Τέλος τα δωρεάν Rapid τεστ από 1η Αυγούστου ή ανατροπή;

Εργαζόμενοι και ευάλωτες ομάδες δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος, ενώ η χρέωσή τους θα αφαιρέσει από τη φαρέτρα μας ένα προληπτικό μέτρο

Έλα στο Google News

Δεν υπάρχει προς το παρόν αλλαγή στην πολιτική απόφαση για κατάργηση των δωρεάν rapid tests για όλο τον πληθυσμό ανέφερε η υπεύθυνη του πληθυσμιακού ελέγχου του Υπουργείου Υγείας Καρολίνα Στυλιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από την 1η Αυγούστου τερματίζονται τα δωρεάν rapid tests για τα άτομα που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ενώ θα υπάρχουν γύρω στις 40-45 κινητές μονάδες παγκύπρια για τη διενέργεια τεστ. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν περισσότερα σημεία δειγματοληψίας στις παράλιες περιοχές. Επίσης είπε ότι περίπου θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ το μήνα το κόστος για τη διενέργεια των rapid tests, καθώς η χρέωση θα είναι 10 ευρώ το τεστ.

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών, η κ. Στυλιανού είπε ότι μάλλον θα υπάρχουν κινητές μονάδες στις σχολικές μονάδες, λέγοντας ότι είναι κάτι που έχουν δοκιμάσει και δουλεύει. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οριστική απόφαση επί του θέματος.

Επανέλαβε ότι τα δωρεάν τεστ από την 1η Αυγούστου θα είναι για τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 16 ετών, τα άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό, οι εγκυμονούσες με απαραίτητη προσκόμιση πιστοποιητικού από Γυναικολόγο που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για SafePass και τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους.

Η Καρολίνα Στυλιανού εξέφρασε δε την άποψη ότι η λύση δεν είναι τα rapid tests αλλά ο εμβολιασμός.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για κατάργηση των δωρεάν rapid tests

Εργαζόμενοι και ευάλωτες ομάδες δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος, ενώ η χρέωσή τους θα αφαιρέσει από τη φαρέτρα μας ένα προληπτικό μέτρο

Υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου, σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν την πρόσβαση των πολιτών τους σε δωρεάν τεστ, σημειώνοντας την πρόβλεψή τους για αύξηση και υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων, η Μαρίνα Σάββα, μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, με δήλωσή της καλεί, εκ νέου, την κυβέρνηση «να ανακαλέσει και να επαναξιολογήσει την απόφασή της για κατάργηση των δωρεάν rapid tests και να εναρμονιστεί με την κατεύθυνση που δίνουν ο ΠΟΥ και το ΕCDC».

Αυτή η κατεύθυνση, σημειώνει, «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση καλείται να αναστείλει τη συγκεκριμένη απόφαση. Εργαζόμενοι και ευάλωτες ομάδες δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος, ενώ η κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα τους θα αφαιρέσει από τη φαρέτρα μας ένα μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά της διάδοσης της πανδημίας».

Προσθέτει ότι η παρούσα επιδημιολογική εικόνα πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση. Επισημαίνει δε, ότι «ο καταναγκασμός που επιστράτευσε στο θέμα των εμβολιασμών είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδίδει, μάλλον φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας ένταση και πόλωση μέσα στην κοινωνία».

Καταλήγοντας, τονίζει πως το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να καταρτίσει άμεσα συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα των εμβολιασμών με στόχο να πείσει και όχι να εξαναγκάσει, «εμπλέκοντας τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, εντοπίζοντας τις ανησυχίες όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και απαντώντας πειστικά και τεκμηριωμένα σε αυτές»

Τη συνέχιση των δωρεάν rapid tests ζητούν οι επιδημιολόγοι ανέφερε το μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό Μαρία Κολιού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας τους είχε πει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα πιο σφαιρικά και αποφάσεις θα ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει την Παρασκευή.

Η κ. Κολιού σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 rapid tests για να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου σε όλες τις επαρχίες. Επίσης είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα αλλά περισσότερος έλεγχος των safepass. Πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε κάποια μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες με την εφαρμογή του safepass.

Επίσης η Μαρία Κολιού εξέφρασε την άποψη ότι για τους εμβολιασμούς καλό θα μπορούσαν να καλυφθούν τα παιδιά του λυκείου αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για τα παιδιά των 12 ετών και άνω. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν χθες και τοποθετήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω.

Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει ομοφωνία των ειδικών στο να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Ανέφερε δε ότι πρέπει να εμβολιαστεί πέραν του 80% του πληθυσμού λόγω του στελέχους ΔΕΛΤΑ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.