Τελικά δεν ήταν «πυροτέχνημα» το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου

Έλα στο Google News
  • Ανεκμετάλλευτα έμειναν τα ψηφίσματα και οι προτάσεις για την κλειστή πόλη από την εισβολή μέχρι σήμερα
  • Από τη Συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς και το αµερικανο-βρετανο-καναδικό πλαίσιο στις εξαγγελίες Ερντογάν
  • Η κυβέρνηση αδράνησε εγκληµατικά!

Παρά τις επανειληµµένες δηλώσεις από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς ότι θα άνοιγαν µέρος της κλειστής πόλης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αδράνησε εγκληµατικά µε αποτέλεσµα σήµερα, µετά το άνοιγµα µέρους της κλειστής πόλης τον περασµένο Νοέµβριο, τα δεδοµένα να έχουν αλλάξει δραµατικά.
Η εξαγγελία Ερντογάν και Τατάρ για άνοιγµα του 3,5% της περίκλειστης πόλης και το κάλεσµα στους νόµιµους κατοίκους της περιοχής αυτής να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας στα κατεχόµενα και να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, παραβιάζουν τα ψηφίσµατα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Αµµόχωστο θέτουν όµως ταυτόχρονα σε εφαρµογή τη σαλαµοποίηση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έπραξε απολύτως τίποτε το ουσιαστικό για να αποτρέψει τα όσα η τουρκική πλευρά διακήρυττε µε ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Όταν πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2019 ο τότε «υπουργός εξωτερικών» των κατεχοµένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωνε ότι η πλευρά του θα προχωρήσει στο άνοιγµα της κλειστής περιοχής της Αµµοχώστου, η κυβέρνηση διά του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, δήλωνε ότι πρόκειται περί πυροτεχνηµάτων. Στις 19 Ιουνίου 2019 ο Ν. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση Οζερσάι, την χαρακτήριζε ως περισσότερο κίνηση εντυπωσιασµού, η οποία δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, ενώ ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδροµος Προδρόµου, διαβεβαίωνε ότι «παρακολουθούµε ψύχραιµα τις εξελίξεις και αναλόγως θα προβούµε στις δέουσες ενέργειες».

Πρακτικά τίποτε δεν έγινε τότε, όπως δεν έγινε κάτι ουσιαστικό και µετά το άνοιγµα της παραλιακής λωρίδας τον περασµένο Νοέµβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν και τελικά φάνηκε ότι ήταν βάσιµες, δήλωνε τη µέρα που θα ερχόταν ο Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου 2021, ότι θα ακούσει τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος και θα πράξει αναλόγως. Από τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν φανερό πως και πάλι δεν είχαν πάρει στα σοβαρά τις δηλώσεις της άλλης πλευράς.

Εκ των υστέρων, όπως συνηθίζει, συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συµβούλιο για να αντιµετωπίσουν από κοινού το θέµα. Σηµειώνουµε παράλληλα ότι οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τον διεθνή παράγοντα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσµα, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Απογοητευτική, µπορεί να πει κάποιος είναι η στάση του ΟΗΕ.

Οι προτάσεις για την Αµµόχωστο και το πλαίσιο του 1978

Το θέµα της Αµµοχώστου συζητείτο πάντοτε ως µέρος της επίλυσης του Κυπριακού αλλά και ξεχωριστά, αφού στη βάση και των ψηφισµάτων του ΟΗΕ που ακολούθησαν από το 1984 και µετά συζητείτο το ειδικό καθεστώς για την Αµµόχωστο.

Μετά τη συµφωνία Μακαρίου και Ντενκτάς του 1977, στον 6ο γύρο των συνοµιλιών (31 Μαρτίου 1977), η ε/κ πλευρά κατέθεσε πρόταση για το Συνταγµατικό και για το Εδαφικό. Για την Αµµόχωστο η πρόταση προνοούσε επιστροφή της υπό ε/κ διοίκηση πλην της τουρκικής συνοικίας στα βόρεια της πόλης. Ακολούθησε πρόταση της τ/κυπριακής πλευράς (13 Απριλίου 1978) µε εισήγηση για επιστροφή γενικά του 1% του εδάφους και τη δηµιουργία µιας ουδέτερης ζώνης που θα παραχωρείτο στους Ε/κ. Η πόλη της Αµµοχώστου θα παρέµενε υπό τ/κ διοίκηση και θα επιτρεπόταν η επιστροφή και εγκατάσταση σε κάποιους ξενοδόχους και επιχειρηµατίες, νότια Λεωφόρου ∆ηµοκρατίας και Αστεροσκοπείου και ανατολικά Λεωφόρου ∆ερύνειας. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά.

Όταν βρισκόταν υπό διαµόρφωση το αµερικανο-βρετανο-καναδικό πλαίσιο λύσης, ο Ραούφ Ντενκτάς υπέβαλε δηµόσια πρόταση στις 20 Ιουλίου 1978 για επανεγκατάσταση 35.000 κατοίκων µε προϋποθέσεις η οποία απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά η οποία υποστήριξε στις 24 Ιουλίου 1978 ότι µε την εισήγηση Ντενκτάς θα επέστρεφαν µόνο 5.000 κάτοικοι οι οποίοι θα ήταν περίκλειστοι σε ένα θύλακα εν µέσω της τουρκικής περιοχής. Ανάµεσα σ’ άλλα η ε/κ πλευρά έθετε το αίτηµα, στην περίπτωση επιστροφής, η περιοχή να ήταν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από την τ/κ πλευρά.

Ακολούθησε το γνωστό αµερικανο-βρετανο-καναδικό πλαίσιο του 1978 το οποίο απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές. Ο τότε διαµεσολαβητής των ΗΠΑ Μάθιου Νίµιτς είχε δηλώσει ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας στις 17 Απριλίου 1991 ότι οι Τούρκοι δεν ήταν ευτυχείς µε το σχέδιο. Ο Ραούφ Ντενκτάς µάλιστα το είχε χαρακτηρίσει «φιλελληνικό».

Αµέσως µετά την απόρριψη του πλαισίου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιµ, ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό και σε αυτήν περιέλαβε και το θέµα της Αµµοχώστου. Στις 10 Ιανουαρίου 1979 η ε/κ πλευρά αποδέχθηκε τα έγγραφα, ενώ η τ/κ πλευρά υπέβαλε όρους µε τους οποίους συνέδεσε το θέµα της Αµµοχώστου µε την τελική συµφωνία.

Στη συνάντηση Κυπριανού – Ντενκτάς στις 19 Μαΐου 1979 συµφωνήθηκε ότι το θέµα της Αµµοχώστου θα επιλυθεί κατά προτεραιότητα, ακόµα και αν η συνολική λύση δεν συµφωνηθεί.

Τα ψηφίσµατα 550 και 789

Ακολούθησαν τα δύο σηµαντικά ψηφίσµατα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γνωστά µε τους αριθµούς 550 (11 Μαΐου 1984) και 789 (25 Νοεµβρίου 1992).

Το 550 εξέφραζε την ανησυχία του Σ.Α. για τις προσπάθειες εποικισµού της Αµµοχώστου και τόνιζε ότι τα µέλη του Συµβουλίου θεωρούν τις οποιεσδήποτε απόπειρες για εποικισµό οποιουδήποτε τµήµατος των Βαρωσίων από άτοµα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη µεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωµένων Εθνών.

Το ψήφισµα 789 επαναβεβαίωνε το 550 και µεταξύ άλλων ζητούσε την επέκταση της ζώνης που έλεγχε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να καλύψει και την περιοχή των Βαρωσίων.

Παρόµοιας φύσης ψηφίσµατα είναι αυτά της 6ης Μαΐου 2010, 3ης Μαΐου 2012, 11ης Οκτωβρίου 2019 και 9ης Οκτωβρίου 2020, τα οποία καταδικάζουν όλες τις παράνοµες αποσχιστικές ενέργειες της Τουρκίας και του παράνοµου καθεστώτος των κατεχοµένων, αλλά και τις απαράδεκτες απόπειρες για εποικισµό οποιουδήποτε τµήµατος της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αµµοχώστου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.