Τέλος στις θεραπείες μεταστροφής (και) στην Κύπρο επιδιώκει να βάλει το ΑΚΕΛ

Πρόταση Νόμου στη Βουλή για την ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» σε βάρος ΛΟΑΤKΙ ατόμων, κατέθεσε χθες Πέμπτη (27/01/22) το ΑΚΕΛ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, με ανάρτηση του στα ΜΚΔ σημειώνει πως με την Πρόταση Νόμου θα προστεθεί νέο άρθρο στον Ποινικό Κώδικα και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 έτη η εφαρμογή οποιασδήποτε τέτοιας «θεραπείας».

Η ποινή θα φτάνει μέχρι τα 3 χρόνια όταν εφαρμόζεται «σε ανήλικο ή πρόσωπο που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω ασθένειας, αναπηρίας, ψυχικής κατάστασης ή σχέσης εξάρτησης ή επιρροής», αλλά και όταν πρόσωπο παραπέμπει σε τέτοια πρακτική άλλο πρόσωπο του οποίου ασκεί νόμιμη κηδεμονία.

Η πρόταση αυτή του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών και ακολούθως θα οδεύσει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

272879620 10165909591010246 7553057218354529619 N

Πάμε όμως να δούμε τι είναι οι «Θεραπείες μεταστροφής»

Οι «θεραπείες μεταστροφής» οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ ως βασανιστήρια, είναι οι διάφορες πρακτικές, τεχνικές και ψευδοθεραπείες (από ψυχοθεραπείες και φαρμακευτική αγωγή μέχρι τη σωματική βία και τον ψυχολογικό καταναγκασμό) που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου ενός ατόμου.

Τέτοιες πρακτικές μπορεί να διενεργούν από επαγγελματίες υγείας μέχρι ιερείς και συνήθως έχουν θύματα παιδιά ή έφηβους.

Τέτοιες πρακτικές συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες -και της «ανεπτυγμένης Δύσης»- ενώ καταγγελίες για διενέργεια τους έγιναν και για την Κύπρο.

Βασίζονται στην αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ηθικά, πνευματικά ή και βιολογικά υποδεέστερα ή προβληματικά άτομα τα οποία πρέπει να «θεραπευτούν».

Οι χώρες που ψήφισαν παρόμοιες νομοθεσίες όπως αυτή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ

Το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει στη ψήφιση νομοθεσιών όπως αυτή που κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ στη Βουλή, η Μάλτα, η Γερμανία, ο Καναδάς, την Τρίτη (25/01) η Γαλλία και ακολουθούν σειρά κρατών ανάμεσα τους η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία κλπ. Διεθνώς διεξάγονται εκστρατείες με σύνθημα/αίτημα «ban conversion therapies».

Ο ΟΗΕ, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ζητήσει την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής παγκοσμίως, αφού πρόκειται για μεσαιωνικές και απάνθρωπες πρακτικές που συνδέονται με απόπειρες αυτοκτονίας κλπ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy