Τέλος στο θόλωµα παρµπρίζ και γυαλιών όρασης

Με δηµοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology» ερευνητές του Ελβετικού Οµοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας παρουσίασαν ένα επίστρωµα που δεν επιτρέπει σε επιφάνειες από γυαλί, τζάµι κ.λπ. να θολώνουν.


Το επίστρωµα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε παρµπρίζ και παράθυρα αυτοκινήτων ώστε να µη θολώνουν από τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί ακόµα να χρησιµοποιηθεί σε γυαλιά όρασης ώστε να µη θολώνουν, πρόβληµα που αντιµετωπίζουν καθηµερινά όλοι όσοι φορούν γυαλιά ή, πρόσφατα, προστατευτική για τον κόβιντ µάσκα.

Το υπερ-λεπτό διάφανο υλικό αποτελείται από χρυσό τοποθετηµένο ανάµεσα σε στρώµατα οξειδίου τιτανίου και µετατρέπει το ηλιακό φως σε θερµότητα εµποδίζοντας έτσι να σχηµατιστούν συµπυκνώσεις ύλης στην επιφάνεια που είναι τοποθετηµένο. Σύµφωνα µε ειδικούς το επίστρωµα αυτό λειτουργεί µε πιο αποδοτικό τρόπο από τις µεθόδους αποφυγής του θολώµατος και της οµίχλης σε γυάλινες επιφάνειες.

Αν η λειτουργικότητά του αποδειχθεί όσο αποτελεσµατική αναφέρουν οι ερευνητές θα ξεκινήσει η διαδικασία χρήσης του είτε ως υλικό που θα εµφυτεύεται σε γυάλινες επιφάνειες κατά τη δηµιουργία τους είτε, πιθανώς, σε κάποια µορφή του επιστρώµατος που θα τοποθετείται στις γυάλινες επιφάνειες εκ των υστέρων αν υπάρχει τέτοιου είδους ανάγκη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.