Τέθηκαν σήμερα σε λειτουργία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τα διαδραστικά περίπτερα αυτόματου διαβατηριακού ελέγχου “BorderXpress”,τα οποία θα επιτρέπουν σε κάθε επιβάτη να σαρώνει μόνος του την ταυτότητα ή το διαβατήριο του, ως ενδιάμεσο βήμα της διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου.

Ο κάθε επιβάτης θα λαμβάνει μια απόδειξη την οποία θα προσκομίζει σε προκαθορισμένο σημείο ελέγχου, ενώ σε αυτή τη φάση το σύστημα θα χρησιμοποιείται μόνο από τους Ευρωπαίους πολίτες στις αφίξεις ενώ στις αναχωρήσεις θα χρησιμοποιείται από όλους τους επιβάτες.


Τα εγκαίνια των συστημάτων τέλεσε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδου η οποία σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι η δοκιμαστική χρήση των περιπτέρων στο αεροδρόμιο Πάφου τον περασμένο χρόνο «έχει αποδείξει πως η λειτουργία τους και στα δύο αεροδρόμια θα συμβάλει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης και θα επιταχύνει τη ροή των επιβατών στα τερματικά».

Σημαντική βοήθεια για αποφόρτιση

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα, θα στηρίζουν και θα μειώνουν τον φόρτο εργασίας των αρμόδιων λειτουργών του Κέντρου Ελέγχου Διαβατηρίων» και σημείωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα δύο αεροδρόμια είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν πέραν των 10 εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, αυτή η νέα υπηρεσία θα συνεισφέρει σημαντικά στη διαχείριση της επιβατικής κίνησης».

44 συστήματα στη Λάρνακα – 30 στην Πάφο

Συνολικά, ανέφερε η Υπουργός «έχουν τεθεί σε λειτουργία 74 διαδραστικά περίπτερα διαβατηριακού ελέγχου και στα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν εγκατασταθεί 44 συστήματα, εκ των οποίων τα 18 βρίσκονται στις αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα 26 στις αφίξεις, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου, έχουν εγκατασταθεί 30 συστήματα, από τα οποία τα 14 βρίσκονται στις αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα 16 στις αφίξεις».

cbx-cross-border-xpress
Φωτο Αρχειου

Η κα. Αναστασιάδου αναφέρθηκε «στη Συμφωνία Παραχώρησης του 2006, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εταιρείας Hermes Airports Ltd, με βάση την οποία η Hermes ανέλαβε την ανάπτυξη, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για περίοδο 25 χρόνων» και είπε πως η συμφωνία «συνιστά μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Η η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει εκ νέου την επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» είπε και πρόσθεσε πως «εκτός των αναβαθμισμένων υποδομών των δυο αερολιμένων, έχει επίσης σημειωθεί αύξηση της επιβατικής κίνησης από το 2006, παρόλη την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών».

Η κα. Αναστασιάδη διαβεβαίωσε την Hermes Airports ότι θα έχει «πάντοτε την στήριξη του Υπουργείου στις προσπάθειες της για την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια και για την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό». Ταυτόχρονα συνεχάρη την Hermes Airports «τόσο για την τεχνογνωσία που έχει φέρει στα κυπριακά αεροδρόμια όσο και τις συνεχείς προσπάθειες της για την αύξηση της αεροπορικής κίνησης και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Σημειώνεται ότι τα διαδραστικά συστήματα BorderXpress αποτελούν καινοτομία του Vancouver Airport Authority και η εγκατάσταση τους έγινε κατορθωτή χάρη στη συνεργασία μεταξύ ειδικών από το Καναδά και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Hermes Airports.