Τέλος στα γυρίσματα στο χωριό Φικάρδου θέλει να βάλει το Τμ. Αρχαιοτήτων

Αντικρούει τις κατηγορίες η εταιρία παραγωγής και καταγγέλλει ότι προσωπικό του Τμήματος κάνει ζημιές σε κτίρια - «Κάρφωσαν σπόντες σε πάσσαλο διακοσίων ετών για να κρεμάσουν τις τσάντες τους»

Τέλος στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών στο χωριό Φικάρδου επιχειρεί να βάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας των αρχαίων μνημείων και των εκθεμάτων του μουσείου, την ίδια ώρα που, όπως καταγγέλλουν εταιρείες παραγωγής, κατοικίες – μνημεία του χωριού χρησιμοποιούνται από το ίδιο το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το προσωπικό του ως αποθήκες οικοδομικών υλικών και εργαλείων, τα οποία μάλιστα είναι στοιβαγμένα πάνω σε πιθάρια ηλικίας πέραν των 200 ετών.

Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια η εφημερίδα Φιλελευθερος η οποία δημοσιεύει σχετική αλληλογραφία του Τμήματος με εταιρία τηλεοπτικής παραγωγής.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην απαντητική του επιστολή, προς τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma, που ζήτησε την παραχώρηση άδειας για τηλεοπτικά γυρίσματα στο χωριό Φικάρδου, αναφέρει πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει λάβει απόφαση να μην παραχωρεί πλέον άδειες για κινηματογραφήσεις τηλεοπτικών σειρών μέσα σε εθνογραφικά μουσεία και σε παραδοσιακές οικοδομές που είναι αρχαία μνημεία στο Φικάρδου ή άλλου.

Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι η μη παραχώρηση αδειών χρήσης των μουσείων και των μνημείων για σκοπούς κινηματογράφησης αποσκοπεί στην προστασία τους.

Συγκεκριμένα, στους λόγους που οδήγησαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων στη λήψη αυτής της απόφασης αναφέρεται:
α) το μεγάλο χρονικό διάστημα των γυρισμάτων,
β) οι ζημιές και οι φθορές που προκαλούνται στα εκθέματα, στα κτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο των μουσείων και μνημείων,
γ) η συμπεριφορά των εταιρειών κινηματογράφησης,
δ) η δημιουργία οχληρίας και η ρύπανση του πυρήνα και των μνημείων και
ε) η αρνητική θέση της τοπικής αρχής.

Έντονη αντίδραση από την εταιρεία «Koumides Productions»

Ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Νικόλας Κουμίδης εκ μέρους της εταιρείας «Koumides Productions» τους ισχυρισμούς και τα προσκόμματα που προβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καταγγέλλοντας το Τμήμα ότι λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και ότι κρατά το χωριό Φικάρδου «υπό καθεστώς ομηρείας».

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι οι χώροι των μουσείων και των μνημείων χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά για πολλούς μήνες με αποτέλεσμα αυτό να συνεπάγεται διαρκή πίεση πάνω στα κτήρια και αύξηση των πιθανοτήτων πρόκλησης ζημιών, αλλά και τη θέση ότι δημιουργούνται προβλήματα στην απρόσκοπτη θέα και επισκεψιμότητα των μουσείων και μνημείων, ο κ. Κουμίδης τονίζει ότι από σεβασμό προς τους τουρίστες πάντοτε σταματούν τα γυρίσματα όταν υπάρχει επίσκεψη από γκρουπ τουριστών αν και όπως ανέφερε οι ίδιοι οι τουρίστες επιδιώκουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία των γυρισμάτων.

Σε σχέση με τη χρήση δυνατού φωτισμού και φλας και τις συνεπακόλουθες ζημιές και φθορές που το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι προκαλούνται στα εκθέματα, ο κ. Κουμίδης αναφέρει ότι το προσωπικό της παραγωγής ουδέποτε ήρθε σε επαφή με εκθέματα, καθώς δεν παραχωρούνται χώροι που φιλοξενούν εκθέματα. Τονίζει επίσης ότι για τα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών οι κινηματογραφιστές ουδέποτε χρησιμοποιούν φλας, επεξηγώντας ότι μόνο οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν φλας. Σε σχέση εξάλλου με το επιχείρημα ότι πολυάριθμο προσωπικό της παραγωγής συνωστίζεται στους περιορισμένους χώρους των μουσείων, ο κ. Κουμίδης διερωτάται πώς αυτό είναι πρόβλημα όταν την ίδια ώρα παραχωρείται άδεια για διεξαγωγή φεστιβάλ στο χωριό, το οποίο προσελκύει πέραν των 15.000 επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει ο Φιλελευθερος, ο σκηνοθέτης Νικόλας Κουμίδης καταγγέλλει ότι οικοδόμοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων κάρφωσαν σπόντες σε πάσσαλο διακοσίων ετών για να κρεμάζουν τις τσάντες τους.

Στην αναφορά ότι για τις ανάγκες των γυρισμάτων μετακινούνται βαριά αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε ευαίσθητα παλιά δάπεδα, ο κ. Κουμίδης ανέφερε πως τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται δεν είναι βαριά και πως οι χώροι όπου γίνονται τα γυρίσματα είναι χωμάτινες επιφάνειες και διερωτήθηκε ποια ζημιά μπορεί να προκληθεί στο χώμα.

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο κ. Κουμίδης και τη θέση ότι οι εταιρείες παραγωγής παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά και δεν συμμορφώνονται με τους όρους της άδειας που τους παραχωρείται. Αντιθέτως, ανέφερε ο κ. Κουμίδης, οι ζημιές και οι ατασθαλίες δεν προέρχονται από κανένα άνθρωπο που εργάζεται στην τηλεόραση, αλλά από το ίδιο το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το προσωπικό του. Στο επιχείρημα ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των υπερωριών του προσωπικού, ο κ. Κουμίδης ανέφερε ότι η εταιρεία παραγωγής πληρώνει €3.500 το μήνα για να κάνει γύρισμα στο χωριό, χρήματα από τα οποία πληρώνεται και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση μία φορά στην καταβολή του ποσού, καθυστέρηση όμως που δεν οφειλόταν στην εταιρεία παραγωγής, αλλά στο ίδιο το κράτος που καθυστέρησε την έγκριση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ για λογαριασμό του οποίου γινόταν η τηλεοπτική σειρά.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι δημιουργείται οχληρία στον πυρήνα, ο κ. Κουμίδης διερωτάται για ποια οχληρία μιλά το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ένα χωριό που δεν έχει ούτε ένα μόνιμο κάτοικο, επισημαίνοντας πως τους καλοκαιρινούς μήνες που επιστρέφουν οι λιγοστοί κάτοικοι, δεν πραγματοποιούνται γυρίσματα. Κατηγορηματικά απορρίπτει και την αναφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι μετά το πέρας των γυρισμάτων τα συνεργεία αφήνουν πίσω τους σκουπίδια και αποτσίγαρα, επισημαίνοντας παράλληλα πως η καθαριότητα είναι ευθύνη του κοινοτικού συμβουλίου.

Τέλος όσον αφορά την αρνητική θέση της τοπικής αρχής του Φικάρδου που επικαλείται το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο κ. Κουμίδης αναφέρει ότι έχει παρερμηνευθεί πλήρως η θέση του κοινοτικού συμβουλίου, το οποίο ουδέποτε είπε ότι δεν θέλει να γίνονται γυρίσματα. Αυτό που ζήτησε το κοινοτικό συμβούλιο είναι να μπει όρος στις εταιρείες παραγωγής ότι μαζί με το συνεργείο τους πρέπει να έχουν και άνθρωπο υπεύθυνο για την καθαριότητα, θέση με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος ο κ. Κουμίδης.

Κοινότητα Φικάρδου: Άδεια υπό προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Φικάρδου, Σοφοκλής Μαρκίδης, με δηλώσεις του στο philenews, ανέφερε πως αν και υπάρχει κακή εμπειρία από κάποιες προηγούμενες παραγωγές στο χωριό, η κοινότητα δεν αντιτίθεται στην παραχώρηση αδειών για τηλεοπτικά γυρίσματα νοουμένου όμως ότι οι άδειες αυτές θα υπόκεινται σε κάποιους όρους που σχετίζονται κυρίως με την καθαριότητα, την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της περιοχής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy