αγωνιστές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είπε ακόμη ότι ως πρώτος και σταθερότερος άξονας της δράσεώς του ήταν η επιδίωξη της ελευθερίας . Στον επιμνημόσυνο λόγο του αναφέρθηκε στη δράση του Τάσσου Παπαδόπουλου στον αγώνα της ΕΟΚΑ και μετά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, στον αγώνα για επανένωση. Ο Δρ. Κυπριανού αναφέρθηκε ακόμη στο διάγγελμα πριν το δημοψήφισμα του 2004 αλλά και στις ώρες της ασθένειάς του την οποία, είπε, αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια.

Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι καλούμαστε σήμερα να διασώσουμε ένα επίπεδο ελεύθερου, αξιοπρεπούς, ελληνότροπου βίου στη γη των πατέρων μας και όχι, το πάλαι ποτέ κεκτημένο -διακινδυνεύον εσχάτως-, επίπεδο διαβίωσης μας.

“Καλούμαστε σήμερα να υπερασπιστούμε, όχι μόνο τον πλούτο της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, αλλά τον διαρκώς απειλούμενο πλούτο των οικουμενικών αξιών της Χριστιανικής μας παράδοσης και της ελληνικής μας παιδείας, πάνω στους οποίους μπορεί και οφείλει να εδράζεται κάθε έννοια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, συνέχισε, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν.

ΚΥΠΕ