Τέλη του 2018 αρχίζει η διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων

Με την αναθεώρηση του Τ.Σ. Λ/σίας θα συζητηθεί και το θέμα περιοχής Άρωνα

Περί τα τέλη του 2018 αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης των τεσσάρων μεγάλων Τοπικών Σχεδίων (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου), σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα προβεί σε διαβουλεύσεις με τα διάφορα Υπουργεία και Οργανισμούς με σκοπό την ετοιμασία των εκθέσεων αναθεώρησής τους.

Μεταξύ των Τοπικών Σχεδίων συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Λευκωσίας, στα πλαίσια του οποίου θα συζητηθεί και το θέμα της δημιουργίας αστικού πάρκου σε συνέχεια του δάσους της Αθαλάσσας, το οποίο χρονολογείται από το 2003.

Να θυμίσουμε ότι κατά την αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας το 2003, η περιοχή Άρωνα εντάχθηκε σε Ζώνη Προστασίας Δα1 από Γεωργική Ζώνη Γα1, όπου ουσιαστικά απαγόρευε κάθε ανάπτυξη. Τα τεμάχια αυτά βρίσκονται νότια του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταξύ των Λεωφόρων Αθαλάσσας και Λάρνακας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγλαντζιάς, ανατολικά του λόφου Άρωνα.

Από το 2003 και έπειτα όλοι οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες στην περιοχή αυτή, υπέβαλλαν ενστάσεις κατά της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας των αναθεωρημένων Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας 2003, 2009, και 2011, καθώς και προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των εγκεκριμένων Τ.Σ. Λευκωσίας 2006, 2009, και 2012.

Το αίτημά τους ήταν είτε η μεταφορά της περιοχής σε Γεωργική Ζώνη (όπου θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την πολιτική για την ανέγερση της μεμονωμένης κατοικίας εκτός Ορίου Ανάπτυξης), είτε για την ένταξη της περιοχής σε Οικιστική Ζώνη. Το αίτημά τους υποστήριζε και ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Με το Τ.Σ. Λευκωσίας 2011, εισήχθη η παράγραφος «Ειδικές Πρόνοιες» με στόχο τη δυνατότητα ανταλλαγής των ιδιωτικών ιδιοκτησιών που εμπίπτουν και στην καθορισμένη Ζώνη Προστασίας στην περιοχή Άρωνα με κρατική γη.

Καταληκτικά, το θέμα της δημιουργίας αστικού πάρκου στην περιοχή Άρωνα, θα συζητηθεί διεξοδικά κατά την επόμενη αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας.

Η διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων

Όπως προαναφέραμε, η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του 2018 και για να ολοκληρωθεί, συνήθως, χρειάζεται 1.5 χρόνος. Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Κούντουρο, υπεύθυνο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Μελετών του Τμήματος Πολεοδομίας, συλλέγονται εισηγήσεις και απόψεις από όλα τα συναρμόδια κυβερνητικά τμήματα, φορείς και επιμελητήρια.

Κατόπιν διεξάγεται η σύνθεση, με την έκθεση αναθεώρησης να υποβάλλεται στο Πολεοδομικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται και στις τοπικές Αρχές. Έπειτα ξεκινά η διαδικασία με την οποία ανακοινώνεται στον Τύπο, περίοδος περίπου 2 μηνών, ούτως ώστε να υποβάλει ο κάθε πολίτης τα αιτήματα και τις απόψεις του.

Μετά λαμβάνεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα και καλούνται οι ιδιώτες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε δημόσια ακρόαση. Επίσης πριν καταλήξει σε απόφαση το Πολεοδομικό Συμβούλιο, και πριν δημοσιευθεί το αναθεωρημένο σχέδιο, στέλνεται για περιβαλλοντική γνωμοδότηση.

Τέλος, όταν δημοσιευθεί επίσημα το σχέδιο, ακολουθεί μια τετράμηνη περίοδος ενστάσεων και όταν εξεταστούν οι ενστάσεις, τότε οριστικοποιείται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy