Το ΣΑΛ έδωσε συγκατάθεση για ένταξη του συν. αυτοστέγασης Λειβαδιών

Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα η αφόρητη κατάσταση με τη ροή λυμάτων στους δρόμους σε περιοχή των Λειβαδιών μετά την απόφαση για ένταξη στο αποχετευτικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκονται 170 σπίτια, βιώνει τριτοκοσμικές καταστάσεις με τη διαχείριση των λυμάτων, κάτι που συζητήθηκε τρεις φορές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από εντατικές πιέσεις από βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, οι οποίοι ενέγραψαν σχετικό θέμα. Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τέθηκε επισταμένως θέμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής στο αποχετευτικό σύστημα του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Λειβαδιών υπό την ευθύνη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, ωστόσο, η λύση σκόνταφτε σε κωλύματα σχετικά με τις αρμοδιότητες ένεκα του ότι ο Δήμος Λειβαδιών δεν είναι ενταγμένος στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας.

Οι συνεχιζόμενες πιέσεις όμως από τη Βουλή απέδωσαν καρπούς και την περασμένη Τετάρτη, το ΣΑΛ γνωστοποίησε στη Βουλή ότι αποφάσισε να αποδεχθεί την ένταξη της συγκεκριμένης περιοχής των 170 κατοικιών στο υφιστάμενο αποχετευτικό σύστημα του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Λειβαδιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλισθεί το κονδύλι των 398 χιλιάδων ευρώ που απαιτούνται για τη σύνδεσή τους.

Μετά την καταφατική απάντηση του ΣΑΛ, η Επιτροπή της Βουλής, θα απευθυνθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε με συμπληρωματικό προϋπολογισμό να καλύψει τα έξοδα.

Ενώπιον της Επ. Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην περιοχή των 170 κατοικιών είναι τραγική και ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παραμονεύει. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι από τη στιγμή που όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες για την κατάσταση, εάν συμβεί οτιδήποτε τότε όλοι θα είναι συνυπεύθυνοι.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ευανθία Σάββα επεσήμανε ότι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία όλα τα κυβερνητικά τμήματα διατύπωσαν τις ίδιες θέσεις δηλώνοντας αναρμοδιότητα να επιλύσουν το πρόβλημα και διερωτήθηκε ποιος θα έχει την ευθύνη στην περίπτωση που ξεσπάσει μολυσματική ασθένεια από τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η συγκεκριμένη περιοχή με την συνεχιζόμενη κατάσταση. Η ίδια εισηγήθηκε όπως η Επ. Περιβάλλοντος αποστείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για ένταξη του απαιτούμενου κονδυλίου στους προϋπολογισμούς, για την ένταξη του συν. αυτοστέγασης Λειβαδιών στο υφιστάμενο αποχετευτικό σύστημα.

Τάσος Περδίος