Τέλος η αναμονή στο Nοσοκομείο Λευκωσίας για μαγνητική τομογραφία

Τέλος στη λίστα αναμονής στο Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) στα κρατικά νοσηλευτήρια θέτει πλέον το Υπουργείο Υγείας, το οποίο τροχοδρομεί διαδικασίες, ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί σύντομα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας με εννέα Διαγνωστικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία διαθέτουν μαγνητικούς τομογράφους συγκεκριμένων προδιαγραφών και στα οποία παραπέμπονται οι τελούντες σε αναμονή ασθενείς, για τη διενέργεια της εξέτασής τους.

Με την εκπόνηση του σχεδίου εμπλοκής ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, για τη διενέργεια εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας αναμένεται ότι ο αριθμός των μαγνητικών τομογραφιών που εκκρεμούν στις λίστες αναμονής να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου του 2015.

Το κονδύλι για την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται στο 1,6 εκ. ευρώ και έχει ήδη εξευρεθεί, ενώ το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί από την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13.770 περιστατικά στη λίστα αναμονής, που περιμένουν να υποβληθούν σε MRI στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο είναι και το μοναδικό κρατικό νοσηλευτήριο, που διαθέτει μαγνητικό τομογράφο.

Όπως σημείωσε η κ. Γιαννάκη, “στο σχέδιο αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν 9 από 11 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο και τα οποία αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, όπως παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι συγκεκριμένης αμοιβής, που έχει οριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο”.

Είπε ακόμα πως οι τιμές που προσφέρει το Υπουργείο Υγείας ανά μαγνητική εξέταση είναι στα 135 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί χρήση σκιαγραφικού, τότε η επιπρόσθετη επιβάρυνση για κάθε εξέταση θα είναι 20 ευρώ.

Επιπλέον, σε περίπτωση που απαιτηθεί χρήση αναισθησίας η επιπρόσθετη επιβάρυνση για κάθε εξέταση θα είναι 70 ευρώ, ενώ για περιπτώσεις που ζητείται να γίνει πέραν της μίας εξέτασης ή και περισσοτέρων στο ίδιο άτομο κατά την ίδια χρονική στιγμή, ποσοστό έκπτωσης 20% στις επιπρόσθετες εξετάσεις.

Η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας είπε ότι για κάθε εξέταση θα τηρούνται τα διεθνή πρωτόκολλα για διενέργεια της μαγνητικής εξέτασης, συμπληρώνοντας πως το διαγνωστικό κέντρο θα παρέχει τις υπηρεσίες του οποιανδήποτε ημέρα κατά την κρίση και βούληση του, ωστόσο, εντός δέκα ημερών.

Είπε ακόμα ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παροχή υπηρεσιών για διενέργεια εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας δεν είναι ικανοποιητική από κάποιο συγκεκριμένο κέντρο, τότε το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας έχει το δικαίωμα να τερματίσει άμεσα την εκεί παραπομπή ασθενών.

Η κ. Γιαννάκη ξεκαθάρισε πως το μέτρο αυτό δεν αποτελεί ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε πως κρίθηκε επιβεβλημένο για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των 13.770 περιστατικών που χρήζουν διαγνωστικής εξέτασης και τα οποία βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σημείωσε, τέλος, πως το Υπουργείο Υγείας έχει αρχίσει ήδη να μελετά λύσεις με μακροπρόθεσμη πολιτική, όπως για παράδειγμα την ετοιμασία πρωτοκόλλων, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί πριν παραπέμψουν ένα ασθενή σε μαγνητική τομογραφία και την αποφυγή τέτοιας παραπομπής, όταν αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο.

Στο μεταξύ, ο Κλάδος Τεχνολόγων – Ακτινολόγων χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι χωρίς τις ρυθμίσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες συμπατριώτες μας, που βρίσκονται στις λίστες αναμονής.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, ο Κλάδος Τεχνολόγων – Ακτινολόγων εκφράζει την ετοιμότητα και τη βούληση του σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, για την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών, που θα συμβάλουν οριστικά στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του Ακτινολογικού Τμήματος, καθώς και τον καθορισμό εκείνων των διαδικασιών, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν ανάλογες αρνητικές καταστάσεις.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy