Τελική ευθεία για την προεδρία της Βουλής

Προβάδισμα σε υποψηφιότητα από την αντιπολίτευση, αλλά το τοπίο παραμένει ακόμη θολό

Προβάδισμα σε υποψηφιότητα από την αντιπολίτευση, αλλά το τοπίο παραμένει ακόμη θολό.

Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής την Πέμπτη 10 Ιουνίου, η οποία θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δίνουν προβάδισμα σε υποψηφιότητα από την αντιπολίτευση, με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους να είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Παρά ταύτα, το τοπίο παραμένει θολό, αφού υπάρχουν πολλά ερωτηματικά κυρίως για το τι θα πράξουν τα κόμματα ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι στον δεύτερο και τρίτο γύρο της διαδικασίας.

Η απόφαση του ΔΗΣΥ να κατέλθει με υποψήφια την αντιπρόεδρο του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, προκάλεσε γκρίνια σε ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, αφού προεκλογικά το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ είχαν υποσχεθεί τη θέση στους Μάριο Κάρογιαν και Μαρίνο Σιζόπουλο αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το κυβερνών κόμμα προσβλέπει στη στήριξη της υποψηφιότητάς του από τα δύο κόμματα στον δεύτερο και τρίτο γύρο, ενώ έχει εφεδρεία τις τέσσερις ψήφους του ΕΛΑΜ.

Το ΑΚΕΛ είναι ανοικτό σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΕΛΑΜ, ενώ έχει θέσει στο τραπέζι το όνομα του Α. Κυπριανού.

Συζητά αλλά δεν ανακοινώνει κάτι το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ είναι σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της προεδρίας της βουλής για να έχει μπροστά του όλο το σκηνικό, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποκλειστεί η υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του κόμματος.

Το θέμα, είπε,  θα συζητηθεί και σήμερα στην ΚΕ που συνέρχεται το απόγευμα, αλλά δεν θα γίνουν ανακοινώσεις.

Για την πρόθεση Αναστασιάδη για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης ο κύριος Στεφάνου επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Παρόμοια είναι τα δεδομένα και στο ΔΗΚΟ, το οποίο έχει θέσει στο τραπέζι το όνομα του Ν. Παπαδόπουλου.

Προς το παρόν προκρίνεται η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία της βουλής, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ  ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην απογευματινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του ΔΗΚΟ με άλλα κόμματα.

Για το θέμα της σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης ο κύριος Παντελίδης είπε ότι ο όρος είναι εύηχος αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της μέχρι τώρα παρουσιάζεται διχαστικός ενώ έχει εφαρμόσει ,που έχουν πλήξει τη διαφάνεια .

Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια πως όταν χρειάστηκε έβαλε πλάτη – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στηρίξει τις αποτυχημένες πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη.

Είπε ακόμη ότι εάν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση θα αξιολογηθεί, αλλά αυτή τη στιγμή το ΔΗΚΟ διαφωνεί και εάν διαφωνεί και με την πρόταση δεν θα υπάρχει λόγος να το συζητήσει.

Στην ΕΔΕΚ παραμένει ανοικτό το σενάριο να κατέλθει στον πρώτο γύρο ο Μ. Σιζόπουλος, αλλά υπάρχει ερωτηματικό για τον δεύτερο και τρίτο γύρο. Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, λόγω της αθέτησης της προεκλογικής δέσμευσης αλλά και της ενδεχόμενης στήριξης της Α. Δημητρίου από το ΕΛΑΜ.

Όταν θα υπάρχει επίσημη πρόταση με στοιχεία για το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης η ΕΔΕΚ θα το συζητήσει  και θα αποφασίσει, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σημείωσε ότι το τι θα πράξει το κόμμα εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες καθώς το ζήτημα αφορά το σύνολο των κομμάτων.

Όσον αφορά τις διεργασίες για την προεδρία της βουλής ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο θα συνεδριάσει αύριο το βράδυ και έχοντας ενώπιον του όλα τα δεδομένα.

Ανέφερε ότι αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και ακολούθως θα ενημερώσει το ΠΓ για να πάρει τις αποφάσεις του. Αναμένουμε, είπε, να διαμορφωθούν οι υποψηφιότητες, οι οποίες θα αξιολογηθούν και ανάλογα θα ληφθεί απόφαση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΓ να αποφασίσει και δική του υποψηφιότητα.  Ερωτηθείς, είπε ότι δεν έχει διευθετηθεί συνάντηση με άλλα κόμματα.

Στη ΔΗΠΑ το επικρατέστερο σενάριο είναι να κατέλθει με τον Μ. Κάρογιαν. Ωστόσο η απόφαση του ΔΗΣΥ να παραμείνει μέχρι το τέλος στη δική του υποψηφιότητα καθώς και η απόφαση της ΕΔΕΚ να μη στηρίξει υποψηφιότητα Μ. Κάρογιαν, έχουν περιπλέξει την κατάσταση.

Οι Οικολόγοι έχουν αποφασίσει να κατέλθουν με τον Χαράλαμπό Θεοπέμπτου, αλλά δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τον δεύτερο και τρίτο γύρο.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Λουκαΐδης για ΑΚΕΛ, Τορναρίτης για ΔΗΣΥ

Παράλληλα με τις διεργασίες για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, στα κόμματα τρέχουν και οι εσωτερικές διαδικασίες για τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν στις συσκέψεις των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Στο ΑΚΕΛ συνεχίζει ο Γιώργος Λουκαΐδης και στον ΔΗΣΥ ο Νίκος Τορναρίτης. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στη θέση της η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ. Από εκεί και πέρα, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, αφού ορισμένοι από τους διεκδικητές της θέσης στα υπόλοιπα κόμματα ενδέχεται να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του Σώματος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy