«Τελευταία ευκαιρία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για να ανατραπεί η κατρακύλα της Κύπρου»

Άνθρωπος της σκηνής και όχι των παρασκηνίων, υπήρξε ανέκαθεν υπηρέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των κυβερνώντων

Το αδιαμφισβήτητα καθαρό πολιτικό προφίλ του Ανδρέα Μαυρογιάννη, το απαλλαγμένο από οποιασδήποτε μορφής έμμεση ή άμεση εμπλοκή σε φαινόμενα διαφθοράς, σε συνδυασμό και με τη γενική διαπίστωση που επικρατεί στο σύνολο των Κυπρίων, εκτός και εντός Κύπρου, ότι δεν διαφοροποιεί τις θέσεις και τα πιστεύω του αναλόγως με το ποιους έχει απέναντί του και σε ποιους απευθύνεται ώστε να γίνεται αρεστός, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητά του, επισημαίνουν άνθρωποι με εκτόπισμα στο χώρο των επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους, οι οποίοι στηρίζουν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποδεικνύοντας την ανάγκη να βρεθεί, επιτέλους, στο πηδάλιο της Κύπρου ένας αδιάφθορος, συνετός, καθαρός και έμπειρος καραβοκύρης που θα οδηγήσει τον τόπο μακριά από το βούρκο και τα απελπιστικά αδιέξοδα που πλήττουν όλες τις πτυχές του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου.

Σε αυτό το μεγάλο φάσμα υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη ανήκουν και οι Μιχάλης Βραχίμης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Ανώτερος Επιχειρησιακός Διευθυντής στον Βιομηχανικό Τομέα), Σπύρος Δημητριάδης (διακεκριμένος εικαστικός) και Ευστάθιος Γρηγορίου (Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας ΕΔΕΚ Μέσα Γειτονιάς).

Συνεντεύξεις στον Χρήστο Χαραλάμπους

Από τα θαυμαστά φαινόμενα ανθρώπων…

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο που θέσατε στην απόφασή σας για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη;

Μιχάλης Βραχίμης: Το βασικό κριτήριο επιλογής υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι το καθαρό πολιτικό προφίλ του, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε εμπλοκή, έμμεση ή άμεση, με φαινόμενα διαφθοράς όπως επίσης και η μακρά προσφορά του στην πατρίδα μέσα από την υπηρεσία του στο διπλωματικό σώμα σε διαφόρους πολύ απαιτητικούς ρόλους. Σε αυτούς τους ρόλους απέδειξε την ικανότητα και αποτελεσματικότητά του, ως εκ τούτου και την επάρκειά για τη διακυβέρνηση του κράτους, η οποία σε συνδυασμό και με την εντιμότητα που τον διακρίνει τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Spyrosdimitriadis
Σπυροσ δημητριαδησ

Σπύρος Δημητριάδης: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι από αυτά τα θαυμαστά φαινόμενα ανθρώπων που έμαθαν και διδάχτηκαν πολλά μέσα από προσωπικές δυσκολίες και εμπειρίες από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια. Προέρχεται από ένα αυστηρό περιβάλλον βιοπαλαιστών της γης στον ορεινό Αγρό, από μια δεμένη πολυμελή οικογένεια με προσανατολισμό την «Ένωση». Στα χρόνια του Γυμνασίου παράλληλα με τις άριστες επιδόσεις θα βοηθήσει στην επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης.

Στα φοιτητικά του χρόνια, με τη μελέτη και τη γνώση που απέκτησε, αγκάλιασε με αγάπη το σύνολο του κυπριακού λαού και αυτόν επεδίωξε συνειδητά να υπηρετήσει από όποια θέση τού δόθηκε η δυνατότητα. Στην ώριμη πια ηλικία που έφθασε, είναι κοινά παραδεκτό πως είναι άνθρωπος αψεγάδιαστος, ανιδιοτελής και προ πάντων τίμιος.

Μας καλεί να συμβάλουμε μαζί του, ούτως ώστε να αποκτήσει εκ νέου η Κύπρος μας το καλό της όνομα και να δοθεί πια τέλος στην αγωνία των Κυπρίων, με μια λύση συμφέρουσα σε όλους.

Ευστάθιος Γρηγορίου: Είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή της σημερινής διακυβέρνησης της διαφθοράς και των σκανδάλων και αυτό μόνο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μπορεί να επιτευχθεί. Οι άλλοι δύο αντίπαλοί του είναι η φυσική συνέχεια της σημερινής κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, άρα σε περίπτωση εκλογής ενός εκ των δύο, θα έχουμε διαιώνιση της απελπιστικής κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Η ανάγκη για πραγματική αλλαγή πλεύσης είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη. Πρέπει επιτέλους να αναλάβει το πηδάλιο της Κύπρου ένας αδιάφορος, συνετός, καθαρός και έμπειρος καραβοκύρης για να μας οδηγήσει μακριά από το βούρκο και τα απελπιστικά αδιέξοδα σε όλες τις πτυχές του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου.

Αμέτοχος σκοπιμοτήτων και κομματικών συμφερόντων

Στη συνείδηση πολλών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπάρχει ως ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό που βρισκόταν δίπλα στον Νίκο Αναστασιάδη καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης με τον ΔΗΣΥ οπότε, καλώς ή κακώς, θεωρείται ότι αποτελούσε μέρος αυτής της διακυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Σπύρος Δημητριάδης: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν είναι ο μόνος εντεταλμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας που κάνει καλά τη δουλειά του εκπροσωπώντας τα έννομα συμφέροντα της χώρας μας στο εξωτερικό. Ανέκαθεν υπήρξε υπηρέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμέτοχος σε σκοπιμότητες ή κομματικό συμφέρον των κατά καιρούς κρατούντων.

Οι ψιθυριστές και τα παπαγαλάκια που προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως «σάρκα εκ της σαρκός» του ΔΥΣΗ, δρουν εκ του πονηρού για να θολώσουν τα νερά.

Ευστάθιος Γρηγορίου: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επειδή είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης, έτυχε αξιοποίησης από πολλούς Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λεχθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση ή εξάρτηση από τον Νίκο Αναστασιάδη. Δεν είχε καμία ανάμειξη στη διακυβέρνηση του κράτους, παρά μόνο στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος ως διαπραγματευτής.

Στις μεγάλες κομπίνες των «χρυσών» διαβατηρίων και πολλών άλλων δεν συμμετείχε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αντίθεση με τους Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη, που είτε ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είτε αρχηγοί του κυβερνώντος κόμματος.

Μιχάλης βραχίμης

Μιχάλης Βραχίμης: Η μακροχρόνια υπηρεσία του Ανδρέα Μαυρογιάννη σε τεχνοκρατικούς ρόλους δεν περιορίστηκε σε μια διακυβέρνηση, αλλά και σε άλλες, από διαφόρους πολιτικούς χώρους. Το εθνικό μας θέμα αποτελεί συλλογικό πρόβλημα και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε απαλλάσσοντάς το από την εκάστοτε διακυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, η υπηρεσία του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως διαπραγματευτή της δεκαετούς διακυβέρνησης ΔΗΣΥ έγινε κατά τη γνώμη μου, στα πλαίσια του υψηλού αισθήματος ευθύνης που τον διακρίνει. Ότι δηλαδή οφείλει να προσφέρει στην πατρίδα μέσα από το δικό του μετερίζι.

 

 

Απαλλαγμένος από τα βαρίδια της σημερινής διακυβέρνησης

 

Τι είναι εκείνο που θεωρείτε ότι κάνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να διαφέρει από τους δύο βασικούς ανθυποψηφίους του, Νίκο Χριστοδουλίδη (Υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη) και Αβέρωφ Νεοφύτου (πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος), με τους οποίους ο κ. Μαυρογιάννης είχε στενή συνεργασία μαζί τους;

Efstathiosgrigoriou
Ευσταθιοσ γρηγοριου

Ευστάθιος Γρηγορίου: Ο κ. Μαυρογιάννης δεν φέρει τα βαρίδια της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση που ελέγχεται σε πολλά για διαφθορά και διαπλοκή. Είναι ο πιο σοβαρός και συνετός υποψήφιος, παίζει με τίμιους όρους, έχει εκτόπισμα από την εμπειρία του και τον πρότερόν του βίο. Δεν αποτελεί ένα πυροτέχνημα, κατέχει την τέχνη της διαπραγμάτευσης, γνωρίζει εξέχουσες προσωπικότητες του εξωτερικού και χαίρει εκτίμησης από επιφανείς ανθρώπους της Πολιτικής, του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Είναι άνθρωπος της σκηνής και όχι των παρασκηνίων, δεν έχει δημιουργήσει ένα φαντασιώδη χαρακτήρα για να ξεγελάσει τους πολίτες. Είναι αυτό που βλέπεις, έχει πορεία μόνο σε φωτεινές διαδρομές και αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι είναι ανθρωποκεντρικός, άνθρωπος με βαθιά ενσυναίσθηση.

Οι αντίπαλοί του είναι τυπικά προϊόντα του σαθρού κατεστημένου, δεν κομίζουν καμία σοβαρή πρόταση για εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Είναι και οι δύο η φυσική συνέχεια του ανάλγητου κράτους της μίζας και της αρπαχτής.

Μιχάλης Βραχίμης: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι απαλλαγμένος από τα βαρίδια που έχει η σημερινή διακυβέρνηση όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που κατηγορείται ότι ακολούθησε πρακτικές και προγράμματα που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία και συνδέονται με φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης και διαφθοράς.

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στο διπλωματικό σώμα έχει κατά τη γνώμη μου κορυφαία τεχνογνωσία για να διαπραγματευτεί ένα πιθανό προτεινόμενο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού.

Σπύρος Δημητριάδης: Διαφέρει από τη γη ως τον ουρανό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν διαφοροποιεί τις θέσεις και τα πιστεύω του αναλόγως του ποιον έχει απέναντί του για να γίνεται αρεστός. Διαθέτει τη γνώση και έχει έμφυτη σεμνότητα ώστε με ώριμη σκέψη και πειστικά επιχειρήματα να καταφέρνει να συνεργάζεται για το κοινό καλό με τους συνομιλητές του. Είναι βαθιά ανθρώπινος και με ηρεμία κερδίζει τον άλλο χωρίς να καταφεύγει σε «πυροτεχνήματα» και στόμφο.

 

Mavrogiannis 04 10 34 Scaled

Υποψιασμένοι πλέον οι πολίτες για το εύρος της διαφθοράς

 

Ποιες προτεραιότητες κατά την εκτίμησή σας θέτουν σήμερα οι πολίτες σε σχέση με την επιλογή τους για την υποψηφιότητα που θα στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές;

 

Μιχάλης Βραχίμης: Ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών σήμερα βρίσκεται το εθνικό μας θέμα και αναμένουμε όλοι μία δίκαιη λύση του Κυπριακού και αποκατάσταση των προσφύγων. Επιπλέον, η οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των πολιτών, αφού ο πληθωρισμός και το υψηλότερο σε σχέση με πέρσι κόστος διαβίωσης την παρούσα χρονική συγκυρία το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σε μηνιαία βάση.

Προσβλέπουμε σε άμβλυνση του φαινομένου μέσα από πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης, ψηφιακού μετασχηματισμού και κυκλικής οικονομίας. Τέλος, η Υγεία και η Παιδεία αποτελούν διαχρονικές προτεραιότητες άμεσα συνδεδεμένες με την ομαλή λειτουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτείας.

Σπύρος Δημητριάδης: Το ζήτημα είναι ότι ο σημερινός μέσος Κύπριος πέφτει θύμα των σκοπιμοτήτων των ΜΜΕ. Με ανησυχεί και η αδιαφορία για τα κοινά σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά κομματικών παραγόντων. Προσωπικά θεωρώ ότι εάν δεν κινηθούμε συνειδητά προς επίλυση των κοινοτικών μας διαφορών με το άλλο μισό της Κύπρου και την Τουρκία, κανένα, μα κανένα άλλο πρόβλημα είναι δυνατό να λυθεί οριστικά. Ούτε η οικονομία, ούτε το μεταναστευτικό, ούτε το ενεργειακό.

Ολόκληρη η Κύπρος μοιάζει με μια διατηρητέα υπό κατάρρευση οικοδομή που αντί να βάλουμε όλοι οι Κύπριοι χέρι για να αναπαλαιωθεί δραστικά, ασχολούμαστε με φρεσκάρισμα της πρόσοψης.

Ευστάθιος Γρηγορίου: Ο κάθε πολίτης σήμερα είναι υποψιασμένος για το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο. Έχει κουραστεί από τη σχεδόν καθημερινή αποκάλυψη σκανδάλων, απηύδησε από το εύρος του πολιτικού αμοραλισμού και του θράσους των κατεχόντων την εξουσία.

Το άλυτο κυπριακό πρόβλημα που επιδεινώνεται, η αυθάδεια των Τραπεζών, η δικαιοσύνη που δεν απονέμεται, η αδιαφορία για την ένδεια των πολιτών, η περιφρόνηση και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αδιαφορία για τους ανθρώπους των Τεχνών και του Πολιτισμού, η απραξία στο σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης, είναι μερικές από τις παραμέτρους της αβάσταχτης πλέον καθημερινότητας του Κύπριου πολίτη.

Πολλοί πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους υποψηφίους για επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων και οι προτάσεις αυτές θα είναι το κριτήριο για ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν. Όσοι πολίτες ή κόμματα προσέτρεξαν να υποστηρίξουν αβασάνιστα υποψηφίους που απλά παρουσίαζαν φουσκωμένα εκλογικά ποσοστά, πρέπει να ξυπνήσουν επιτέλους και να θέσουν στέρεα και πραγματικά κριτήρια σε σχέση με την επιλογή τους.

 

Mavrogiannis Proeklogiki 18

Ώρα για απαλλαγή από το κράτος-βαρόνο της μίζας

 

Γιατί ο σημερινός Κύπριος ψηφοφόρος να πει «ναι» στον Ανδρέα Μαυρογιάννη και «όχι» στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου;

 

Ευστάθιος Γρηγορίου: Ναι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη γιατί είναι ο μοναδικός που κομίζει τον αέρα της Αλλαγής και της Προόδου. Ναι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη γιατί θα μας απαλλάξει από το κράτος-βαρόνο, το νεποτισμό, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη μίζα, την αδιαφορία, το κράτος-μινώταυρο.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης θα εμπεδώσουν και θα διαιωνίσουν όσα αποκρουστικά βιώσαμε και βιώνουμε από την Αναστασιαδική λαίλαπα της μπίζνας, του ίδιου οφέλους, του αισχρού και ανήθικου πλουτισμού. Μόνο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη θα μπορέσουμε να τιμωρήσουμε αυτούς που τόσα χρόνια επιβιώνουν λαθραία στις πλάτες μας και πίνουν το αίμα μας.

Μιχάλης Βραχίμης: Ναι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη διότι απέδειξε την επάρκειά του μέσω της πολύχρονης σταδιοδρομίας του στην πρώτη γραμμή των δύσκολων μαχών για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Επιπλέον, οι εμπειρίες του στο εξωτερικό τον καθιστούν υποψήφιο με εξωστρέφεια, συστατικό απαραίτητο για την ηγεσία ενός μικρού κράτους.

Τέλος, η εντιμότητά του προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο λαό και εξασφαλίζει την αποκατάσταση της φήμης του νησιού μας στα μάτια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σπύρος Δημητριάδης: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δίνει στους Κυπρίους την τελευταία ευκαιρία να ανατρέψουν την κατρακύλα της Κύπρου… Λες και ήταν χθες ακόμη όταν το 1960 οι ανώριμοι τότε Κύπριοι αναθεμάτισαν τον αξιόλογο νομικό και δημοκράτη Ιωάννη Κληρίδη, επειδή το ΑΚΕΛ τον πρότεινε ως πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα τόσα που περάσαμε από τότε δεν μας ωρίμασαν τόσο ώστε να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας, όπως με την επιτυχή εκλογή Βασιλείου, πάνω από το κομματικό συμφέρον;

Ως γνώστης των πολιτισμικών αξιών και ως καλλιεργημένος άνθρωπος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αντιλαμβάνεται τον ύψιστο ρόλο που παίζει ο Πολιτισμός σε κάθε χώρα. Οι δημιουργοί πολιτισμού και οι καινοτόμοι επιστήμονες και επιχειρηματίες είναι οι καλύτεροι πρέσβεις της Κύπρου στον σημερινό κόσμο.

Το όραμα ότι «η Κύπρος μπορεί», για να υλοποιηθεί χρειάζεται τη συνεργασία και την οικονομική υποστήριξη των παραγόντων του τόπου και βαθιά πίστη στις αξίες που ο Πολιτισμός προσφέρει. Όταν οι δημιουργοί πολιτισμού αγωνιούν για τον επιούσιο, επέρχεται παρακμή της κοινωνίας.

Αυτά τα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος και τον εμπιστεύομαι. Με την πολυσυλλεκτικότητα που τον χαρακτηρίζει, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση εάν με την ψήφο του ο Κύπριος πολίτης τον καταστήσει ηγέτη του.

Mavrogiannis Proeklogiki 6

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.