Βασικό σενάριο η διάσπαση και η μεταφορά των καλών στοιχείων στην Ελληνική

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να συνηγορούν στη διάσπαση της Τράπεζας και τη μεταφορά των «καλών» στοιχείων σε άλλη οντότητα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Ελληνική.

Όπως αποκάλυψε εδώ και μέρες η εφημερίδα μας στο εικονικό δωμάτιο υπάρχουν οκτώ ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων οι τρεις έχουν εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για το σύνολο της ΣΚΤ και οι υπόλοιποι πέντε για μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και υποχρεώσεων.

Για αυτή την εβδομάδα έχουν διευθετηθεί συναντήσεις εκπροσώπων της ΣΚΤ και του συμβούλου της Citigroup Global Markets με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τη Citigroup, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι ο διαχειριστής της συμμετοχής του κράτους στη ΣΚΤ.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα πηγή η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το τριήμερο 28-30 Απριλίου.

Στη συνέχεια και ανάλογα με την απόφαση η οποία θα ληφθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επόμενη μέρα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα πόσοι και ποιοι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται στο εικονικό δωμάτιο. Η μόνη που επιβεβαίωσε ότι συμμετέχει στο διαγωνισμό είναι η Ελληνική, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει κατά πόσο θα υποβάλει ή όχι δεσμευτική πρόταση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου