Τέλος η ζώνη SEVEZO από την περιοχή υγρών καυσίμων στη Λάρνακα

Η περιοχή των εγκαταστάσεων, πλέον έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία SEVEZO, ενώ οι εργασίες όλων των εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν πλέον μεταφερθεί στο Βασιλικό, είπε σήμερα ο Δήμαρχος της Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί με τους δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Ομιλος Petrolina Holdings έχει αγοράσει τη γη που κατείχε η EXXON MOBIL και ο Όμιλος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατεδάφισης των εγκαταστάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οσον αφορά τις εργασίες αποθήκευσης ασφάλτου στον χώρο των πρώην διϋλιστηρίων, έχουν τερματιστεί με την ΚΕΤΑΠ να ενημερώνει πως ξεκίνησε τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών από τα υπολείμματα ασφάλτου».

Οσον αφορά το υγραέριο είπε πως «δραστηριοποιούνται ξεχωριστά η Κοινοπραξία VLPG (Petrolina, Intergaz, Synergas) και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των εταιρειών και της Κυβέρνησης, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων Υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά το στάδιο των αδειοδοτήσεων και της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει καθυστερήσει και η πλήρης μετακίνηση των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας».


Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «το σημαντικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχει εξευρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα εκφόρτωσης του υγραερίου, με την αποδοχή εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των Κρατικών Τμημάτων ως προσωρινή λύση την εκφόρτωση υγραερίου από το Λιμάνι Βασιλικού με συγκεκριμένο εξοπλισμό και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφαλείας».

«Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια υπόγραψε συμφωνία συνεργασίας με την VLPG λύνοντας ουσιαστικά τα πρόβλημα από πού θα συνεχίζονταν οι εργασίες της ΕΛΠΕ αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει εργασίες δημιουργίας δικών τους ιδιόκτητων βάσεων στο Βασιλικό», είπε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Κοινοπραξία VLPG, ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας «όρισε το Νοέμβριο του 2021, ως καταληκτική ημερομηνία του τερματισμού λειτουργίας και μεταφοράς όλων των εγκαταστάσεων από την Λάρνακα στο Βασιλικό».


Εξάλλου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόσφατα Ρώσος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, προσφέρθηκε να παραχωρήσει ως δωρεά ένα γλυπτό το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί και είναι αφιερωμένο στην «Οικογένεια» με την περαιτέρω έννοια της ειρήνης, της ελευθερίας και της προόδου που δίνεται στον πλανήτη από τη νίκη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το συγκεκριμένο γλυπτό θα τοποθετηθεί στην γωνία της Λεωφόρου Αθηνών απέναντι από την Πλατεία Ευρώπης, με την τοπιοτέχνηση του χώρου να ξεκινά τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.