Τέλος η περίοδος αναστολής των δόσεων – Δάνεια 12 δισ. ευρώ μπαίνουν ξανά στη βάσανο της δόσης

Πολλά κινδυνεύουν να περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα πριν το Πάσχα αν δεν αναδιαρθρωθούν

 

Η έλευση του νέου έτους σήμανε τη λήξη του μορατόριουμ και τη συνεπακόλουθη επαναφορά του βραχνά της μηνιαίας δόσης, για περισσότερα από 90 χιλιάδες δάνεια συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου.

Τα υπό αναφορά δάνεια είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής καταβολής της μηνιαίας δόσης, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετήθηκαν τους προηγούμενες μήνες, αλλά ούτε και κατηγοριοποιήθηκαν στα μη εξυπηρετούμενα, αφού τέθηκαν σε ειδική ρύθμιση. Παρά ταύτα, με τη λήξη του προγράμματος την 1η Ιανουαρίου 2021 επανήλθαν στην «κανονικότητα» του αυστηρού εποπτικού πλαισίου, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που σημειώσουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, θα περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται επίσης ότι οι δανειολήπτες οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν φουσκωμένα νούμερα, αφού στα δάνεια επιβλήθηκε και ο τόκος της προηγούμενης περιόδου.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι πολλά απ’ αυτά τα δάνεια θα κινδυνεύουν να περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα πριν το Πάσχα, αν δεν αναδιαρθρωθούν, ενώ ορισμένα θα φτάσουν μέχρι τις εκποιήσεις.

Τα δάνεια τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανέρχονται στα 11,74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,67 δισ. ευρώ αφορούν νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 7,07 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις.

Για τα δάνεια των νοικοκυριών, η μεγαλύτερη ανησυχία των τραπεζών εστιάζεται σε όσους βρέθηκαν στην ανεργία. Ωστόσο εκτιμάται ότι τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτο, ότι τα δάνεια θα τύχουν έγκαιρα αναδιάρθρωσης, ώστε να μη φτάσουν στα μη εξυπηρετούμενα και δεύτερο ότι η οικονομία θα ανακάμψει σύντομα ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στα δάνεια των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στους τομείς στους οποίους αναμένεται ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Σημειώνεται ότι από τον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 728 δάνεια συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Όπως πληροφορούμαστε, για πολλά από τα υπό αναφορά δάνεια έχουν γίνει συμφωνίες αναδιάρθρωσης, ωστόσο αρκετά παραμένουν ξεκρέμαστα. Επισημαίνεται επίσης ότι ο τομέας αναμένεται να παραμείνει σε κρίση και το 2021, αφού ακόμη και αν αποδώσουν οι προσδοκίες για το εμβόλιο, είναι αμφίβολο κατά πόσο ο τομέας θα προλάβει την καλοκαιρινή περίοδο.

Ακόμη, από τον τομέα του χοντρικού και λιανικού εμπορίου είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 1.770 δάνεια συνολικού ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Μάλιστα είναι μικρός ο αριθμός των δανείων για τα οποία έγιναν ρυθμίσεις και συμφωνίες αναδιάρθρωσης, ενώ τα περισσότερα είναι ξεκρέμαστα. Σημειώνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των δανείων στην υπό αναφορά κατηγορία αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, πέραν από την επαναφορά των δόσεών τους, έχουν να πληρώσουν και μαζεμένα ενοίκια που έμειναν πίσω λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία συνεχίζονται.

Επιπρόσθετα, από τον τομέα των κατασκευών είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 628 δάνεια, συνολικού ύψους 1,19 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για πολύ λίγα απ’ αυτά τα δάνεια έγιναν ρυθμίσεις και συμφωνίες αναδιάρθρωσης, ενώ τα περισσότερα είναι ξεκρέμαστα. Επισημαίνεται επίσης ότι η πορεία του τομέα για το 2021 είναι γρίφος, αφού δεν έχει διαφανεί ακόμη η έκταση των ενδεχόμενων επιπτώσεων (τόσο στη ζήτηση όσο και στην αξία των ακινήτων) από τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Ακόμη, από τον τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 691 δάνεια, συνολικού ύψους 1,31 δισ. ευρώ. Και σ’ αυτόν τον τομέα δεν έγινε ακόμη μεγάλος αριθμός αναδιαρθρώσεων. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα παρουσιαστούν μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων σε σύγκριση με τον τομέα των κατασκευών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy