Τελικά, δεν ήταν πυροτέχνημα

Έλα στο Google News

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Ήταν το καλοκαίρι του 2017, μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, όταν για πρώτη φορά υπήρξαν δημοσιεύσεις στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, με τον τότε δήμαρχο Αμμοχώστου μακαριστό Αλέξη Γαλανό να κάνει λόγο για «μπλόφα» και «τακτικισμούς» εκ μέρους της Τουρκίας. «Η λογική των πραγμάτων υπαγορεύει ότι πρόκειται για μια μπλόφα, για ένα παιχνίδι, έναν τακτικισμό» είχε πει τότε ο κ. Γαλανός και εξέφρασε την άποψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμμοχωστιανών δεν θα επιστρέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Όταν οι ψίθυροι έγιναν εντονότεροι δύο χρόνια μετά αλλά και με την επίσκεψη Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων στην πόλη, δεν ίδρωσε το αυτί της κυβέρνησης. Βλέπετε εκείνη την περίοδο ήμασταν απασχολημένοι με το να «μετρούμε επιτυχίες» του Υπέρτατου Υπουργού Εξωτερικών για τις υποτιθέμενες κυρώσεις προς την Τουρκία. Οι οποίες είναι τόσο αξιόλογες όσο το να πάω υπεραγορά με λεφτά της Μονόπολης.

Ποιος ξεχνά τους πανηγυρισμούς «διπλωματικών πηγών» του Υπουργείου Εξωτερικών, όταν είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα για χαμηλόμισθα πληρώματα του πλοίου-γεωτρύπανου Φατίχ, επειδή… «δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά “πονά” την Τουρκία»!

Πιο πριν προηγήθηκαν οι χρησμοί του Μαντείου των Δελφών (υποκατάστημα Γεροσκήπου) που κυκλοφόρησαν σε διάφορα ρεπορτάζ, άρθρα και ειδήσεις σε κυπριακά Μέσα:

– Οι τριμερείς έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ μας από κάθε επιβουλή της Τουρκίας.

– Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει πλατφόρμα και γεωτρύπανο.

– Η Τουρκία δεν θα βρει προσωπικό να εργαστεί στην πλατφόρμα της.

– Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας επειδή οι εταιρείες κολοσσοί… μας έχουν περισσότερη ανάγκη.

Σήμερα, η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, μένει άφωνη που ανοίγει η Αμμόχωστος, άπραχτη εδώ και τέσσερα χρόνια μετά το Κραν Μοντανά. Και ας προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τη στασιμότητα για νέα τετελεσμένα.

Είναι η κυβέρνηση των 3-Άλφα (Άφωνη, Άπραχτη, Αμήχανη)… η οποία τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να γίνει και των 5-Άλφα αν προστεθούν το Άμωμη και Αμόλυντη. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, για 4 χρόνια έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: αρκείτο στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων με τα φίλια Μέσα της χώρας.

Ακόμα και σήμερα, μετά το άνοιγμα της Αμμοχώστου, κανένας δεν τόλμησε να ρωτήσει τον Υπουργό Εξωτερικών αν σκέφτεται να πει ένα mea culpa (που είναι της μόδας, αντί για συγγνώμη) για τις λάθος εκτιμήσεις του, όχι σε κάποια, αλλά σε όλα όσα εκτίμησε.

Η μόνη πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για αναχαίτιση των σχεδίων της Τουρκίας είναι αυτή του ΑΚΕΛ. Δεν υπόσχεται ότι είναι θεόσταλτη, φαίνεται όμως να μπορεί να «ξεμπλοκάρει» και να αναχαιτίσει την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Ο Πρόεδρος όμως όχι μόνο την απαξίωσε, αλλά τη διαστρέβλωσε κιόλας για να δικαιολογήσει την απόρριψή της.

Με αυτή την απραξία της κυβέρνησης, σύντομα η Αμμόχωστος, απλά δεν θα υπάρχει πια. Ούτε βέβαια κυπριακό πρόβλημα. Η δε δεκαετία προεδρίας Αναστασιάδη θα μείνει στην ιστορία ως η Προεδρία της Διχοτόμησης και του Μάρκετινγκ: με την «καλύτερη διαχείριση της πανδημίας», τα «εντάλματα που πονούσαν την Τουρκία», τις «θωρακίσεις της ΑΟΖ», αλλά και το «πυροτέχνημα» ως ανέκδοτο μετά το «δεσμεύομαι».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.