Έλα στο Google News
Με αφορμή/ Ορίζοντας219066184 4231985810221791 8839110532260130564 N Scaled
Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 09 έως 15 Οκτωβρίου 2021 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους

Τελετουργίες της Άνοιξης, προβάλλεται στις 13 Οκτωβρίου 

Η ιδέα βασίζεται σε ένα κείμενο του Κωστή Κολώτα. Πρόκειται για ένα ημιτελές κείμενο, έναν ύμνο στην ομορφιά του κόσμου της Κύπρου. H ιστορία του πολιτισμού της Κύπρου από την μια, o λυρισμός της ορθόδοξης παράδοσης από την άλλη και το ασυνήθιστο μα εξαιρετικά γοητευτικό στοιχείο των περιπλανώμενων θιάσων, που θεωρούνταν αμαρτωλοί και απαγορευμένοι από την οργανωμένη θρησκεία, είναι τα στοιχεία που με γοήτευσαν από την ιστορία.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την ΣΕΚιν. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική ενθάρρυνση για ‘μένα που ήταν και η πρώτη μου ταινία. Πιστεύω γενικά όμως πως η στήριξη από το κράτος για την ανάπτυξη των τεχνών είναι πολύ σημαντική για την δημιουργία θεσμών και παραδόσεων αλλά κυρίως την μετάδοση των αξιών που προσφέρει η τέχνη στη δημοκρατία.

Για τη δημιουργία της ταινίας, στην αρχή ακολούθησα γραμμικά την αφήγηση όπως ήταν στο μυθιστόρημα. Στο πρώτο στάδιο δημιουργίας του φιλμ δούλεψα για δέκα μέρες στο Joonisfilm, το περίφημο στούντιο στο Ταλίν της Εσθονίας. Δουλεύοντας όμως πάνω στην ταινία για έναν ολόκληρο χρόνο, οι αναζητήσεις μου με οδήγησαν σε ένα τρόπο δουλειάς πιο αφαιρετικό και αυτοσχεδιαστικό και έτσι κατέληξα με ένα πειραματικό φιλμ, που νομίζω είναι αφενός πιο κοντά στο πνεύμα του βιβλίου και αφετέρου μιλά τη γλώσσα της εποχής μας.

Τα Φεστιβάλ είναι πυρήνες διάδοσης ιδεών και μηνυμάτων. Είναι σημαντικό πιστεύω αυτές οι πλατφόρμες καλλιτεχνών να αντέχουν και να υπάρχουν, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν βήμα στους δημιουργούς να υψώνουν τη φωνή τους για ένα πιο δίκαιο και πολιτισμένο κόσμο.

Τον περασμένο Μάϊο ολοκληρώσαμε μαζί με τη Μαγδαλένα Ζήρα μια νέα πρόταση για την επόμενη ταινία. Η ταινία αυτή εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από την ΣΕΚιν και θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε από αυτό το Φθινόπωρο. Παράλληλα, με απασχολεί η ανάπτυξη του τομέα του Animation στη χώρα μας ώς καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου καθώς και η διεύθυνση του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία.

Γιώργος Τσαγγάρης

Η ιδέα βασίζεται σε ένα κείμενο του Κωστή Κολώτα. Πρόκειται για ένα ημιτελές κείμενο, έναν ύμνο στην ομορφιά του κόσμου της Κύπρου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.