Τελευταίοι στα κονδύλια για έρευνα

Έρευνα της Κομισιόν δείχνει ότι η Κύπρος έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αφού 50% των ενηλίκων δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ την ίδια ώρα είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη.

Στην έκθεση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• «Μόνο το 50% των ενηλίκων έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται επίσης ότι «η απόδοση της Κύπρου είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (54%).

• «Οι επιδόσεις της Κύπρου στον ψηφιακό δείκτη οικονομίας και κοινωνίας (Digital Economy and Society – DESI) είναι μάλλον φτωχές. Οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες των Κυπρίων και το μερίδιο των ειδικών στις ΤΠΕ στο εργατικό δυναμικό παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται πάντως ότι «το ποσοστό των γυναικών ειδικευμένων στις ΤΠΕ στην Κύπρο είναι στον μέσο όρο της ΕΕ».

• «Η Κύπρος δαπάνησε μόνο το 0,82% του ΑΕΠ της στους τομείς της Έρευνας και της Ανάπτυξης (Research and Development- R&D) το 2020, που είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ (2,32%)», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται επίσης ότι «το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που εργάζεται στην Ε&Α (0,5%) ήταν πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2020 (1,43%)», .

• Ενώ το 52% του πληθυσμού είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό των αποφοίτων στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά «είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ (13,8%)».

• Η Κύπρος έχει μέτριες επιδόσεις στην ψηφιακή συνδεσιμότητα και κατατάσσεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

• Οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύονται ακόμη πλήρως τη χρήση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής. Η χρήση Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντίθετα, η χώρα πάει καλά στο Cloud, αφού το ποσοστό είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (66% έναντι 55% στην ΕΕ).

• Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες είναι μία από τις διαστάσεις DESI στις οποίες η Κύπρος έχει καλές επιδόσεις, ωστόσο έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η χώρα σημειώνει υψηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο της ΕΕ στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για επιχειρήσεις (86% έναντι 82%), αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες (56% έναντι 75%) και ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό στους χρήστες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (63% έναντι 65%).

 

 

• Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τέθηκαν σε εφαρμογή αρκετές ψηφιακές λύσεις για τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων από πολίτες, εργαζόμενους και ΜΜΕ. Παρά ταύτα, υπάρχει χάσμα με τον μέσο όρο της ΕΕ στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (50% έναντι 71% μέσου όρου ΕΕ).

• Η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ στην έκδοση DESI για το 2021. Όπως αναφέρεται, η χώρα έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις DESI, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθεί να σημειώνει βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της προόδου έχει σημειωθεί στη συνδεσιμότητα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy