Τέλος στα κρατικά φαρμακεία

Από τον Σεπτέμβριο «αναλαμβάνουν» μόνο τα φαρμακεία της γειτονιάςΑλλαγές αναμένονται στη λειτουργία των κρατικών φαρμακείων (η διαχείριση και διοίκηση των οποίων ανήκει πλέον στον ΟΚΥπΥ), λόγω της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας με μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών.

Συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και εγκρίθηκε από το Υπουργικό προνοεί, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό λειτουργίας Κρατικών Φαρμακείων στις περιοχές όπου υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο θα δοθεί μια μεταβατική περίοδος τριών μηνών για έναν αριθμό κρατικών φαρμακείων, ώστε να επιτευχθεί πιο ομαλά η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, από τα 43 κρατικά φαρμακεία τα 28 θα τερματίσουν τη λειτουργία τους. Τα 7 από αυτά, δηλαδή οι θυρίδες των κρατικών φαρμακείων των νοσοκομείων Λευκωσίας, Μακάρειου, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Παραλιμνίου και Πόλης Χρυσοχούς, στις οποίες εκτελούνται συνταγές για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, θα τερματίσουν τη λειτουργία τους, εκτός μια από μια θυρίδα.

Συγκεκριμένα, σε λειτουργία θα παραμείνει μία θυρίδα για κάθε φαρμακείο νοσηλευτηρίου του ΟΚΥπΥ, από την οποία θα εκτελούνται συνταγές για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για εξειδικευμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για τους ασθενείς με AIDS, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας, τα οποία χρειάζονται ειδική φύλαξη, ακριβά φάρμακα κ.α. Επίσης, προς κλείσιμο οδηγούνται 19 κρατικά φαρμακεία των Αστικών και Αγροτικών Κέντρων Υγείας που λειτουργούν σήμερα, λόγω του ότι στην περιοχή που λειτουργούν υπάρχει ιδιωτικό φαρμακείο. Συγκεκριμένα, θα τερματίσουν τη λειτουργία τους τα κυβερνητικά φαρμακεία εντός των Κέντρων στις περιοχές Κόκκινων Λάρνακας, Ανθούπολης, Τσερίου, Λατσιών, Ορμήδειας, Αθηένου, Αυγόρου, Κλήρου, Έγκωμης, Δαλίου, Καϊμακλίου, Ακακίου, Αγλαντζιάς, Λακατάμειας, Λινόπετρας, Στροβόλου, Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας και Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού. Σημειώνεται ότι δύο κρατικά φαρμακεία των Αστικών Κέντρων Γερίου και Αγίου Δομετίου τερμάτισαν ήδη τη λειτουργία τους λόγω της συμπλεγματοποίησης των Κέντρων Υγείας στη Λευκωσία στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Αυτά που παραμένουν σε λειτουργία

Μόνο 15 κρατικά φαρμακεία στις αγροτικές περιοχές Σαλαμιούς, Πεδουλά, Φύτης, Ομόδους, Παναγιάς, Κάτω Πύργου, Αυδήμου, Λευκάρων, Πλατρών, Πάχνας, Παλαιχωρίου, Αγρού, Ευρύχου, Κοφίνου και Κυπερούντας θα παραμείνουν σε λειτουργία, αφού στην παρούσα φάση στις περιοχές αυτές δεν λειτουργεί ιδιωτικό φαρμακείο.

Αναφορικά με το προσωπικό που εργοδοτείται σήμερα στα κρατικά φαρμακεία, αυτό θα τοποθετηθεί είτε στον ΟΚΥπΥ για ενίσχυση των αναγκών των νοσοκομειακών φαρμακείων του ΟΚΥπΥ, είτε θα τερματιστεί η απόσπασή τους και θα επιστρέψουν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για ενίσχυση της στελέχωσης άλλων τμημάτων, όπως του Τομέα Φαρμακορρύθμισης, του Τομέα Επιθεώρησης για την Εφαρμογή των Κανόνων Καλής Παρασκευαστικής Πρακτικής κ.α.

Ελένη Κωνσταντίνου