Περί τα τέλη αυτού του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των αρχαιολογικών μουσείων Λάρνακας και Πάφου και να ανοίξουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στη «Χαραυγή», η Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, δηλώνοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και ειδικότερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως γνωστόν, τα μουσεία Πάφου και Λάρνακας παραμένουν κλειστά, το πρώτο από το 2016 και το δεύτερο από το 2017. Σε παρατήρησή μας ότι υπάρχει σοβαρή ολιγωρία εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην ολοκλήρωση των εργασιών, η κα Αναστασιάδου υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Τμήματος και απέδωσε τις καθυστερήσεις «στην έλλειψη στην εγχώρια αγορά των απαραίτητων μουσειακών κατασκευών και υλικών και στη δυσκολία εφαρμογής εξειδικευμένων εγκαταστάσεων».

Η κα Αναστασιάδου υπέδειξε ότι «κάθε μουσείο έχει την ταυτότητά του και τη θεματική του, που εκφράζεται μέσα από τα αντικείμενα που εκθέτει, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διαχείριση των συμβατικών διαδικασιών που ισχύουν». Ερωτηθείσα η αρμόδια υπουργός πώς προχωρούν οι εργασίες ανακαίνισης, είπε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει εκπονήσει μουσειολογικές μελέτες, σε συνεργασία με εξειδικευμένους μουσειολόγους για την αναβάθμιση των δύο μουσείων.

«Για να υλοποιηθούν οι μελέτες είναι απαραίτητη η κτιριολογική αναβάθμιση των κτιρίων και η υλοποίηση γίνεται σε συνεργασία με τα αρμόδια δημόσια τμήματα, με γνώμονα την τήρηση των δημοσιονομικών διαδικασιών», ανέφερε η κα Αναστασιάδου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα, ο δήμαρχος Πάφου, κ. Φαίδωνος, άσκησε αυστηρή κριτική κατά της Υπουργού Μεταφορών και της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, καταγγέλλοντας ολιγωρία, που στερεί ένα σημαντικό αξιοθέατο από την πόλη που δέχεται μεγάλη ροή τουριστών.

Αντωνία Λαμπράκη